13:22 - 20/10/2014

Πρόβλεψη για μεγάλο επερχόμενο σεισμό εξέδωσε το Society of America

Του Γιώργου Παπαγεωργίου

Σύμφωνα με νέα μελέτη που εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ (USGS), ορισμένα παρακλάδια του συστήματος που αποτελεί το μεγάλο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει ξεκλειδώσει, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλοι σεισμοί θα μπορούσαν να συμβούν σύντομα.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια κατοίκων που ζουν σήμερα στο San Francisco Bay Area, και μερικά από αυτά τα ρήγματα βρίσκονται κάτω από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Η έρευνα με επικεφαλής τον…

James Lienkaemper και τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στο Δελτίο του Σεισμολογικού Society of America .

Στην περιοχή υπάρχει πάντα ο φόβος των σεισμών αλλά και κατά τακτά διαστήματα τα τοπικά μέσα προβάλουν την «Η προφητεία του μεγάλου σεισμού για την Καλιφόρνια» που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και χρονικά συμπίπτει και με άλλα κοσμικά γεγονότα, αν θεωρήσουμε πως είμαστε κοντά στην εκπλήρωση της.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τη μελέτη.

Η μελέτη εξέτασε τα σημεία ερπυσμού των ρηγάτων τα οποία είναι μια αργή αλλά σταθερή κίνηση στο φλοιό της Γης, που εκτονώνεται στα ρήγματα τα οποία σχηματίζουν οι τεκτονικές πλάκες που κινούνται. Τα ρήγματα αυτά φαίνεται πως έχουν κλειδώσει για αρκετά χρόνια τώρα και οι επιστήμονες ανησυχούν για την ενέργεια που έχει αποθηκευθεί κάτω από την επιφάνεια της Γης. Όταν η πίεση γίνεται πολύ μεγάλη, θα απελευθερωθεί με την μορφή ενός σεισμού. Το μέγεθος του σεισμού εξαρτάται από το πόσο δυναμική ενέργεια αποθηκεύεται στο ρήγμα.

«Η έκταση της βλάβης του ερπυσμού των ρηγμάτων, και ως εκ τούτου το κλείδωμα που έχει προκληθεί σε αυτά, θα προκαλέσει το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα εκδήλωσης των μεγάλων σεισμών που αναμένετε να προκληθούν στο σύστημα των ρηγμάτων Αγίου Ανδρέα. Σχετικό δελτίο τύπου ΕΔΩ … «Η έκταση της παραμόρφωσης σε ορισμένα τμήματα του ρήγματος δεν είναι ακόμη καλά καθορισμένη, κάνοντας την πρώτη μας προτεραιότητα για να μελετήσει τα αστικά τμήματα του Αγίου Ανδρέα, το οποίο είναι ακριβώς κάτω από τα εκατομμύρια των κατοίκων της Bay Area.»

Οι ανησυχίες των επιστημόνων ξεκίνησαν να γίνονται πιο έντονες, μετά από παρατηρήσεις στο πάρκο του Yellowston. ( Δείτε σχετικό θέμα ΕΔΩ), αλλά και περίεργα γεωλογικά φαινόμενα όπως αυτό (ΕΔΩ)

Το σύστημα του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα έχει πέντε κύριους κλάδους και συνολικά περίπου 1.250 μίλια μήκος προς την Βόρεια Καλιφόρνια. Η πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού στα δυτικά του ρήγματος απομακρύνεται από την πλάκα της Βόρειας Αμερικής προς τα ανατολικά με ρυθμό περίπου 2,5 εκατοστά ανά έτος . Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέσσερις από τους κλάδους αυτούς -Hayward, Βόρεια Calaveras, Rodgers Creek, και Green Valley- θεωρούνται κλειδωμένη και είναι σε κίνδυνο της δημιουργίας ενός σεισμού. Σε τρεις από αυτούς έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη χρονική καθυστέρηση σχετικά με τους ιστορικούς μέσους όρους τους στην παραγωγή μεγάλων σεισμών.

«Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και δύο άλλα μεγάλα παρακλάδια του, το Hayward και της Βόρειας Calaveras, ήταν ήσυχο για δεκαετίες. Αυτή η μελέτη εντοπίζει την προετοιμασία που γίνεται για τον επόμενο μεγάλο σεισμό που μπορεί να προκληθεί σύντομα», δήλωσε ο Lienkaemper.

Ο κλάδος Hayward έχει μια πιθανότητα 30% για την παραγωγή ενός σεισμού μεγέθους 6.8 (Μ 6.8) σεισμό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ των μεγάλων σεισμών κατά μήκος αυτού του ρήγματος είναι τα 160 χρόνια, και έχει 146 χρόνια από το τελευταίο μεγάλο γεγονός. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μια μέθοδος πρόβλεψης η οποία βασίζεται σε ιστορικά και γεωλογικά αρχεία.

Οι άλλοι κλάδοι είναι έτοιμη να απελευθερώσουν καταστροφικούς σεισμούς. Το ρήγμα της Βόρειας Calaveras θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σεισμό 6,8 Μ, όπως και του Hayward.Rodgers Creek και του Green Valley ρήγματα που έχουν μεγάλη κλειδωμένη ενέργεια και μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς της τάξης των 7.1 βαθμών. Αυτά τα τρία είναι σε ή κοντά και σε ιστορικούς μέσους όρους της ενεργοποίησης τους, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα χτυπήσουν.

ΠΗΓΗ

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί