13:36 - 20/11/2014

Ποιος θα ελέγχει όλα τα νερά της χώρας;

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Στα χέρια της ΕΥΔΑΠ, την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει…


μπορούν να περάσουν τα δίκτυα ύδρευσης όλης της χώρας, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών.

Με τον τρόπο αυτό, ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εταιρεία, θα έχει ως προίκα και την δυνατότητα να ελέγχει και να διαχειρίζεται το πόσιμο νερό όλης της χώρας!

Η ρύθμιση του ΥΠΟΜΕΔΙ, ανοίγει τον δρόμο ώστε η ΕΥΔΑΠ να απορροφήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης όλης της χώρας μαζί με το προσωπικό τους.

Με την ίδια ρύθμιση περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητά της τα δίκτυα αποχέτευσης της περιφέρειας Αττικής (εξαιρούνται τα νησιά του Σαρωνικού και τα Κύθηρα) που θα κατασκευαστούν μετά την ψήφιση του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προωθηθεί σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την κυβέρνηση να εξετάζει τώρα σενάρια για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως με σύμβαση, που θα συναφθεί μεταξύ της ΕΥΔAΠ και του ενδιαφερόμενου ΟΤΑ μπορεί να συμφωνηθεί «αδαπανώς» η μεταβίβαση του ήδη κατασκευασμένου δικτύου και η υποχρέωση παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης στην εταιρεία. Στην περίπτωση που η ΕΥΔAΠ αναλάβει μόνο τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης ή αποχέτευσης, τότε ο δήμος εξακολουθεί να διατηρεί την κυριότητα και συνεπώς έχει υποχρέωση να καλύψει τις απαραίτητες επενδύσεις.

Η επέκταση αυτή συνεπάγεται υποχρέωση της ΕΥΔAΠ για επενδύσεις, μόνον «εφόσον εξασφαλίζεται εύλογη απόδοση της επένδυσης και δυνατότητα χρηματοδότησης της εταιρείας με ίδια ή ιδιωτικά κεφάλαια για την προσήκουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεών της». Η σύμβαση με τον εκάστοτε ΟΤΑ εγκρίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Προβλέπεται, επίσης, πως «το τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό ή μέρος αυτού, που απασχολείται στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ, ή των οικείων ΔΕΥΑ, των οποίων το δίκτυο περιέρχεται στην ΕΥΔAΠ κατά κυριότητα ή κατά διαχείριση, δύναται να αποσπάται, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, εν όλω ή εν μέρει στην ΕΥΔAΠ, η οποία αναλαμβάνει τη μισθοδοσία του σύμφωνα με τους όρους που θα αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

Στις περιοχές όπου η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης ή και αποχέτευσης θα καθορίζεται τιμολογιακή πολιτική η οποία θα περιγράφεται αναλυτικά στη σύμβαση που υπογράφει με την εκάστοτε δημοτική αρχή.

rizopoulospost.com

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. 0
    0
    Ας προσδιορισουμε ολοι μας νηφαλια την διαφορα κρατικης η ιδιωτικης υδρευσης.Νομιζω ΟΛΟΙ κατ αρχην ειναι υπερ της κρατικης υδρευσης λογω της αυτονοητης και καταλυτικης σημασιας που εχει για το δημοσιο συμφερον την υγεια και τα θεμελια του ανθρωπισμου.Ομως στην συνεχεια υπαρχει διαφοροποιηση και θα την περιγραψω οπως την αισθανομαι εγω ως ανθρωπος της ιδιωτικης πρωτοβουλιας.ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ με το προσχημα της εξαιρετικης σημασιας της υδρευσης στην ζωη των πολιτων να υπαρχουν ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ με απιστευτα προνομια και διακριτη μεταχειρηση σε σχεση με τον ιδιωτικο τομεα που ειναι η βαση η θεση και ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ του δημοσιου.ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ενω η ΕΥΔΑΠ ειναι κρατικη εταιρεια να υποδυεται την ιδιωτικη και μαλιστα εισηγμενη στο χρηματιστηριο για να μπορουν τα στελεχη και οι υπαλληλοι της να λαμβανουν τριπλασιους και τετραπλασιους μισθους απο αυτους του ενιαιου μισθολογιου αλλα και των ιδιωτων υπαλληλων.Τι θα πει εισηγμενη κρατικη εταιρεια που εχει το μονοπωλειο του νερου που η πολιτεια το εδωσε για λογους του ευρυτερου δημοσιου συμφεροντος?Και ειναι δυνατον τα μονοπωλιακα κερδη να θεωρουνται κερδη οταν δεν υπαρχει ανταγωνισμος?Ποιον κοροιδευουν ολοι αυτοι που θησαυριζουν ως στελεχη η υπαλληλοι τυπου σοβιετικης νομεκλατουρας υποδυομενοι οταν τους συμφερει τον κρατικο υπαλληλο που δεν απολυεται και οποτε επισης τους συμφερει τον υπαλληλο ιδιωτικης εισηγμενης εταιρειας? Ας μεινει κρατικη λοιπον η ΕΥΔΑΠ ας αμοιβονται λοιπον με τον ενιαιο μισθολογιο του δημοσιου ας μοουν δημοσιονομικα φρενα στις προσληψεις αργομισθων ας βγει απο το χρηματιστηριο και ναι ακομα και εμεις της ιδιωτικης πρωτοβουλιας(η πλειοψηφια δηλαδη του λαου) θα δωσουμε τις ευλογιες μας.Ομως ειναι σιγουρο οτι οι φαταουλες ΔΕΝ θα συμφωνησουν!!Και ειναι προφανες γιατι!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί