09:41 - 20/02/2015

Παράξενες οπτασίες στον ουρανό

Παιχνίδια του φωτός ή όντα από άλλη διάσταση; Ένα παγκόσμιο φαινόμενο αναζητά εξήγηση.


Παρόμοιες φασματικές φιγούρες έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο. Photo: Andrew Hill. Πηγή: Flickr

ΜΕΡΙΚΕΣ φορές το φως κάνει περίεργα παιχνιδίσματα και φανερώνει ανθρώπινες φιγούρες να ξεπροβάλλουν μέσα από την αχλύ, λες και κάποιος στέκεται και μας παρακολουθεί από τον ουρανό.

Το χαρακτηριστικό σε αυτά τα φαινόμενα είναι η άλως ή φωτοστέφανο που περιβάλλει με τα χρώματα της ίριδας τις γιγάντιες σκιώδεις φιγούρες.

Οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες προέρχονται από τα Χάιλαντς της Σκοτίας και συγκεκριμένα από το Γκλενκόου, μια παρθένα περιοχή με απόκρημνα χιονισμένα βουνά και ελικοειδείς πεδιάδες που συνθέτουν ένα υποβλητικό τοπίο.

Μια ψηλή ανθρώπινη φιγούρα από το Γκλενκόου στα Χάιλαντς της Σκοτίας. Photo: Scottish Avalanche Information Service. Πηγή: Supplied

Τελικά πρόκειται για παραφυσικό φαινόμενο ή μήπως υπάρχει μια απλή τεχνική εξήγηση;

Το φαινόμενο έχει την ονομασία Brocken spectre (το φάντασμα του Μπρόκεν) επειδή πρωτοπαρουσιάστηκε στο ομώνυμο βουνό της βόρειας κεντρικής Γερμανίας που έχει ύψος 1.143 μέτρα. Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται όταν πάνω στα σύννεφα προβάλλεται η εικόνα κάποιου που στέκεται ψηλά –σε ένα βουνό ή ύψωμα– έχοντας τον ήλιο πίσω του.

Το φαινόμενο έλκει την καταγωγή του από τις Βαλπούργιες Νύχτες του 17ου αιώνα, όταν μάγοι και μάγισσες μαζεύονταν στα βουνά νύχτα και έκαναν οργιαστικές τελετές για να υποδεχτούν τον ερχομό της Άνοιξης. Οι τελετές γίνονταν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, καθώς στις χώρες του Βορρά ή Άνοιξη έρχεται με κάποια καθυστέρηση.

Τα φάσματα που παρουσιάζονταν τότε στον αιθέρα θεωρούνταν ότι ήταν οι δαίμονες που καλούσαν οι μάγοι και οι μάγισσες. Μια τέτοια νύχτα παρουσιάζει ο Γκαίτε στον Φάουστ.

(Το κείμενο συνεχίζεται πιο κάτω)

Brocken spectre στο βουνό Κλίσαμ της Σκοτίας. Photo: Kenny Campbell.

Ένα ακόμη Brocken spectre από την περιοχή Five Sisters της Σκοτίας.

Brocken spectre στα Χάιλαντς της Σκοτίας. Photo: John Tillotson.
Πηγή: Twitter

Με τις οργιαστικές τελετές τους, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής πίστευαν ότι καλούσαν στη γη όντα από έναν άλλο κόσμο – τους δαίμονες. Αν τώρα καλούσαν υψηλής τάξεως όντα (αγαθοδαίμονες) ή κατώτερα στοιχειακά και αστρικά υπολείμματα (κακοδαίμονες) εξαρτιόταν από την ποιότητα του μάγου και το είδος της μαγείας. Ωστόσο, οι εορτασμοί αυτοί ήταν το κοσμογονικό ισοδύναμο του Χάους, της υπέρτατης εκπλήρωσης και της αιώνιας εξωχρονικής στιγμής.

Οι εορτασμοί αυτοί παραπέμπουν στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια (ή αλλιώς Καρναβάλι) –που η καταγωγή τους πηγαίνει πίσω στον σαμανισμό των προϊστορικών χρόνων– αλλά και στις οργιαστικές τελετές του Διονύσου και των Ορφικών θιάσων.

Στη διάρκεια αυτών των αχαλίνωτων εκδηλώσεων, υπήρχε η τάση για την κατάργηση ή τη «σύγχυση των κανόνων» μέσα από την αντιστροφή των ανθρώπινων προτύπων, την αντιπαράθεση των αντιθέτων και την αποχαλίνωση των παθών ακόμα και στην καταστροφική τους μορφή.

Όλα αυτά ωστόσο αποτελούσαν το μέσον όχι για την απόκτηση απολαύσεων, αλλά για να διευκολυνθεί η διάλυση του κόσμου όπως τον ξέρουμε, και μέσα από το στιγμιαίο ρήγμα, μέσα από τη ρωγμή που δημιουργείτο να ενωθούν οι δυνάμεις των δύο κόσμων – αυτού της δικής μας αντίληψης και εκείνου του άλλου τον οποίο επισκιάζει η δική μας υλική πραγματικότητα.

Στο αρχέγονο παρελθόν οι δύο κόσμοι ήταν ενωμένοι. Επομένως, κατά τη διάρκεια αυτών των νυκτών μαγείας επιχειρείτο –στιγμιαία έστω– μια αποκατάσταση του αρχέγονου illud tempus.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. 0
  0
  ΕΛΠΙΖΩ ΝΗ ΜΗΝ ΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΛΕ ΑΚΤΙΝΑ—
 2. 0
  0
  Κι εγώ αυτό θα έλεγα . Μέσα στους πονηρούς καιρούς που ζούμε όλα πρέπει να τα περιμένουμε ! Καμιά δοκιμή θα έκαναν οι "Αμερικάνοι" απο πάνω .
 3. 0
  0
  ΣΩΜΑ Β' ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΣ…
 4. 0
  0
  ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΧ@@Α ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΔΕΝΔΡΟΒΙΑ .ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ'Ι'ΖΟΥΝ ΤΟΝΟΥΣ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΦΥΠΝΙΖΟΥΝ ,ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ,ΛΥΚΟΙ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟΙ ΔΟΡΕΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ . ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΝΥΧΘΗΜΕΡΩΝ ΣΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΕ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ ,ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ; ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΗΝ TV η ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΜΕΣΩ HOLLYWOOD ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΝΙΩΣΕΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΑΝΤΕΧΕΤΕ .ΤΟ ΠΑΛΟΥΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΧΩΣΟΥΝ .ΕΝΟΩ .ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΩ@Ο ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΜΕ ΔΕΟΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ,ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΛΕΝΤΙΑ .-ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ –
 5. 0
  0
  εκτός θέματος το κείμενο…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί