Στο νησί της Νέας Καληδονίας του νότιου Ειρηνικού, κανείς δεν περιμένει να δει σέλας. Πάντα. Βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Τόνγκα και Αυστραλίας, το νησί σε σχήμα πούρου είναι πολύ κοντά στον ισημερινό για το Βόρειο ή το Νότιο Σέλας. Ωστόσο, στις 10 Μαΐου 2024, συνέβη αυτό:
«Σπάνια ήμουν τόσο χαρούμενος όταν βγάζω φωτογραφία!» λέει ο Frédéric Desmoulins, ο οποίος φωτογράφισε την έκθεση από τον Μπουλούπαρη στη νότια επαρχία του νησιού. «Μπορούσα να δω το κόκκινο χρώμα των σέλας με γυμνό μάτι. Σύμφωνα με την New Caledonian Astronomy Society, αυτές οι φωτογραφίες είναι οι πρώτες για αυτήν την περιοχή».
«Η ορατότητα του σέλας από τη Νέα Καληδονία είναι πραγματικά μοναδική και εξαιρετικά πολύτιμη», λέει ο Hisashi Hayakawa, ερευνητής του διαστημικού καιρού στο Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας. «Από όσο γνωρίζουμε, η τελευταία φορά που οι παρατηρητές του ουρανού είδαν σέλας στην περιοχή ήταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Κάρινγκτον του Σεπτεμβρίου 1859, όταν παρατηρήθηκαν σέλας από ένα πλοίο στη Θάλασσα των Κοραλλιών».
Η Hayakawa ειδικεύεται σε ιστορικές μελέτες μεγάλων καταιγίδων σέλας. Προσπαθεί να γυρίσει τον χρόνο όσο πιο μακριά γίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι τα μαγνητόμετρα και οι σύγχρονοι αισθητήρες δεν υπήρχαν πριν από εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Αντίθετα, αναζητά αρχεία με θεάσεις σέλας σε παλιές εφημερίδες, ημερολόγια, ημερολόγια πλοίων, ακόμη και σφηνοειδή πλάκες. Οι Μεγάλες Καταιγίδες αναγνωρίζονται από το χαμηλό γεωγραφικό τους πλάτος – οτιδήποτε έχει σέλας γυμνού ματιού κάτω από 30° MLAT (μαγνητικό γεωγραφικό πλάτος).
«Η 10η Μαΐου ήταν σίγουρα μια μεγάλη καταιγίδα», δηλώνει ο Hayakawa. “Οι θεάσεις σέλας με γυμνό μάτι στη Νέα Καληδονία (MLAT = -26,4°) και στο Πουέρτο Ρίκο (MLAT = 27,2°) το επιβεβαιώνουν και στα δύο ημισφαίρια.”
Στην πραγματικότητα, είναι μεταξύ των 20 κορυφαίων Μεγάλων Καταιγίδων των τελευταίων 500 ετών. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα από μια ερευνητική εργασία του Hayakawa έχει τροποποιηθεί για να εμφανίζει το γεγονός της 10ης Μαΐου. Είναι η πράσινη κουκκίδα στο δεξιό άκρο της γραμμής χρόνου.
Αυτό δεν είναι απλώς μια απόκρυφη ιστορική περιέργεια. «Πρέπει να γνωρίζουμε για τις Μεγάλες Καταιγίδες του παρελθόντος για να καταλάβουμε πόσο μεγάλες καταιγίδες μπορεί να γίνουν σήμερα», εξηγεί ο Hayakawa. «Η σύγχρονη τεχνολογική μας κοινωνία εξαρτάται από αυτό».
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice