Αρχίζει να αντιδρά η Βαγδάτη στην τουρκική εισβολή στο Β. Ιράκ

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

Προβληματισμό προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ιρακινού Κοινού Κέντρου Επιχειρήσεων Yahya Zubeydi για την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Β. Ιράκ και πιο συγκεκριμένα των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή του Qandil, τη στιγμή που σύμφωνα με την Άγκυρα η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει ήδη δώσει την άδεια της για την τουρκική εισβολή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Yahya Zubeydi ο Ιρακινός Στρατός έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Shengal και δυνάμεις Κούρδων peshmerga στην περιοχή του όρους Qandil και όπως σημείωσε οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές για να προστατεύουν τα σύνορα και την ανεξαρτησία του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Yahya Zubeydi η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν πρόκειται να συναίνεση στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στα εδάφη του Ιράκ. Μάλιστα όπως τόνισε, η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ήδη ενημερώσει τους Τούρκους για την θέση της πολλές φορές και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο ιρακινό έδαφος και άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα γνωστές ανακοινώσεις που οι Τούρκοι έχουν κάνει αναφορικά με την συμφωνία που έχουν κλείσει με την κυβέρνηση της Βαγδάτης για την εισβολή τους από τον περασμένο Μάρτιο στο Β. Ιράκ με στόχο την καταστροφή του PKK.

Εκτιμάται ότι αν και στις αρχές του 2018 υπήρχε κάποια συνεννόηση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης, σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι θα μπορούσαν να εισέρθουν στα εδάφη του Β.Ιράκ για να καταδιώξουν το PKK, η εκτεταμένη όπως αποδείχτηκε επιχείρηση του Τουρκικού Στρατού βαθιά στα εδάφη του Ιράκ προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Όπως φαίνεται οι Ιρακινοί δεν ανέμεναν ή τελικώς ενοχλήθηκαν από το εύρος της τουρκικής επιχείρησης στο Β. Ιράκ και αντέδρασαν μέσω των δηλώσεων του εκπροσώπου του Ιρακινού Κοινού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Σήμερα οι Τούρκοι βρίσκονται περίπου 30 χλμ στο εσωτερικό του Ιράκ και ελέγχουν μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ στόχος τους είναι η συνέχιση της εισβολής του σε βάθος 25 ακόμη χιλιομέτρων κάτι που η Βαγδάτη δεν φαίνεται να ανέχεται άλλο.

Είναι επομένως ενδιαφέρον να δούμε την επόμενη κίνηση της Βαγδάτης τη στιγμή που οι Τούρκοι φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη βαθύτερα στο εσωτερικό του Ιράκ.

defence-point.gr

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *