Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Ιός Δυτικού Νείλου: 27 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι σε μία εβδομάδα – 423 κρούσματα και 41 θάνατοι το 2026

· Κατοχικά Νέα

Κουνούπι σε κοντινή λήψη

Η δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου παραμένει αυξημένη στην Ελλάδα, παρά την είσοδο του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα και 5 επιπλέον θάνατοι.

Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης του 2026 έως την 1η Οκτωβρίου έχουν δηλωθεί συνολικά 423 εγχώρια κρούσματα και 41 θάνατοι. Όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν άνω των 60 ετών.

Γιατί η εικόνα παραμένει ανησυχητική

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων κουνουπιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα, όμως ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Η ηλικία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, γι’ αυτό και τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο»

Η κυκλοφορία του ιού δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν περιοχές όπου η δραστηριότητα των κουνουπιών και ο αριθμός των περιστατικών παραμένουν υψηλότερα, με τις αρχές να συνεχίζουν εντομολογική επιτήρηση και μέτρα καταπολέμησης.

Η επιμονή της δραστηριότητας μέσα στον Οκτώβριο δείχνει ότι οι σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και οι κατάλληλες συνθήκες για τα κουνούπια μπορούν να παρατείνουν τη μετάδοση περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς παραδοσιακά.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Ο ΕΟΔΥ συνιστά χρήση αντικουνουπικών, σίτες σε πόρτες και παράθυρα, απομάκρυνση στάσιμων νερών από αυλές και μπαλκόνια και ιδιαίτερη προσοχή σε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η εμφάνιση υψηλού πυρετού, έντονου πονοκεφάλου, σύγχυσης, μυϊκής αδυναμίας ή άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Γιατί το θέμα έχει μεγαλύτερη σημασία από έναν εποχικό αριθμό

Τα 423 κρούσματα και οι 41 θάνατοι δεν είναι απλώς στατιστικά μιας ακόμη περιόδου κουνουπιών. Δείχνουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εδραιωμένη παρουσία στη χώρα και απαιτεί συστηματική επιτήρηση κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η άνοδος των θερμοκρασιών, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και η παράταση των θερμών περιόδων δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για έντομα-φορείς σε μεγαλύτερο μέρος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: ΕΟΔΥ / CNN Greece, 02/10/2026.

⚡ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙΠαρακολουθούμε το θέμα. Αν προκύψουν ουσιαστικά νέα στοιχεία και αξίζει βαθύτερη έρευνα, θα αναβαθμιστεί στο ίδιο άρθρο και θα περάσει στο κόκκινο κουμπί LIVE για συνεχή ενημέρωση.
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Πολεμικό πλοίο και αεροπλανοφόρο στη θάλασσαΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρίτο αεροπλανοφόρο και περίπου 9.000 επιπλέον στρατιωτικοί προς Μέση Ανατολή – Νέα κλιμάκωση γύρω από το Ιράν

Δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην ΕυρώπηΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη: Στο τραπέζι απελευθέρωση 50 εκατ. βαρελιών diesel – Το πετρέλαιο έπεσε 3% μέσα σε λίγες ώρες

Μετανάστες και ευρωπαϊκά σύνοραΔΙΕΘΝΗ

Η Ελλάδα ζητά ευρωπαϊκό «φρένο» στις αιτήσεις ασύλου σε μαζικές κρίσεις – Τι αλλάζει στο μεταναστευτικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *