Η οικονομία του Καναδά ανέκαμψε πολύ ισχυρότερα από ό,τι έδειχναν οι φόβοι των προηγούμενων μηνών. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Statistics Canada, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2026, ενώ το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε από οριακή συρρίκνωση σε ανάπτυξη 0,3%.
Η αναθεώρηση αυτή έχει πολιτική και οικονομική σημασία, επειδή σημαίνει ότι ο Καναδάς απέφυγε την τεχνική ύφεση. Η ανάκαμψη ήρθε παρά το παρατεταμένο εμπορικό μέτωπο με τις ΗΠΑ και τους νέους δασμούς που έχουν αναδιατάξει τις αλυσίδες εφοδιασμού της Βόρειας Αμερικής.
Οι εξαγωγές έδωσαν την ισχυρότερη ώθηση
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6% στο τρίμηνο, η καλύτερη επίδοση σε περισσότερα από τρία χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά από δύο αδύναμα τρίμηνα.
Ταυτόχρονα, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,8% και οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατά 2,3%, αντιστρέφοντας μια σειρά πέντε τριμήνων υποχώρησης.
Οι αγορές δεν πανηγυρίζουν χωρίς επιφυλάξεις
Παρά τα ισχυρά στοιχεία, η εικόνα δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η προκαταρκτική εκτίμηση για τον Ιούλιο δείχνει στασιμότητα, ενώ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί μπορούν να ανακόψουν την εξαγωγική δυναμική.
Η νευρικότητα αυτή ταιριάζει με τη γενικότερη διεθνή εικόνα που καταγράψαμε στο άρθρο για τις εκροές από τα παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια και τη στροφή επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια.
Τι σημαίνει για την κεντρική τράπεζα
Τα νέα στοιχεία μειώνουν την πίεση για άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές ανέμεναν ήδη ότι η Bank of Canada θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση. Η ισχυρότερη ανάπτυξη ενισχύει αυτή την προσδοκία, αλλά ο πληθωρισμός και η εμπορική αβεβαιότητα παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες.
Η μεγάλη εικόνα
Ο Καναδάς δείχνει ότι μπορεί να απορροφήσει μέρος του σοκ από την εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν η εξαγωγική άνοδος και οι επενδύσεις διατηρηθούν στο τρίτο τρίμηνο.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι αγορές μπαίνουν στον Σεπτέμβριο με αυξημένους κινδύνους από χρέος, πληθωρισμό και γεωπολιτική, όπως αναλύσαμε και στο ειδικό άρθρο για τους κινδύνους του Σεπτεμβρίου, η καναδική επίδοση είναι θετική αλλά όχι λόγος εφησυχασμού.

ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ
Αφήστε μια απάντηση