08:15 - 17/07/2014

Μειώνεται ο πληθυσμός των ψαριών στη Μεσόγειο

Μειώνεται ο πληθυσμός των ψαριών στη Μεσόγειο
Τα ψάρια της Μεσογείου μειώνονται συστηματικά την τελευταία εικοσαετία σύμφωνα με νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.


Αναλυτικότερα, ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με επικεφαλής τον κ. Παρασκευά Βασιλακόπουλο, ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατεί για εννέα είδη ψαριών και διαπίστωσαν ότι η πίεση της αλιείας στους πληθυσμούς των ψαριών συνεχώς εντείνεται μετά το 1990 και μέχρι σήμερα, καθώς όλο και περισσότερα ψάρια πιάνονται σε πολύ μικρή ηλικία στα δίχτυα των αλιέων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Μεσόγειο, καθώς σε άλλες αλιευτικές περιοχές όπως ο Ατλαντικός Ωκεανός, οι πληθυσμοί των αλιευμάτων σταθεροποιούνται ή ακόμα και αυξάνονται.

«Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να παίρνουν πιο σοβαρά την έρευνα και διαχείριση της Μεσογειακής αλιείας», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος και επισημαίνει ότι εάν οι γόνοι των ψαριών αφήνονταν να φθάσουν σε ώριμη ηλικία, ώστε να γεννήσουν έστω μια φορά, τότε θα υπήρχε σημαντική βελτίωση στα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Χρήστου Μαραβέλια και Γιώργου Τσερπέ, δείχνει ότι μετά το 1990 ο βαθμός εκμετάλλευσης των μεσογειακών ψαριών έχει αυξηθεί σταθερά, καθώς μειώνεται συνεχώς η επιλεκτικότητα των αλιέων και, παράλληλα, μειώνονται οι πληθυσμοί των ψαριών.

Τα υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης ανά είδος ψαριού δείχνουν ότι τα ιχθυαποθέματα θα ήταν πολύ πιο ανθεκτικά στην υπεραλίευση, αν τα ψάρια πιάνονταν λίγα χρόνια αφότου έφταναν στην αναπαραγωγική ωριμότητά τους.Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και το μπαρμπούνι, που ζουν κοντά στο βυθό και συχνά πιάνονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς από τα δίχτυα που ρίχνουν οι τράτες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πληθυσμοί των ψαριών της Μεσογείου περιέχουν μεγαλύτερη ποικιλία ειδών σε σχέση με τα ψάρια του Βορείου Ατλαντικού και, αντίστοιχα, στη Μεσόγειο χρησιμοποιείται μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία αλιευτικού εξοπλισμού.

Οι περισσότεροι αλιευτικοί στόλοι στη Μεσόγειο (πάνω από το 95%) είναι μικρής κλίμακας και καλύπτουν συνήθως μια τεράστια ακτογραμμή, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχό τους από ό,τι σε άλλες θάλασσες.Η οικονομική κρίση σε πολλές μεσογειακές χώρες κάνει ακόμη πιο μεγάλες τις δυσκολίες σωστής επιτήρησης της αλιείας, όπως επισημαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες.

Η μελέτη προβλέπει ότι στο μέλλον ακόμη περισσότερα είδη ψαριών θα συρρικνωθούν, όχι μόνο στην Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Κίνα, η υποσαχάρια Αφρική και οι τροπικές θάλασσες. Η μελέτη δημοσιεύεται στη διεθνούς κύρους επιθεώρηση βιολογίας «Current Biology».

newsbeast.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. 0
  0
  Οταν σταματησουν οι ανθρωποι να ψαρευουν απο χομπι και να πετανε ψαρια που πιαστηκαν αλλα δε πουληθηκαν διλ οτι πιανεται να καταναλωνεται.
  Τοτε η θαλασσα θα συνεχισει να ειναι στους ιδιους ρυθμους που ηταν παντα.
 2. 0
  0
  Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Η Ο ΠΕΘΕΡΟΣ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΤΑ Η ΓΡΙ-ΓΡΙ, ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΛΑΚΑΜΙΑ ΣΟΥ! ΒΡΕ ΣΤΟΚΕ ΨΑΞΟΥ ΛΙΓΟ. ΔΕΣ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Κ ΜΕΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ. ΨΑΡΕΜΑ ΑΠΟ ΧΟΜΠΥ!!!!!!ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ 30% ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΒΟΥΤΟΥΝ,ΜΙΑ ΔΥΟ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ, ΚΑΝΑ ΚΕΦΑΛΟ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΑΥΡΟΨΑΡΟ ΣΕ 3-4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ? ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΑΛΛΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ, ΣΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ, ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΚΑΡΦΩΜΑ, Ε?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί