09:52 - 25/06/2019

Μια σκέψη

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Πολλές φορές έχω φτάσει στο συμπέρασμα πως το χειρότερο πράγμα στο κόσμο είναι η σκέψη. Αυτή η ικανότητα του ανθρώπου να διατυπώνει κρίσεις και συλλογισμούς στο πέρασμα του χρόνου φθίνει συνεχώς και τα πράγματα και οι καταστάσεις αποκτούν μια επίπεδη απεικόνιση.

Η ανθρωπινή σκέψη έχει περάσει δυο μεγάλα ιστορικά στάδια, της μυθολογίας όπου κυριαρχεί η βούληση, η φαντασία και το συναίσθημα. Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της λογικής όπου επεξεργάζονται και εκλογικεύονται τα δεδομένα της εμπειρίας.

Η χρησιμότητα της σκέψης είναι να κατανοούμε την πραγματικότητα, να ερευνούμε, να ερμηνεύουμε, να προσαρμοζόμαστε στη πραγματικότητα, να ρυθμίζουμε την ανθρωπινή δράση, να προάγουμε την επιστήμη, την τέχνη και το πολιτισμό.

Μια χώρα όπου καμάρωνε για τον πολιτισμό της, τα γράμματα, την δημοκρατία, τους προγόνους της, την γλώσσα της χωρίς σε καμία περίπτωση να σοβινίζεται έφτασε στο σημείο να παρακαλά για λίγα, εφήμερα, φαιδρά.

Η δυτική κουλτούρα έγινε κακέκτυπο μέχρι να φτάσει στην κατά τόπο περιοχή και πλέον νεοπλουτισμός, εικονικότητα, επιδειξιμανία μας έφεραν τα τελευταία δέκα χρόνια στους συμβιβασμούς, στις παραχωρήσεις, στα τάρταρα. Κανείς δεν θέλησε να αλλάξει τρόπο σκέψης γιατί απλά συμβιβάστηκε με την κατάσταση και απλά δεν θέλησε να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Οι υπόλοιποι σκεπτόμενοι πνίγονται στο πανικό τους, την αγανάκτηση, την απογοήτευση και το παραλογισμό της όλης κατάστασης. Σκέψη προσεκτική ανύπαρκτη, οπτική γωνία, μια, εκείνη του κέρδους και της επιβίωσης.

Νηφαλιότητα αυτής σίγουρη, μετά από πολλές μεζούρες Ιωάννη περιπατητή. Συναισθήματα, επιθυμίες και ενστικτώδεις ορμές υπό την επιρροή του Ιωάννη.

Πρόσφατα οι οικονομικοί δείκτες ανάπτυξης έκαναν σύγκριση του πρώτου 4μηνου του 2018 με το αντίστοιχο 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης από το 2,3% έπεσε στο 1,3% κάτι το οποίο έχετε όλοι αντιληφθεί. Από την μια η σπατάλη ενός μήνα σε ευρωεκλογές, από την άλλη η σπατάλη του επόμενου μήνα σε βουλευτικές εκλογές και κατά το πως δείχνει η σπατάλη τρίτου μήνα στα θερμά επεισόδια και τις αναμμένες γεωτρήσεις φάγαμε και για φέτος εποικοδομητικά και με σκέψη το χρόνο μας.

Όλα τα παραπάνω βέβαια έκαναν την δουλειά τους, ήρθαν και οι δόσεις και ο κόσμος αναλώνεται με τα προβλήματα του χωρίς να παρατηρεί, να κοιτάζει γύρω του αποσβολωμένος σε δυσκολίες, έννοιες και άδεια πορτοφόλια. Δυστυχώς ξεχάσαμε, να γελάμε, να γλεντάμε, να νοιώθουμε, να μιλάμε, να επικοινωνούμε.

Όλα αποτελούν ένα κομμάτι από ένα μεγάλο παζλ, το παζλ της απλής, κοινής σκέψης, της απλότητας της, χωρίς να κάνει τα πράγματα πολύπλοκα, δύσκολα, περίεργα. Πολλές σκέψεις με βασανίζουν, κάποιες άλλες δεν με αφήνουν να κοιμηθώ, άλλες δε με κρατούν δέσμιο της ειλικρίνειας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού.

Κάθε φορά όποια και αν είναι αυτή είτε παλιά που ήρθε να μου θυμίσει κάτι, είτε νέα πάντα μου αφήνει ένα αποτύπωμα, μια ένταση, μια πίκρα. Κάθε φορά ενώ ελπίζω πως οι σκέψεις μου δεν θα γίνουν αποτρεπτικό μέσο για επικοινωνία, διάλογο, συναίσθημα, κάτι γίνεται, κάτι και ότι έρχεται κοντά μου απομακρύνεται.

Είναι κακό σήμερα να γνωρίζεις που βρίσκεσαι, τι θέλεις και τι επιδιώκεις. Είναι κακό να είσαι άνθρωπος, είναι κακό να προσφέρεις, είναι δαιμονικό να επιδιώκεις και να ονειρεύεσαι. Αυτή η σπιρτάδα της τελευταίας σκέψης χωρίς να νομίζεις, χωρίς να υπονοείς, χωρίς να υπονομεύεις.

Σκέψη που την εξωτερικεύεις έχοντας επίγνωση του αποτελέσματος, αλλά που πάντα αληθινά, έντιμα, ειλικρινά και με σεβασμό θα την εκφράζεις.

Δεν είναι κακό να σκεφτόμαστε έναν άνθρωπο, δεν είναι κακό να επικοινωνούμε και να νοιαζόμαστε άλλωστε αυτό είναι το μεγαλείο της ζωής, της συνέχειας.

Γίναμε δέσμιοι των σκέψεων μας, γίναμε καταθλιπτικοί, αποξενωθήκαμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν διεκδικούμε … και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς … ας τελειώσει ο καθένας από εμάς όπως θέλει το παραμύθι του.

Υπάρχουν δύο μόνο τρόποι να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα. Albert Einstein

Loading...
Σχετικά με Gerosparaksenos
Περήφανος που γεννήθηκα Έλληνας όσο και αν θέλουν να το ποινικοποιήσουν. Προσπάθω να αφυπνίσω όσους θέλουν να αντιδράσουν, για τους άλλους δεν θα μπορέσω. Από φοιτητής έγγραφα και έψαχνα διάφορα, κάθε άνθρωπος κρίνεται από τις πράξεις του.

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΜΠΑΒΟ Ο Ο Ο ΔΙΨΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚΓΑΡΔΙΟΤΑΤΑ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*