Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε νωρίς σήμερα σε αποθήκη πυρομαχικών του συριακού στρατού στην περιοχή Al-Eis, στην επαρχία Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι και να προκληθεί πανικός σε κοντινά χωριά.
Σύμφωνα με το Reuters, οι εκρήξεις διήρκεσαν περίπου μία ώρα, ενώ κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή και οι αρχές έκλεισαν δρόμους γύρω από το σημείο.
Τέταρτο παρόμοιο περιστατικό μέσα στον μήνα
Το σημερινό συμβάν είναι η τέταρτη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη Συρία μέσα στον Σεπτέμβριο. Από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 16 παρόμοια περιστατικά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές έχουν αποδώσει τις εκρήξεις σε κακές συνθήκες αποθήκευσης, πυρκαγιές και παλαιά ή ασταθή πυρομαχικά. Για το σημερινό περιστατικό το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε έρευνα και δεν έχει ακόμη δώσει οριστική αιτία.
Κίνδυνος από μη εκραγέντα πυρομαχικά
Ομάδες έκτακτης ανάγκης εργάζονται στην περιοχή για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση μη εκραγέντων βλημάτων, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια κοντά στην εγκατάσταση.
Το στοιχείο που προβληματίζει είναι η συχνότητα: τέσσερις εκρήξεις σε στρατιωτικές αποθήκες μέσα σε έναν μήνα δημιουργούν ένα πραγματικό ζήτημα ασφάλειας, ανεξάρτητα από το αν κάθε περιστατικό έχει την ίδια αιτία.
Πηγή: Reuters, 21 Σεπτεμβρίου 2026.

ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ
Αφήστε μια απάντηση