18:58 - 08/07/2014

Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, θέτει στην Ε.Ε. η Τουρκία

08.07.2014

Έντονα προκλητική και επιθετική γλώσσα χρησιμοποιεί η Άγκυρα στη Δήλωση που κατέθεσε στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων της ενταξιακής της πορείας με την ΕΕ, επαναφέροντας μάλιστα το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το «Βήμα», στην εν λόγω Δήλωση – η οποία ξεπερνά σε έκταση της 100 σελίδες και τη συνυπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (καθώς και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας) Μεχμέτ Τσαβούσογλου – η Τουρκία δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις και τις απόψεις της ούτε σε ό,τι αφορά στην Κύπρο ούτε όμως και στην Ελλάδα.

Προβαίνει επίσης σε υποδείξεις προς την ΕΕ για τη Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας που προσφάτως υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα πάντα με το Βήμα, η Άγκυρα λέει επίσης ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από το 1963 και μετά, όταν οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να ισχυρίζονται ότι αποτελούν την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούσαν την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα του νησιού.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Λευκωσία ότι αρνείται να αποδεχθεί τις συγκλίσεις του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων και αντιθέτως ρίχνει στο τραπέζι νέες προτάσεις που κωλυσιεργούν, κατά την άποψή της, τη διαδικασία. Καταγγέλλει δε με πολύ σκληρή γλώσσα τις μονομερείς κινήσεις της Λευκωσίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και επιμένει στα δικαιώματα που εκτιμά ότι έχει ακόμη και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Άγκυρα δεν διστάζει μάλιστα να θέσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης προς την ΕΕ. Με προσεκτική γλώσσα, σύμφωνα πάντα με το Βήμα, η οποία αποφεύγει τη λέξη αμοιβαιότητα για τη Συνθήκη της Λωζάννης και αναφέρεται σε «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Επαναφέρει δε το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.

Σε ό,τι αφορά δε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ζητάει ουσιαστικά από την Αθήνα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδια θα εξέταζε την άρση του casus belli. Με τον τρόπο αυτό, αγνοεί παντελώς τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, που αποτελεί βασική αρχή της ΕΕ, ενώ συνδυάζει όλα τα παραπάνω με την προσφάτως υιοθετηθείσα Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία υποδεικνύει στην ΕΕ ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις όπως «απειλή» όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας».

capital.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. 0
  0
  "Ωσάν να το΄χει η μοίρα ….αυτού εδώ του τόπου "


  Φαίνεται πως ο Έλληνας το'χει πάντα γραπτό
  να βάζει νου και λογική μέσα απ'τον σπαραγμό
  και εκεί που όλα δείχνουνε πως έχουν πια τελειώσει
  το τέλος κάνει για αρχή και βάζει σ'όλους γνώση .

  Αυτήν θε να' ναι η μοίρα του Έλληνα κι αυτού εδώ του τόπου
  ν' αντρειεύει με τα δύσκολα του κάθε ξενοδόχου ,
  που μας νοικιάζει, μας πουλά και μας ξαναγοράζει
  λες κι είμαστε η πραγματεία του, φωνάζει και κομπάζει …

  Σαν ξενοδόχοι φέρονται, ικέτες για …..ηγέτες
  και κουδουνίζει το έργο τους , στις μακριές τους τσέπες …
  και συνεχίζουν να πουλάν σαν να'ναι βιός δικό τους
  το μερτικό του Έλληνα, σαν να'ναι μερτικό τους .

  Κι αυτοί που πλέον δεν θωρούν τι έχουν καταφέρει ,
  σκορπίσαν Πατρίδας τα παιδιά σε ξένης γης τ' ασκέρι ,
  είναι επειδή την Νέμεση την έχουνε ξεχάσει ,
  ή στα Αντεθνικά τους τα σχολειά δεν έχουν διδάξει ..

  ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟ

  Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν
 2. 0
  0
  Στην ιστοσελίδα ΗΓΓΙΚΕΝ, πριν αρκετό καιρό παρουσιάστηκε μαρτυρία ατόμου που μετέφερε τα λεγόμενα του μακαριστού γέροντος και σε αναμονή αγιοκατάταξης,Παϊσίου του Αγιορείτου,σύμφωνα με τον οποίο στην Θράκη θα γίνει ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους και για αντίποινα η τότε Ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του δικαιώματος των 12 ν.μ.
  Προφανώς μετά από κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο από πλευράς της Τουρκίας να δημιουργήσει όπως συνηθίζει μια κρίση με όλα τα γνωστά που προείδαν ο γέροντας Παΐσιος και ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός για τα Ελληνοτουρκικά μελλούμενα.
  Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο γέροντας Παΐσιος είχε επισημάνει την δημιουργία Κουρδικού κράτους.Βήμα Βήμα επιβεβαιώνονται οι ρήσεις του Αγίου Παΐσίου και άλλων Αγίων της Ορθοδοξίας.
 3. 0
  0
  ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
  ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ ΓΙΑΤΙΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΗΜΩΣΕΙ
  ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΟΥΛΗΣΕΙ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ
  ΕΝΑΣ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ ΕΒΡΙΤΗΣ

  ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  • 0
   0
   Αδερφέ πρέπει να το καταλάβεις και εσύ και άλλοι ότι οι πολιτικοί που παίζανε μπάλα στην μεταπολίτευση σιγά σιγά εξαγοραστήκανε ΚΑΙ απο την Άγκυρα.
   Γιατί ΌΛΟΙ ήταν πράκτορες άλλου πέρα απο τον ωκεανό και φυσικά κάνανε πάντα τα χατήρια των χειριστών τους.
 4. 0
  0
  ΠΩΣ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ? ΑΥΤΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΒΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ "ΑΜΟΙΒΑΙΩΤΗΤΑΣ-ΠΛΥΘΗΣΜΩΝ" ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΩΝ/ΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ…ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ "ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ-ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΥΤ"ΠΟΓΚΡΟΜ…ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΝΙΤΕΣ ΤΗΣ 5ης ΦΑΛΛΑΓΚΑΣ ΕΝ ΥΠΝΩΣΗ._

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί