20:11 - 07/03/2024

Φυτοφάρμακο που συνδέεται με αναπαραγωγικά προβλήματα βρέθηκε σε δημοφιλή δημητριακά πρωινού με βάση τη βρώμη

Διαφημίσεις

Ένα φυτοφάρμακο που έχει συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα έχει βρεθεί σε πολλά δημοφιλή αμερικανικά δημητριακά πρωινού, συμπεριλαμβανομένων των Quaker Oats και Cheerios.

Το εν λόγω φυτοφάρμακο ονομάζεται chlormequat και έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα ότι μειώνει την τεστοστερόνη και τη γονιμότητα, προκαλεί διαταραχές στην αναπαραγωγή και βλάπτει τα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Αν και η χρήση του περιορίζεται σε καλλωπιστικά φυτά στις ΗΠΑ, εντοπίζεται όλο και περισσότερο σε τρόφιμα με βάση τη βρώμη που πωλούνται σε όλη τη χώρα. Πολλά από τα προϊόντα βρώμης που καταναλώνουν οι Αμερικανοί προέρχονται από τον Καναδά και η χρήση της χημικής ουσίας επιτρέπεται στη βρώμη και σε άλλα τρόφιμα που εισάγονται από το εξωτερικό και πωλούνται εδώ.

Σε μελέτη της Environmental Working Group που δημοσιεύθηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology και αξιολογήθηκε από ομότιμους, εξετάστηκε η παρουσία της ουσίας στα ούρα των ανθρώπων. Βρήκαν chlormequat στο 80% των δειγμάτων ούρων που συλλέχθηκαν από Αμερικανούς πολίτες μεταξύ 2017 και 2023. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπήρξε “σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης για τα δείγματα από το 2023”, γεγονός που δείχνει ότι η χρήση του βρίσκεται σε άνοδο.

Επιπλέον, η EWG βρήκε τη χημική ουσία στο 92% των τροφίμων με βάση τη βρώμη που αγόρασε και εξέτασε το 2023. Αναφέρουν ότι υπήρχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα της χημικής ουσίας στο 90% των μη βιολογικών τροφίμων με βάση τη βρώμη που εξέτασαν- μόλις δύο δείγματα από τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι που εξέτασαν είχαν χαμηλά επίπεδα, και τα δύο ήταν ψωμί. Αντίθετα, μόνο ένα από τα οκτώ βιολογικά δείγματα που εξέτασαν περιείχε ανιχνεύσιμα επίπεδα chlormequat.

Παρόλο που η χρήση του chlormequat στη βρώμη είχε απαγορευτεί πλήρως στο παρελθόν, η EPA έδωσε για πρώτη φορά έγκριση για μικρές ποσότητες του χημικού σε εισαγόμενη βρώμη το 2018. Το 2020, το επιτρεπόμενο επίπεδο αυξήθηκε, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί εντοπίζεται όλο και περισσότερο στον οργανισμό των Αμερικανών.

Αν και η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων της χημικής ουσίας μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τον άνθρωπο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως ποιες είναι οι επιπτώσεις των χαμηλών, τακτικών δόσεων – όπως αυτές που μπορεί να καταναλώνονται μέσω ενός καθημερινού μπολ βρώμης, για παράδειγμα – στην ανθρώπινη υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο ανώτερος τοξικολόγος της EWG Dr. Alexis Temkin, δήλωσε “Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια προληπτική προσέγγιση έως ότου περισσότερες μελέτες μπορούν να διερευνήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στο chlormequat στον άνθρωπο”.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση σε πολλαπλές χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία, ακόμη και όταν οι δόσεις των μεμονωμένων χημικών ουσιών δεν πληρούν τα επίπεδα που θεωρούνται επιβλαβή από τους ρυθμιστικούς φορείς. Με άλλα λόγια, παρόλο που ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει μια ποσότητα μιας δυνητικά τοξικής χημικής ουσίας που δεν πληροί το όριο για να θεωρηθεί επικίνδυνη από μόνη της, ένα άτομο θα μπορούσε εύκολα να καταναλώσει πολλαπλά τρόφιμα μέσα σε μια ημέρα που θα ωθούσαν τη σωρευτική του έκθεση σε επικίνδυνο έδαφος.

Οι Αμερικανοί εκτίθενται σε πολλαπλές γεωργικές χημικές ουσίες μέσω της διατροφής τους
Δυστυχώς, το chlormequat δεν είναι η μόνη επικίνδυνη γεωργική χημική ουσία στην οποία εκτίθενται οι Αμερικανοί. Πέρυσι, μια εργασία που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Georgetown διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ πέντε δεκαετιών έκθεσης σε φυτοφάρμακα και μειωμένης υγείας του σπέρματος.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα διαπίστωσε σημαντική αύξηση του ζιζανιοκτόνου dicamba σε έγκυες γυναίκες, με το 70% αυτών στην πολιτεία να είναι θετικό στην παρουσία της χημικής ουσίας μεταξύ 2020 και 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική αύξηση από το 28% που καταγράφηκε σε παρόμοια μελέτη που είχε διεξαχθεί μια δεκαετία νωρίτερα. Η χημική ουσία έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου.

Οι Αμερικανοί εκτίθενται επίσης τακτικά στο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, το οποίο έχει συνδεθεί με οξειδωτικό στρες, βλάβες στο DNA, μεταβολικές διαταραχές, φλεγμονή του ήπατος και ορισμένους τύπους καρκίνου. Χρησιμοποιείται συχνά στη βρώμη για να διευκολύνει τη συγκομιδή.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ 03/07/2024 @ 9:14 ΜΜ

    Η ΒΡΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ…..
    ΓΙΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ …ΞΥΠΝΗΣΤΕ.
    Οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή αποκλειστικά, αλλά οι αρχαίοι Γερμανοί και οι Σλάβοι την είχαν σταθερά στη διατροφή τους, φτιάχνοντας αρτοσκευάσματα, δημητριακά και ζελέ.

    https://www.biostalis.com/βρώμη/

    ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΡΑΖΙΝΗ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*