13:44 - 26/03/2014

ΚΑΘΟΔΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!!!!!ΓΙΑΤΙ!!!!

Με αφορμή ένα κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και προσπαθεί να ερμηνεύσει την

κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο

, ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης,δίνει τη δική του εξήγηση.

Το κείμενο που κυκλοφορεί στο δαδίκτυο επιχειρεί να συνδέσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με το “παιχνίδι” που παίζεται στην Αρκτική,μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για σε ποιον ανήκει τι.

Ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης με το άρθρο του έχει μια σαφώς πιο ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος. Διαβάστε το:

Το παρακάτω μήνυμα το πήρα από αρκετές μεριές αλλά γενικά δεν έδωσα σημασία, παρόλο που από την πρώτη ματιά κάποια πράγματα φαίνεται να μην κολλάνε. Επειδή προβλέπω να συνεχιστεί η αποστολή του είπα να κάνω 2-3 σχόλια απλής λογικής.

Δεν μπορώ να ελέγξω την αλήθεια κάποιων σημείων, μπορώ όμως να προβώ σε κάποιες τοποθετήσεις και διορθώσεις:
1. Είναι λάθος ότι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) δεν την υπέγραψαν μόνο οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:

Την υπέγραψαν αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει: Afghanistan, Bhutan, Burundi, Cambodia, Central African Republic, Colombia, El Salvador, Ethiopia, Iran, Democratic People’s Republic of Korea, Libya, Liechtenstein, Niger, Rwanda, Swaziland, United Arab Emirates, United States.
· Δεν την υπέγραψαν: Andorra, Azerbaijan, Ecuado, Eritrea, Israel, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Peru, San Marino, South Sudan, Syria, Tajikistan, Timor-Leste, Turkey, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela (μεταξύ των οποίων κάποιες βέβαια… δεν έχουν θάλασσα!).

2. Σχετικά με την υφαλογραμμή (υποθαλάσσια οροσειρά):

Στον χάρτη που επισυνάπτω φαίνονται οι ενδεχόμενες εθνικές διεκδικήσεις των 6 παράκτιων χωρών, δηλαδή οι πέραν της ΑΟΖ (δηλ. 200 μίλλια από την ακτή) που έχει ορίσει η κάθε χώρα του αρκτικού κύκλου. Φαίνεται ότι η εγγύτερη προς τον Πόλο είναι η Γροιλανδία (Δανία) η οποία φυσικά απέχει από τη Ρωσία αρκετές χιλιάδες μίλια, στην απέναντι πλευρά της Αρκτικής.

Πέραν των ορίων της ρωσικής ΑΟΖ (εντός της κίτρινης περιοχής) εκτείνονται δύο υφαλογραμμές (γεωλογικές συνέχειες ή επεκτάσεις): η Lomonosov και η Mendeleyev. Τα περί «γεωλογικής συνέχειας» (geological extention) αναφέρονται στο πάνω δεξιά πλαίσιο του χάρτη. Η Lomonosov πράγματι εκτείνεται πολύ πέραν της ρωσικής ΑΟΖ προς την Γροιλανδία (στα όρια της ΑΟΖ της Γροιλανδίας). Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρωσία, εφόσον αποδείξει ότι η υφογραμμή αποτελεί γεωλογική συνέχεια του εδάφους της, μπορεί να προβεί σε εκμετάλλευση πόρων. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί και θεωρώ ότι θα υπάρξει στην επόμενη δεκαετία μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών της Αρκτικής.

Σημειώνεται επίσης στον χάρτη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει δηλώσεις για τα όριά της στην Αρκτική μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Σημειώνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν σχετική δήλωση διότι δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση UNCLOS.

Συμπέρασμα: όλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Τους βλέπω να «τραβιούνται» αρκετά χρόνια στο Δικαστήριο της Χάγης, κλπ. Τοσούτω μάλλον που η τήξη των πάγων αναμένεται να δημιουργήσει νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στις επόμενες δεκαετίες. (Δείτε σχετικό άρθρο μου στο επόμενο τέυχος –Δεκ 2011- της ΑΜΥΝΑΣ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, με τίτλο: «Τήξη των πάγων: αναμένοντας το άνοιγμα της Αρκτικής»)

3.Τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Το στόλο που κατεβάζει η Ρωσία, την παλληκαριά της Κύπρου για την ΑΟΖ, το ότι η Τουρκία… τρελλάθηκε, τα περί Ισραήλ. Κάνω απλά 2-3 σκέψεις:·
Μας ευχαριστεί το όλο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ (μακάρι και η Ελλάδα να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών-ενεργειακών πόρων), αλλά δεν χρειάζονται οι υπερβολές περί ηρωϊκής και περήφανης στάσης της Κύπρου. Ειδικά η παρούσα διακυβέρνηση δεν έχει δείξει καμιά δυναμική στάση σε κύρια θέματα όπως η λύση του εθνικού προβλήματος (ένας ήταν ο ΤΑΣΣΟΣ…). Να μη ξεχνάμε επίσης τις ευθύνες της και τη ευθυνόβοβη στάση της στην περίπτωση της πρόσφατης έκρηξης. Είναι δυνατόν να συγκέντρωσε όλη τη… μαγκιά της στην ΑΟΖ; Η άποψή μου είναι ότι έτυχε αυτή τη χρονική στιγμή να συμπέσουν τα συμφέροντά της (μας το δίδαξε ο μέγας Θουκυδίδης…!) με εκείνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αυτοί της καθορίζουν τι θα κάνει, που θα δώσει άδειες ερευνών και εξόρρυξης, κλπ. Αν ήταν διαφορετικά και της έλεγαν να το… βουλώσει και να μη κάνει τίποτε, απλά θα το βούλωνε και δεν θα έκανε τίποτε. Πιστεύει κανείς ότι ο Χριστόφιας θα το έπαιζε… τσαμπουκάς στον Ομπάμα;

Η παρουσία των Ρώσων στη Μεσόγειο είναι παλιά υπόθεση. Απλά για μια 15ετία (1990-2005) περίπου, λόγω εσωτερικών και οικονομικών προβλημάτων είχαν αποσυρθεί. Ήδη ξαναεμφανίσθηκαν. Και καλά κάνουν. Φυσικά έχουν γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και θέλουν να είναι παρόντες. Αυτό κάνουν τουλάχιστον από την περίοδο της ελληνικής επαναστάσεως του 1821!

Όσο για το αεροπλανοφόρο (το «Χιλιάρμενο» που λένε κάποιοι δικοί μας, ακόμη και κάποιοι… μοναχοί (!!!) που θα «πάρει την Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους και την χαρίσει στην Ελλάδα» – το λένε άλλωστε και… οι προφητείες!), ας μην υπερβάλλουμε. Ένα πλοίο των 25 αεροσκαφών, σχετικά παλιό, και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας. Στα μέτρα περίπου του Σαρλ ντε Γκωλ της Γαλλίας. Αρκεί να σκεφθούμε τα 10 (+3 υπό κατασκευή) των ΗΠΑ, με 80-90 αεροσκάφη το καθένα – κάποια απ’ αυτά πυρηνοκίνητα; Απλά για να είμαστε προσγειωμένοι.

Αυτά σαν μια πρώτη ματιά του θέματος.
Γιάννης Παρίσης

Το κείμενο που προκάλεσε το άρθρο,όπως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ;

ΤΟ 1947 ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΙΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΟΪΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ.

ΑΥΤΗ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ.
ΤΟ 1982 ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑΣ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.


ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΗΠΑ (ΛΟΓΩ ΑΡΚΤΙΚΗΣ) ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ (ΛΟΓΩ ΑΙΓΑΙΟΥ).

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΟΣΕΙΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΤΕ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΟΪΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΛΗ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ.ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΘΕΣΕ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.

ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΜΕ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ) ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ 25 ΔΙΣ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ (ΩΣ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ.

ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ (ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ) ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ. ΕΚΛΕΙΣΕ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ. 

ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΔΕΥΤΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ. ΜΑΣ ΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟ ΛΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕΣΑ. ΕΤΣΙ ΤΩΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ GAZPROM ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΝΗ.

ΟΜΩΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΕΡΜΑ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ).
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ:
1. ΤΟ 2010 ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΕΘΑ ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑΙ.

2. ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΔΑΛΩΣ……….(ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ).

ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η: ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ;
ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η: ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ;

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (15)

 1. 0
  0
  Το χιλιαρμενο δεν ειναι ενα πλοιο ποσο μαλλον ενα αεροπλανοφορο το χιλιαρμενο ειναι πολλα πλοια μαζι κατι σαν ενα ολοκληρο μεγαλο στολο.
  Μη προσπαθειτε ν αναλυσετε θεματα που δεν μπορειται για αρχη να κατανοησεται..

  Εκτος αυτου για να βομβαρδισεις μια περιοχη απο τη θαλασσα δεν χρειαζεσαι οπωσδηποτε αεροπλανοφορο τα βληματα που εχουν πανω τα πλοια και τα υποβρυχια εινα υπεραρκετα και λεω υποβρυχια γιατι σιγουρα ηρθαν και υποβρυχια μαζι απλα δεν φενονται με πρωτη ματια..
 2. 0
  0
  ΕΓΩ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΘΑ ΣΤΑΘΩ… ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ …ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΝ…ΟΜΩΣ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΟΓΕΙΟ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΙΑΝΚΗΔΕΣ…ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΣ…ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ…ΟΙ ΝΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΙΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ…ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΕΡΑ ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ [ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ]…ΟΣΟ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΟ…ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΩ…ΟΤΑΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΟΓΕΙΟ [ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ …ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ..ΚΑΙ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣ ΕΤΟΙΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ]…ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ '''ΧΙΛΛΙΑΡΜΕΝΟ ''…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
  • 0
   0
   "ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ"

   ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΨΕΙ;

   ΑΝ ΟΧΙ,ΡΩΤΑ ΚΑΝΑ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ,ΟΛΟ ΚΑΙ
   ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.
   ΕΧΟΥΝ "ΔΕΙ" ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ,ΣΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑΚΙΑ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ;

   ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.
 3. 0
  0
  DR Ιωαννη…ξεχασες να αναφερεις ομως τις 20.000 πυρηνικες κεφαλες των Ρωσων και τις 6000 Πυρηνικες κεφαλες των Κινεζων…..Ξεχασες να αναφερεις οτι ουτε οι ΗΠΑ εχουν υπογραψει το δικαιο της Θαλασσας εξαιτιας της διενεξης τους με τους Ρωσους στον Αρκτικο κυκλο…..οπως και το οτι οι γεροντες μιλουν για Ρωσοτουρκικο πολεμο ο οποιος ομως επεται της μεγαλης φυσικης καταστροφης που θα συμβει στις ΗΠΑ…..Στον Γ' Π.Π. συμφωνα με τις προφητειες οι ΗΠΑ δεν θα λαβουν μερος…..γιατι θα εχουν καταστραφει απο αυτο που θα ερθει απο ψηλα…..
  • 0
   0
   Μπορεί όμως να μην είναι κάποια φυσική καταστροφή αλλά κάποια τεχνητή.
   Είναι τυχαίο οτι έχουν στην κυριολεξία ξεσκιστεί να βγάζουν ταινίες με Zombies?
   Μπορεί να μην γίνουν τελικά zombies και η milla yovovich να μην βγεί στους δρόμους, αλλά από οσα προβάλονται τίποτα δεν είναι τυχαίο.
  • 0
   0
   ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ 4.27..Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ Γ.Π.Π….ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ…ΦΥΣΙΚΟ Η ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΧΘΟΥΝ…ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ,,,ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΕΙΠΑΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ….ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 4. 0
  0
  η ρωσια ειναι μια χωρα που δεν αγετε και φερετε και οτι κανει το κανει κατω απο μεγαλη μυστικοτητα, κανενας δεν ξερει τι οπλισμο εχει η ρωσια (συμβατικο και μη συμβατικο) ουτε τι αεροπλανα και πλοια!!!!!!! οι νατοικοι αυτο φοβουνται το αγνωστο δεν ξερουν με τι εχουν να κανουν

  http://www.triklopodia.gr/2014/03/blog-post_5184.html

  ενω ο πουτιν ξερει τα παντα για αυτους!!!!!!!!!!

  υγ
  τα πλοια που βλεπουμε τωρα ειναι αυτα που θελουν να μας δειξουν πχ το moskva κανει πολεμο μονο του αλλα υπαρχουν και αλλα που κανενας δεν τα ξερει!!!!!!!!!!!!!
 5. 0
  0
  :^D^: Οι Ρώσοι κατεβαίνουν ανατολική Μεσόγειο λόγο.. θέρους!

  Κάποιοι κακεντρεχείς θα το πουν και "ένοπλο τουρισμό"!

  Από ότι φαίνεται αυτό το καλοκαίρι, τα νυκτερινά μπαράκια στην Σμύρνη, αλλά και σε όλα τα τουριστικά θέρετρα στα παράλια της Μικράς Ασίας θα παίζουν… το hit κομμάτι αυτού του καλοκαιριού!

  https://www.youtube.com/watch?v=UUD3oYhpOmc

  Το ζητούμενο δεν είναι, να βρούμε για ποιο λόγο θα επιτεθεί η Ρωσία στην Τουρκία… οι περισσότεροι προσπαθουν να ταυτίσουν αυτή την εισβολή… με συμφέροντα.. με οποιαδήποτε συμφέροντα… και δεν πάει ο νους τους ότι ο ιστορικός ρόλος του μογγολικού φύλου των Ουϊγόρων Τούρκων (Ισμαήλ) στην περιοχή έχει τελειώση.. κατ' επέκταση και ο διεθνής ρόλος των έτερων αδελφών τους Χάζαρων (Ισραήλ).

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9

  Το γιατί οι Ενωτικοί του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους είχαν πλησιάσει αρχικά τους Χάζαρους, όπου τους έκαναν και αυτοκρατορική βυζαντινή δυναστεία στην Βασιλεύουσα, όπως και το γιατί, οι Ανθενωτικοί είχαν πλησιάσει και αυτοί με την σειρά τους, τους Σελτζούκους μετέπειτα Οθωμανούς, όπου τους εκπαίδευσαν και παρέδωσαν κατ' ουσίαν πολύ αργότερα την Βασιλεύουσα, δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν περαιτέρω.

  Το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν οι Έλληνες (όχι εμείς) σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή στο ενδεχόμενο ένοπλου τουρισμού, της Ρωσίας στα παράλια της Τουρκίας.

  Βεβαίως όταν γράφω περί Ελλήνων… δεν αναφέρομαι στα δυτικά νευρόσπαστα της δύσεως.. τύπου Α. Γεωργιάδη. Μιας και το δύσκολο δεν είναι γίνει κάποιος όπως τον Άδωνι!… αλλα το δύσκολο είναι, να μην γίνει κάποιος όπως τον Άδωνι και την συν' αυτό πολιτική του τσογλανοπαρέα.

  Αυτά.. προς το παρόν και μόνο.

  ΥΓ. Από ότι φαίνεται… σύντομα θα πρέπει να σταματήσω να γράφω στο διαδίκτυο.
 6. 0
  0
  Τα ψολαρμενα ειναι τα πλοια που θα φερουν γυναικες απο Ρωσια,Ουκρανια,Μολδαβια(κι ας μην εχει θαλασσα)!Λεγονται και χιλιοψολαρμενα και ειναι τοσο μυστικα που ουτε οι ιδιοι οι ρωσοι δεν ξερουν οτι τα εχουν!
  Αυτα τα μυστικα οπλα θα πεσουν απο τη στρατοσφαιρα!γι'αυτο λεγεται και στρατοσφαιρα -επειδη οι ρωσοι εχουν κρυψει εκει το στρατο τους!αν ειχαν κρυψει μπαλαρινες θα λεγοταν Μπαλαρινοσφαιρα!
  Ο αγιος Βασιλης οταν εμαθε πως οι Ρωσοι θελουν να του παρουν το σπιτι του -το βορειο πολο- εγινε ''τουρκος'' και δεν πηγε φετος δωρα στους ρωσους,τα εχει'' παρει'' επειδη εχει συμβολαιο με την κοκα κολα και επειδη ειμαστε ορθοδοξοι και ρωσοφιλοι, εστειλε λοιπον ενα απο τα ξωτικα τον Αδωνι Γεωργιαδη να μας βασανισει!
  Η Ρωσια ετοιμαζεται να επιτεθει στην τουρκια επειδη ο αγιος Βασιλης εγινε τουρκος και δεν τους πηγε δωρα!ταυτοχρονα θα ανοιξει καινουρια βαση στη Ν.Αργεντινη για να βρισκεται κοντα στο νοτιο πολο-στον οποιο θα εγκαταστησει το δικο της ''Αγιο Βασιλη''. θα προκαλεσει δημοψηφισμα για την ανεξαρτησια της αρκτικης με σκοπο την αυτονομηση της,ηδη αποβιβαστηκαν ρωσοι πρεζοναυτες για να σκοτωσουν τις πολικες αρκουδες που κι αυτες εχουν συμβολαιο με την κοκα κολα και θα ψηφισουν κατα!
  ΝΙΚΟΣ
 7. 0
  0
  Για πρώτη φορά θα συμφωνήσω με το ΝΙΚΟ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί