14:37 - 07/11/2014

Δεν θυμάσαι τα πρώτα χρόνια της ζωής σου; μάθε το γιατί.

Δεν θυμάσαι τα πρώτα χρόνια της ζωής σου; μάθε το γιατί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται τίποτα από την πρώτη περίοδο της ζωής τους. Οι πιο παλιές μας αναμνήσεις φτάνουν μέχρι τα 3 μας χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει για δύο λόγους…

Πρώτον ο φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου όπου συντελούνται οι πιο σημαντικές γνωστικές λειτουργίες, αναπτύσσεται στην ηλικία των περίπου 3 ετών.

Δεύτερον, για να αποθηκευτεί στη μνήμη μας ένα συμβάν πρέπει να ενταχθεί σ’ ένα πλαίσιο και να αποκτήσει κάποια σημασία. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μας οι ενδεχόμενες αναμνήσεις βιώνονται με τρόπο παρόμοιο με τα όνειρα, σαν σύνολα αισθητηριακών αισθημάτων και όχι σαν αλληλουχία συμβάντων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι αρχαιότερες αναμνήσεις ενός ατόμου φτάνουν περίπου στα τρία του χρόνια, όταν χάρη στη γλώσσα τα συμβάντα και τα βιώματά του αποκτούν συγκεκριμένη μορφή.

Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το χρόνο και να διακρίνει τα πρόσφατα από τα πιο παλιά συμβάντα, κι έτσι αναπτύσσει την αυτοβιογραφική του μνήμη.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. 0
  0
  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΕΙΣ…ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΑΙ…ΤΗΝ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΑΥΤΗ ΠΑΘΗΣΗ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΜΝΗΜΟΝ-ΙΑΣΗ [1 2 ΚΑΙ 3 ]…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 2. 0
  0
  Ωραίο άρθρο και απίστευτη φωτογραφία! :))
 3. 0
  0
  Ο Βαγγέλης ή ο Κωστάκης μωρό!!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί