19:44 - 16/07/2014

Τα αρχαία ελληνικά… θεραπεύουν

Του Σταύρου Π. Παπαμαρινόπουλου

Σύμφωνα με την θεωρία, του Καθηγητού της Φιλολογίας Eric Havelock η οποία στηρίζεται στον Πλάτωνα, το αρχαίο Ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον Αρχαίο Ελληνικό… κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του…

Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» παρουσιάζονται τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων, πλην Ελλήνων αντιστοίχων ειδικοτήτων.

Επιμελητές της έκδοσης ήταν ο Καθηγητής της Ιατρικής Charles Lumsden του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας “Marchal McLuhan” Derrick De Kerckhove.

Tα επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία του Havelock είναι τα εξής:

Η περιοχή Broca, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο, λόγω του Ελληνικού αλφαβήτου διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς.

Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μία ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών δια της λειτουργίας του θεάτρου.

Οι δημοσιευμένες έρευνες της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ».

Σε αυτές, αλλά και σε νεώτερες έρευνες 1999-2010, απέδειξαν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης με αποδεκτές τεχνικές επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη-δυσλεξικών παιδιών. Η διδασκαλία στα παιδιά αυτά καθώς και οι μετρήσεις των δεικτών άρχισαν από την ηλικία των 8 ετών και συνεχίστηκαν μέχρι και τα 12 χρόνια τους.

Οι ίδιοι δείκτες επιβραδύνθηκαν στην ισάριθμη ομάδα μη-δυσλεξικών παιδιών τα οποία δεν διδάχθηκαν εβδομαδιαίως και εξωσχολικώς επί δίωρο την Αρχαία Γλώσσα. Ας σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες διδάχθηκαν τα ίδια προγραμματισμένα μαθήματα στο κανονικό ωράριο η δε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με γενικώς αποδεκτό πρότυπο.

Ωστόσο, η Αυστραλή Πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock έκανε ένα βήμα παράλληλο ως προς τον Ιωάννη Τσέγκο διότι στο έργο της «Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006» περιγράφει πως κατέστησε ένα αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη-δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά!

Εν τούτοις, τα μεν παιδιά της Αγγλίας του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας Ελληνόπουλα, μόνον με πολιτική απόφαση, δεν θα διδάσκονται την Αρχαία Γλώσσα ενώ θα έπρεπε, αλλά Αγγλικά!!

(Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας 2004-2010) – Για τη μεταφορά, δρ. Κων/να Παλαμιώτου

egriechen

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. 0
  0
  Ακομη κ αν δεν θυμασαι γρι αρχαια κ διαβασεις ενα κειμενο,κατι κουνιεται εκει μεσα.
  Οπως οταν εβαζα κατοσταρα στο σαραβαλο.
  Τωρα δεν βαζω τιποτα
 2. 0
  0
  ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟΝ…ΜΟΛΙΣ ΞΑΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΠΕΘΑΜΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 3. 0
  0
  H EΠΙΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ… ΓΛΩΣΣΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΑΛΥΠΗΤΑ, ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ… ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΑΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ Κ ΣΑΝ ΙΔΕΑ…
 4. 0
  0
  Ορθότατον!!!
  Και για να μην ξεχνιόμαστε…
  Και για να κατανοήσουμε σε βάθος την ΟΥΣΙΑ & ΑΞΙΑ της ΓΛΩΣΣΑΣ μας, που έδωσε & δίνει τα ΦΩΤΑ σε όλο τον καλλιεργημένο κόσμο…

  http://www.ramafa.gr

  με αγάπη
  art

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί