15:54 - 25/02/2014

Πανίσχυρη Ηλιακή Έκλαμψη!

25 Φεβρουαρίου 2014

Η ηλιακή κηλίδα AR 1967 εξαπόλυσε μία πανίσχυρη, της τάξης X4.9-class, ηλιακή έκλαμψη, στις 00:49 UTC. Αυτή είναι η πιο έντονη έξαρση του 2014 μέχρι σήμερα, και μία από τις πιο έντονες του τρέχοντος ηλιακού κύκλου. Το Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψε την ακραία υπεριώδη λάμψη:

Αν και αυτή η έκλαμψη είναι εντυπωσιακή, οι επιπτώσεις της μετριάζονται από την τοποθεσία της θέσης που έλαβε μέρος η έκρηξη – κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του ήλιου, και το οποίο δεν βλέπει τη γη. Πράγματι, μία φωτεινή εκπομπή στεμματικού υλικού (CME), η οποία εκτοξεύτηκε μακριά από τον ήλιο λίγο μετά την έκλαμψη, φαίνεται ότι δεν κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας:

Ραδιο-εκπομπές από τα κρουστικά κύματα, στην αιχμή της CME, δείχνουν μια ταχύτητα διαστολής κοντά στα 2000 km / s ή 4.400.000 μίλια/ώρα. Αν ένα τέτοιο ταχέως κινούμενο νέφος είχε χτυπήσει τη Γη, θα είχε ως αποτέλεσμα πολύ έντονες γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Ωστόσο, επειδή η τροχιά του βρίσκεται πολύ μακριά από τη γραμμή ήλιου – Γη, η CME θα παραδώσει μία ισχυρή κρούση, στην καλύτερη περίπτωση, και κατά πάσα πιθανότητα κανένα χτύπημα.

Η πηγή της έκρηξης είναι η ηλιακή κηλίδα AR1967, που τώρα αρχίζει το τρίτο ταξίδι της σε όλη την πλευρά του ήλιου που βλέπει προς την γη. Αυτή η περιοχή ήταν ένας ενεργός παραγωγός εκλάμψεων κατά τις προηγούμενες διελεύσεις της, και φαίνεται ότι η τρίτη φορά θα είναι λίγο διαφορετική. Κατά παράδοση, οι ηλιακές κηλίδες λαμβάνουν διαφορετική αρίθμηση κάθε φορά που επιστρέφουν, έτσι και η AR1967 θα έχει σύντομα μια νέα ονομασία. (Ενημέρωση: Το νέο όνομα της ηλιακής κηλίδας είναι AR1990.)

ΠΗΓΗ

Απόδοση Κειμένου dorieas

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. 0
  0
  Μας έχει φάει η υπερβλακεία..4 χρόνια τώρα! Σας βαρέθηκα ρε
 2. 0
  0
  ανωνυμε 8.20μμ εαν αυτή η έκλαμψη κοιτούσε τη γή τώρα δεν θα μπορούσες να γράφεις τις ΄κακίες σου γιατί θα είχες γυρίσει στην εποχή του χαλκού και το μόνο που θα σε ένοιαζε θα ήταν τι θα φάς και τι πιείς….
 3. 0
  0
  Μυτιληνιέ αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα ήταν πατίνι ..αυτά βαρέθηκα τα αν και τα θα..προσγειωθείτε στην πραγματικότητα επιτέλους. Έτσι και αλλιώς να φάμε δεν έχουμε..περιμέναμε τον ήλιο για να το νιώσουμε νομίζεις εσύ?
  Υπέρ καταιγίδες, υπέρ πόλεμοι, υπέρ μαλακια στο τετράγωνο λέω εγώ μας έχουν φλομωσει
 4. 0
  0
  Μυτιληνιέ… κι αν η γιαγιά μου είχε @@ θα ήταν παππούς… Αν και αν… δε λέω, πουλάει η καταστροφολογία και κάποιοι θέλουν να γίνει "κάτι", έστω και καταστροφικό πάνω στον πλανήτη προκειμένου να ξεκολλήσουν απ' τη βαρετή κι ανιαρή ζωή τους. Φαίνεται να υπάρχει Θεία πρόνοια όμως… τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί