Η Ιαπωνία τον περασμένο μήνα παρενέβη για πρώτη φορά σε 6 χρόνια για να περιορίσει την άνοδο του γιεν, ενώ η Κίνα αντιστέκεται στις πιέσεις για ανατίμηση του νομίσματός της. Συγχρόνως, μία υπό εξέλιξη αναζωπύρωση αγορών περιουσιακών στοιχείων από τις νομισματικές αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία έχει οδηγήσει τα νομίσματά τους σε διολίσθηση.
Η UBS AG υποστηρίζει πως η “μεγάλη τάση” των παρεμβάσεων θα αναταράξει την αγορά συναλλάγματος – όπου διακινούνται ημερησίως 4 τρισ. δολ. – για την επόμενη δεκαετία. Ενώ οι χαμηλότερες ισοτιμίες μπορεί να αυξήσουν τις εξαγωγές τονώνοντας έτσι μία οικονομία, ο κίνδυνος είναι οι κινήσεις αυτές να κλιμακωθούν σε υποτιμήσεις και αντεκδικητική λήψη προστατευτικών μέτρων, επιφέροντας την διακοπή της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομίας της Βραζιλίας, Guido Mantega, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου πως ήδη υπάρχει ένας “νομισματικός πόλεμος” παγκοσμίως. “Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να επικρατήσει μία περισσότερο μονομερής προσέγγιση” δήλωσε ο Mansoor Mohi-uddin, ο υπεύθυνος για τη στρατηγική συναλλάγματος της UBS στη Σιγκαπούρη, του δεύτερου μεγαλύτερου εμπόρου συναλλάγματος στον κόσμο. “Θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα παρέμβουν για την εξασθένιση των νομισμάτων τους”.
Καθώς οι κορυφαίες 20 χώρες του κόσμου (G20) συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, οι αρμόδιοι δεν πιστεύουν πως δρομολογείται κάποια επιστροφή στις νομισματικές συμφωνίες (1985 Plaza Accord) της δεκαετίας του ’80. “Οι εντάσεις κλιμακώνονται” δήλωσε ο Simon Derrick, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Bank of New York Mellon Corp. στο Λονδίνο. Τα στρατόπεδα χωρίζονται “σε αυτούς που πιστεύουν στην ανάγκη για περισσότερη πειθαρχία στις αγορές νομισμάτων και σε αυτούς που πιστεύουν πως οι επίσημες παρεμβάσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες στρεβλώσεις” δήλωσε.
Όπως επισήμανε ο Tim Adams, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επί διοίκησης Τζορτζ Μπους, “πρόκειται περισσότερο για αψιμαχίες παρά για πόλεμο” και είναι απίθανο να οδηγήσει τους σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής σε προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης όπως έγινε το 1985 με τη συμφωνία της Πλάζα όταν εξασθένισε το δολάριο και με τη συμφωνία του Λούβρου δύο χρόνια αργότερα όταν αντίθετα ισχυροποιήθηκε.
Σημειώνεται πως η ομάδα του G7 των αναπτυγμένων οικονομιών δεν έχει παρέμβει συντονισμένα από το 2000 και η ικανότητά της να επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος μειώθηκε καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές υπερδιπλασιάστηκαν από τα 1,7 τρισ. που ήταν το 1998.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice