Η Δανία άνοιξε ξανά τη Δευτέρα 31 Αυγούστου την πρεσβεία της στη Δαμασκό, αποκαθιστώντας την επίσημη διπλωματική της παρουσία στη Συρία έπειτα από 14 χρόνια. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δανού υπουργού Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Άσαντ αλ-Σαϊμπανί, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές από τη Συρία και διεθνή πρακτορεία.
Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία επειδή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσουν επαφή με τις μεταβατικές αρχές της Συρίας, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτομάτως πλήρη πολιτική εξομάλυνση ή εγκατάλειψη όλων των ευρωπαϊκών επιφυλάξεων.
Επιστροφή της Δανίας στη Δαμασκό
Η δανική πρεσβεία είχε σταματήσει να λειτουργεί ουσιαστικά το 2012, όταν η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία κλιμακώθηκε και πολλές δυτικές χώρες απομάκρυναν το διπλωματικό τους προσωπικό από τη χώρα. Για μεγάλο διάστημα, οι υποθέσεις που αφορούσαν τη Συρία καλύπτονταν από τη δανική πρεσβεία στη Βηρυτό.
Η απόφαση για επαναλειτουργία είχε ανακοινωθεί από την Κοπεγχάγη τον Ιανουάριο του 2026. Τότε, το δανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συνδέσει την κίνηση με την ανάγκη στενότερης παρακολούθησης των εξελίξεων στη Συρία, την ενίσχυση της συνεργασίας με τη μεταβατική κυβέρνηση και τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με την επιστροφή εκτοπισμένων και προσφύγων.
Η τελετή της 31ης Αυγούστου αποτελεί, επομένως, την υλοποίηση μιας ήδη ανακοινωμένης πολιτικής απόφασης και όχι μια αιφνιδιαστική αλλαγή που έγινε μέσα σε λίγες ώρες. Η διαφορά είναι ότι πλέον η Δανία περνά από την εξαγγελία στην επίσημη παρουσία επί του πεδίου.
Τα 76 εκατ. δολάρια και οι προτεραιότητες
Κατά την επαναλειτουργία της πρεσβείας, ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 76 εκατ. δολαρίων για το 2026. Όπως μεταδόθηκε, τα χρήματα προορίζονται για δράσεις πρώιμης ανάκαμψης, σταθεροποίησης και υποστήριξης της επιστροφής προσφύγων.
Η ανακοίνωση δεν συνοδεύτηκε από πλήρη δημόσια ανάλυση των επιμέρους προγραμμάτων, του χρονοδιαγράμματος εκταμίευσης ή των οργανισμών που θα διαχειριστούν τα κονδύλια. Συνεπώς, το ποσό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συνολικό πλαίσιο πρόσθετης στήριξης και όχι ως άμεση μεταφορά χρημάτων σε έναν συγκεκριμένο κρατικό φορέα.
Ο Δανός υπουργός υπογράμμισε επίσης τον ρόλο των Σύρων που έζησαν στη Δανία κατά τα χρόνια του πολέμου. Η Κοπεγχάγη θεωρεί ότι μέρος αυτών των ανθρώπων μπορεί να επιστρέψει με γνώσεις, επαγγελματική εμπειρία και δεξιότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα
Η εξέλιξη έχει άμεσο ενδιαφέρον για την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς η Συρία παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. Κάθε ευρωπαϊκή απόφαση που συνδέει τη διπλωματική παρουσία με την επιστροφή Σύρων προσφύγων είναι πιθανό να επηρεάσει τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προϋποθέσεις ασφαλών και βιώσιμων επιστροφών.
Ωστόσο, η επαναλειτουργία μιας πρεσβείας δεν ισοδυναμεί με μαζικές επιστροφές. Για να υπάρξει οργανωμένη επιστροφή απαιτούνται αξιολογήσεις ασφαλείας, πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, έγγραφα, κατοικία, εργασία και μηχανισμοί προστασίας για όσους επιστρέφουν. Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν λύνεται αυτομάτως με την επανέναρξη της διπλωματικής λειτουργίας.
Η παρουσία της Δανίας στη Δαμασκό μπορεί, πάντως, να ενισχύσει την ικανότητα της Κοπεγχάγης να συλλέγει πληροφορίες, να παρακολουθεί την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας και να παρεμβαίνει απευθείας σε ζητήματα πολιτών, ανθρωπιστικής βοήθειας και μετακίνησης πληθυσμών.
Ευρωπαϊκό προηγούμενο, όχι ακόμη γενικευμένη στροφή
Η Δανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επαναφέρει διπλωματικούς διαύλους με τη Δαμασκό. Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη ανοίξει ξανά ή ενισχύσει τις αποστολές τους, ενώ ορισμένες διατηρούν επαφές με τις νέες συριακές αρχές για ανθρωπιστικά, πολιτικά και μεταναστευτικά θέματα.
Το γεγονός αυτό δείχνει μια σταδιακή προσπάθεια αρκετών ευρωπαϊκών κρατών να αποκτήσουν παρουσία και επιρροή στη μεταπολεμική Συρία. Δεν αποδεικνύει όμως ότι έχει διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική πλήρους αναγνώρισης ή ότι έχουν αρθεί όλες οι κυρώσεις και οι πολιτικοί περιορισμοί.
Η ίδια η ανακοίνωση της Κοπεγχάγης συνδέει τη διπλωματική επαναπροσέγγιση με τη σταθερότητα, την ανοικοδόμηση και την επιστροφή προσφύγων. Το αν αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε ευρύτερη ευρωπαϊκή επένδυση, σε συγκεκριμένα προγράμματα επιστροφών ή σε βαθύτερη πολιτική συνεργασία θα εξαρτηθεί από την ασφάλεια στη Συρία, τη συμπεριφορά των μεταβατικών αρχών και τις αποφάσεις της ΕΕ.
Τι έχει επιβεβαιωθεί και τι όχι
Έχει επιβεβαιωθεί ότι η Δανία ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στη Δαμασκό μετά από 14 χρόνια, ότι στην τελετή παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και ότι ανακοινώθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 76 εκατ. δολαρίων για το 2026.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί δημόσια λεπτομερές σχέδιο για μαζικές επιστροφές Σύρων από τη Δανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε ότι η κίνηση σηματοδοτεί άμεση άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Επίσης, παραμένει ασαφές ποιο ακριβώς θα είναι το προσωπικό, το επιχειρησιακό εύρος και το χρονοδιάγραμμα πλήρους ανάπτυξης της δανικής αποστολής στη Δαμασκό.
Πηγές
Anadolu Agency – Denmark reopens embassy in Syria after 14-year closure
AFP μέσω NAMPA – Denmark reopens Syria embassy after yearslong closure

ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ
Αφήστε μια απάντηση