08:36 - 02/12/2014

Το ήξερες ότι μπορεί να έχεις ΠΕΤΡΕΣ στις αμυγδαλές;

Αν κάποιος σας ρωτήσει σε ποια μέρη του σώματος μπορεί να σχηματιστούν πέτρες, το πιο πιθανό είναι να απαντήσετε στα νεφρά και στη χολή…
Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα μέρη που μπορεί να σχηματιστούν πέτρες. Οι αμυγδαλές στον λαιμό είναι άλλο ένα τέτοιο σημείο και, ενίοτε, μπορεί να προκαλέσουν πολύ έντονο πόνο σε ορισμένους ανθρώπους.

Μάλιστα, το 75% των ατόμων που εμφανίζουν κακοσμία του στόματος, έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες πέτρες στις αμυγδαλές και ίσως δεν το γνωρίζει καν!

Τι είναι οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές είναι δομές που μοιάζουν με αδένες στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Υπάρχει μία σε κάθε πλευρά. Οι αμυγδαλές είναι κατασκευασμένες από ιστό που περιέχει λεμφοκύτταρα -κύτταρα στο σώμα σας που προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Πιστεύεται ότι οι αμυγδαλές παίζουν ένα ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτός είναι να λειτουργήσουν όπως τα «δίχτυα», παγιδεύοντας τα εισερχόμενα βακτηρίδια και τα σωματίδια από ιούς που διέρχονται ενδεχομένως από το λαιμό σας.

Πολλές φορές οι αμυγδαλές δεν λειτουργούν σωστά και προκαλούν πρόβλημα, οπότε και κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεσή τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο όργανο αναπτύχθηκε σε μια εποχή που οι άνθρωποι (στην εξέλιξη του είδους) δεν έρχονταν αντιμέτωποι καθημερινά με τόσους πολλούς ιούς και μικρόβια όπως σήμερα. Είναι πάντως αποδεδειγμένο, ότι οι άνθρωποι που έχουν βγάλει τις αμυγδαλές τους δεν διατρέχουν κάποιον επιπλέον κίνδυνο μολύνσεων ή/και λοιμόξεων.

Τι προκαλεί τις πέτρες στις αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές έχουν γωνίες και σχισμές, όπου τα βακτήρια και άλλα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών κυττάρων και της βλέννας, μπορεί να παγιδευτούν. Όταν συμβαίνει αυτό, τα υπολείμματα αυτά μπορεί να συμπυκνωθούν σε μια λευκή ουσία που εγκλωβίζεται στην αμυγδαλή.

Οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται όταν αυτή η παγιδευμένη ουσία σκληραίνει ή ασβεστοποιείται. Αυτό τείνει να συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν χρόνια φλεγμονή στις αμυγδαλές τους ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις αμυγδαλίτιδας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μικρές πέτρες στις αμυγδαλές τους, ορισμένοι -αν και είναι αρκετά σπάνιο- έχουν μεγαλύτερες πέτρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα όταν κάποιος έχει πέτρες στις αμυγδαλές;

Οι πολλές μικρές πέτρες δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Ακόμα και όταν είναι μεγάλες, μερικές πέτρες εντοπίζονται μόνο κατά τύχη σε ακτινογραφίες ή σε αξονική τομογραφία. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες πέτρες, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλά συμπτώματα, όπως:

Κακοσμία στην αναπνοή

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες μιας πέτρας στην αμυγδαλή είναι η εξαιρετικά κακή αναπνοή ή δυσοσμία του στόματος, που συνοδεύεται από λοίμωξη των αμυγδαλών. Μια μελέτη σε ασθενείς με μια μορφή χρόνιας αμυγδαλίτιδας έδειξε ότι το 75% των ανθρώπων που είχαν αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις πτητικών ενώσεων του θείου στην αναπνοή τους είχε επίσης, (μικρές ή μεγάλες) πέτρες στις αμυγδαλές.

Πονόλαιμος

Όταν η αμυγδαλίτιδα και οι πέτρες στις αμυγδαλές εμφανίζονται μαζί, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ο πόνος στο λαιμό προκαλείται από τη μόλυνση ή από τις πέτρες. Η παρουσία όμως κάποιας πέτρας στις αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσφορία ακριβώς στο σημείο που έχει σχηματιστεί.

Δυσκολία στην κατάποση

Ανάλογα με την τοποθεσία ή το μέγεθος της πέτρας στην αμυγδαλή, μπορεί να σας είναι δύσκολο ή και επώδυνο να καταπιείτε τροφές και υγρά.

Πόνος στο αυτί

Οι πέτρες μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο στην αμυγδαλή. Λόγω κοινών νευρικών διόδων, μπορεί να προκαλέσουν στο άτομο έντονο πόνο στο αυτί, ακόμα κι αν η ίδια η πέτρα δεν αγγίζει το αυτί.

Πρήξιμο αμυγδαλής

Η μόλυνση (εάν υπάρχει) στην περιοχή της αμυγδαλής και η ίδια η πέτρα που έχει δημιουργηθεί εκεί μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και να κάνουν τις αμυγδαλές μεγαλύτερες σε όγκο.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. 0
  0
  γραψτε το σχολιο σας εδω
 2. 0
  0
  Ιδέα δεν είχα… Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Και η λίστα με τα συμπτώματα χρήσιμη.
 3. 0
  0
  EΣΕΙΣ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΛΗΨΗ ΑΠΟ DIGEA ΑΠΟ ΑΓΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 26 UHF…ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΟΥΡΔΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ Η ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΜΠΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΛΗΨΗ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ …ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ …ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  ΥΓ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΟΝΤΡΟΛ ΑΠΟ ΠΡΙΝ…ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΡΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ [ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ]…ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ…
 4. 0
  0
  Αχ ρε Γιάννη από Κοζάνη ακόμα περιμένεις κάτι από τους σούρδους ; !!! Κρίμα φαίνεται πως εσάς τους Κοζανίτες το πάθημα δεν σας γίνεται μάθημα ( Παπακωνσταντίνου ) εμπιστέψου τους σούρδους …. Μάλλον οι σούρδοι δεν σας σούρδωσαν αρκετά . Σου το είχα επισημάνει και παλιότερα αν θυμάσαι …. ΓΙΑΝΝΗΣ – ΒΕΡΟΙΑ
 5. 0
  0
  Ακούστε τι έπαθα για ενημέρωση σας.Ένα διάστημα είχα μεγάλες ενοχλήσεις στο λαιμό με συνεχή αποβολή φλεγμάτων,είχε γίνει ανηπόφορη η κατάσταση δεν ήξερα τι μου φταίει.Και μια μέρα σε έναν παροξυσμό βήχα δυνατού μου έρχεται μέσα στό στόμα ένα χαλικάκι, ένοιωσα μια ανακούφιση και ξεφράκαρε ο λαιμός μου για μια στιγμή νόμισα ότι μου'σπασε κάποιο δόντι,τα δόντια μου όπως διπίστωσα μετά ήταν όλα εντάξει και η απορία μου,τί ήταν αυτή η πέτρα η οποία μύριζε και έντονα σαν αντιβίωση.Υπέθεσα ότι σε κάποιο σφράγισμα που μου είχε κάνει πρίν καιρό ο οδοντίατρος πήγε στο λαιμό μου κάποιο παλιό σφράγισμα,Πάω λοιπόν στον φίλο μου οδοντίατρο και μου είπε αυτό που αναφέρεται στο παρόν άρθρο ήταν μια πέτρα στις αμυγδαλές μου και ήμουν πολύ τυχερός που βγήκε μόνη της.Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά με την αφορμή ήθελα να διηγηθώ την εμπειρία μου μπας και βοηθήσω κάποιον,με παρόμοια συμπτώματα. Γιάννης-Σέρβια

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί