12:04 - 15/04/2015

Γιατί οι τοξικοί άνθρωποι καταστρέφουν τη ζωή μας και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε

Βασιλική Ζιώγα

Στο σύμπαν των ανθρώπινων σχέσεων τα άτομα που βρίσκονται γύρω μας μπορούν τα λειτουργήσουν με δύο τρόπους: είτε ως «ήλιος» είτε ως «μαύρη τρύπα».


Η πρώτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που ασκούν απόλυτα ευεργετική επίδραση επάνω μας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνα τα άτομα που όπου και αν πηγαίνουν «ρουφάνε» από τους γύρω τους την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση. Είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι και βρίσκονται παντού ανάμεσά μας.

Είναι εκείνος ο συνάδελφος που μόλις μπεις στο γραφείο, αντί για καλημέρα θα αναστενάξει βαθιά και θα σου πει – πάλι – για το πόσο χάλια είναι η δική του ζωή. Είναι εκείνη η ξαδέρφη που θα σου πει ότι αδυνάτισες, μόνο για να συμπληρώσει ότι σε κάνει να δείχνεις κουρασμένη. Είναι το αφεντικό σου που απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία σου με συγκαταβατικό ύφος του στυλ «εγώ ξέρω καλύτερα» ή – ακόμα χειρότερα – με φωνές και μειωτικά επίθετα μπροστά σε όλους. Είναι κάποιος που μόλις του ανακοινώσεις γεμάτος χαρά ότι πήγες σε νέα δουλειά θα αρχίσει να σε ρωτάει για το ωράριο, μόνο και μόνο για να καταλήξει ότι «είσαι ζόρικα» και να νιώσει καλύτερα για τη δική του κατάσταση. Η λίστα είναι πραγματικά ατέλειωτη.

Σε αντίθεση, όμως, με τα τοξικά απόβλητα που έχουν επάνω τους τη χαρακτηριστική επιγραφή με τη νεκροκεφαλή, αυτό το είδος ανθρώπου, δυστυχώς για όλους, μας δεν φέρει καμιά προειδοποίηση επάνω του. Εκεί βρίσκεται η παγίδα: ο τοξικός άνθρωπος δεν είναι κανένας μανιακός που ουρλιάζει. Ο τοξικός άνθρωπος είναι πολύ χειρότερος, είναι ύπουλος, μοιάζει αθώος και πάντα είναι εκείνος που μπορεί να έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων επειδή είναι «ο καημένος που του πάνε όλα στραβά.»

Θέλει μαεστρία για να τους ξετρυπώσεις, αλλά μετά από μερικές επαφές με το «είδος» γίνεται ευκολότερο. Αρχικά, ένας τοξικός άνθρωπος δεν δίνει δεκάρα για σένα. Μπορεί να σου μιλάει ώρες ατέλειωτες για τη δουλειά του, την οικογένειά του και τα όσα έκανε από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά δεν θα ρωτήσει ποτέ, μα ποτέ για σένα. Συνήθως δεν σου δίνει καν την ευκαιρία να μιλήσεις, αλλά μόλις τολμήσεις να αναφέρεις κάτι, τότε αμέσως θα θυμηθεί κάτι που ο ίδιος έκανε σχετικά με αυτό.

Και ως φυσικό επακόλουθο, ένα άτομο που αρχίζει όλες τις φράσεις του με «εγώ» είναι αναμενόμενο να πιστεύει ότι τα γνωρίζει και όλα. Για τον τοξικό άνθρωπο, τίποτα και κανείς δεν είναι ανώτερος ή εξυπνότερος από αυτά που λέει και κάνει. Μην τους βλέπεις έτσι, χαμογελαστούς, καλούς με τους τριγύρω και πάντα πρόθυμους να βοηθήσουν. Για αυτόν είστε πολύ απλά κατώτεροι και τίποτα δεν ξεπερνά το πόσο ευχαριστημένος είναι με τον εαυτό του. Όπως είπαμε και πιο πάνω, αυτές τις «ανθρώπινες μαύρες τρύπες» δεν τις πιάνει εύκολα το ραντάρ μας. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να είναι τρομερά σαγηνευτικοί, αλλά έχουν κακό σκοπό: θέλουν όλα αυτά που μπορούν να «ρουφήξουν» από τους γύρω τους.

Για να το καταφέρουν, πρέπει να πάντα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Και αυτό είναι το μεγάλο τους κόλπο, με όνομα «Drama Queen».Γνωρίζουν ότι με το να εκφράσουν ανοιχτά αυτό που νιώθουν, ότι είναι δηλαδή καλύτεροι από όλους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να απομονωθούν, οι τοξικοί άνθρωποι επιλέγουν πολύ απλά τον ρόλο του «αιώνιου θύματος».

Τα πάντα στη ζωή ενός τοξικού ανθρώπου είναι δράμα και για ό,τι στραβό του συμβαίνει – και ως εκ θαύματος όλα τα στραβά πηγαίνουν σε αυτόν – φταίνε πάντα οι άλλοι. Θέλει όλοι να ακούν ενώ κλαίγεται και στο τέλος θα δεχτεί με μοναδική χαρά – που θα κρύψει επιμελώς – τα βλέμματα συμπόνοιας από όλους.

Μην αφήσετε όμως αυτό να σας ξεγελάσει. Όπως το οξύ που απλά χαράσσει το δρόμο του διαβρώνοντας τα πάντα στην πορεία, οι τοξικοί άνθρωποι θα επιστρέψουν σπίτι τους ικανοποιημένοι και εμείς οι υπόλοιποι νιώθοντας μίζεροι.Οι «μαύρες τρύπες» δεν φέρνουν τίποτα καλό στη ζωή μας, παρά μόνο την απομυζούν. Ποτέ ένας καλός λόγος δεν θα βγει από το στόμα ενός τοξικού ανθρώπου. Και αν βγει, θα είναι απλώς μια συγκαλυμμένη προσβολή. Μην πιστέψετε ούτε λεπτό ότι πρόκειται για αδιαφορία, αντιθέτως βλέπουν και ξέρουν τα πάντα, νιώθουν μόνο φθόνο, και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν εκεί που πονάει.

Το ίδιο κάνουν με όλους. Πώς θα το καταλάβετε; Είναι εκείνο το άτομο που πάντα έχει μια ιστορία να σας πει για κάποιον πίσω από την πλάτη του και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ για κάτι καλό. Αν υπήρχε «Βραβείο Χρυσό Φτυάρι», τότε θα ήταν δικαιωματικά δικό του. Πολύ συχνά μάλιστα, τα μισά από όσα λέει είναι ψέμματα. Επειδή ναι, κάτι ακόμα που ξέχασα να σας πω, είναι ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι και εξαιρετικοί ψεύτες.

Απόλυτη δικαίωση για αυτούς είναι να σας δουν να χάνετε σιγά σιγά την αυτοεκτίμηση σας, όπως ένα σαράκι που τρώει το πόδι μιας καρέκλας. Στον χώρο που αναπνέει ένας τοξικός άνθρωπος δεν υπάρχει οξυγόνο για τους άλλους.

Αν τον έχετε στη δουλειά θα χαρεί να σας δει να αποκτάτε προβλήματα με όσα σας έχουν αναθέσει – και φυσικά θα βάλουν το χεράκι τους για να συμβεί. Αν τους καλέσετε σπίτι σας θα περάσετε από εξονυχιστικό έλεγχο για το φαγητό, τη διακόσμηση και το αν σας βοήθησε ο σύντροφος σας ή όχι. Αν τους έχετε στην παρέα σας θα σας τρελάνουν στη γκρίνια καταστρέφοντας όποιο κέφι και αν είχατε. Αν τους έχετε στο σόι σας θα ρωτήσουν με πονεμένο ύφος αν είστε καλά, επειδή τους φαίνεστε «κάπως» – και κατά ένα περίεργο τρόπο αυτό γίνεται πάντα σε μέρες που νιώθετε υπέροχα.

Το να δέχεσαι την παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου στη ζωή σου είναι σαν να καταπίνεις λίγες σταγόνες δηλητήριο κάθε μέρα. Αργά αλλά σταθερά θα σε εξοντώσει. Συνήθως βέβαια πρόκειται για άτομα που δεν είναι εύκολο να βγουν τελείως από τη ζωή σας, επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε στο ελάχιστο την έκθεση στην τοξικότητά τους.

Όταν γκρινιάζουν, απλά βρείτε μια δικαιολογία για να φύγετε. Αν αρχίζουν να λένε άσχημα πράγματα για κάποιον, μην δώσετε τροφή για συνέχεια και πάνω απ’ όλα μην αρχίσετε να κάνετε και εσείς το ίδιο. Ό,τι και αν πείτε θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα εναντίον σας. Μην μοιράζεστε τίποτα προσωπικό μαζί τους, είτε καλό είτε κακό. Επικεντρωθείτε σε όλα τα όμορφα που συμβαίνουν στη ζωή σας και επιλέξτε να έχετε δίπλα σας τα άτομα που σας εκτιμούν και χαίρονται με τις χαρές σας. Τέλος, μην ενδίδετε στον πειρασμό να πέσετε στο επίπεδο τους και να γίνετε και οι ίδιοι τοξικοί. Μπορείτε να θέσετε τα όριά σας και να τους δείξετε ότι δεν θα τους ανεχθείτε άλλο, αλλά πάντα με ηρεμία και επιχειρήματα. Για τον τοξικό άνθρωπο είναι η απόλυτη ικανοποίηση να σας δουν να χάνετε την ψυχραιμία σας. «Σκοτώστε τους με καλοσύνη» και πείτε όχι στα τοξικά απόβλητα.

huffingtonpost.gr

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. 0
  0
  Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΙΜΟΝΙΣΕΙ-
  • 0
   0
   Μαλιστα και που ακριβως το λεει σε ποια παραγραφος και ποιο κεφαλαιο της βιβλου.

   Ενδιαφερομαι να το διαβασω να δω και μια αλλη αποψη..

   Ασωτος

 2. 0
  0
  Παλιοτερα οταν ημουν σε μικροτερη ηλικια εκρινα τους αλλους εβλεπα τη καμπουρα τους αλλα δεν εβλεπα τη δικη μου μεγαλωσα ομως πια νιοθω οτι ωριμασα κατα καποιο τροπο ισως αργησα λιγο αλλα ενταξει καλυτερα αργα παρα ποτε.

  Οποτε εγω θα πω για τον εαυτο μου εγω για τους αλλους ανθρωπους θεωρουμαι τοξικος το ξερω οτι θεωρουμαι προσπαθησα να τ αλλαξω να κυλισω με τα νερα τους ματαια ομως ακομα θεωρουμαι τοξικος.

  Στη ζωη που ζω εζησα δεν μπορο να θυμηθω καποιο ατομο που δεν ηταν τοξικο δεν ειχε ατελιες πανω του.

  Ακομα και οι καλυτεροι φιλοι καποια στιγμη γινοταν τοξικοι.

  Η καλυτερη λυση για ν αποφυγουμε τετοια προβληματα ειναι να κατσουμε να κρινουμε τον εαυτο μας να δουμε τι κανουμε λαθος τι μπορουμε ν αλλαξουμε ποιους ανθρωπους μπορουμε να εχουμε διπλα μας ποιοι μας δεχονται για τις ατελιες μας τα λαθη μας ποιοι προσπαθουν να μας βοηθησουν κι εμεις αυτους οτα μπορουμε.

  Δε γινεται παντα να λεμε οτι φταινε οι αλλοι.
  Δε γινεται παντα να λεμε οι αλλοι ειναι οι αχαροι οι τοξικοι κι εμεις ειμαστε οι τελιοι.
  Εχουμε το δικαιωμα να κρινουμε τον εαυτο μας οχι ομως τους αλλους κι αν ακουμε κρινουμε αυτο πρεπει να εχεις αντικρυσμα κι αληθεια.
  Το σημαντικοτερο πραγμα που ακομα υπαρχει αλλα δε λεγεται ποτε ειναι η αληθεια η ληθη το πραγματικο τεσπα.

  Ολοι λενε ψεμματα κι ολοι κατηγορουν τους γυρω τους ακομα κι αν ξερεις ακομα κι εκει θα σου πουν ψεμματα κι αν πεις κατι αλιθηνο αμεσως θα αρχισεις ν ακους πραγματα που δε πρεπει..

  Οταν με καποιον απομακρυνεσαι ή δε μιλας πια δε χρειαζεται να τον κρινεις αλλα μπορεις να δεις τι εγινε στο παρελθον τι εφταιξε τι μας εκανε να φτασουμε ως εκει.

  Δε γινεται ομως παντα ενας να βλεπει τι εκανε λαθος κι ο αλλος να ειναι τελιος.

  ή ολοι μαζι ή κανεις..

  Κι αν ακομα ουτε αυτο δε βοηθησει τι να κανουμε δεν υπαρχει τελιοτης.
  Κανεις δε μπορει ποτε να τα εχει ολα κι αυτοι που τα εχουν δε μπορουν να τα κρατησουν..

  Ασωτος
 3. 0
  0
  Δεν γραφει οτι το λεει η Βιβλος αλλα η θρησκεια-Φανταζομαι εννοει τους πνευματικους=
  ΑΣΩΤΕ δεν θεωρεισε τοξικος-Οι τοξικοι ειναι και κακοι-Δεν νοιαζονται για τον αλλον πραγματικα-

  Αλλο δινω την γνωμη την δικη μου και αλλο επικρινω-Λαθη κανουν ολοι οι πεθαμενοι στο ταφο χωμενοι δεν κανουν λαθη πλεον-
  καποτε ενας γειτονας ειχε καρκινο και επρεπε να δεχθει οτι ο πυρετος ο απλος του φιλου του ηταν σημαντικοτερος του δικου του προβληματος-Καταλαβες ποιος ηταν ο τοξικος-Ποιος δεν νοιαζοταν για τον διπλανο του παρα μονο για τον εαυτο του και το μικροτερο προβλημα του-
  Ο καρκινοπαθεις φυσικα του μιλησε ανθρωπινα παροτι πληγωθηκε απο την συμπεριφορα του–
  Ω τι κοσμος ΘΕΕ ΜΟΥ
  • 0
   0
   Κοιτα να δεις παρα του οτι ο καρκινος ειναι η λεγομενη κακη αρρωστια παρ ολ αυτα αν το καλοσκεφτεις μπορεις κι απο πυρετο να πεθανεις ακαριαια μαλιστα αν ξεπερασεις το οριο.

   Οποτε ολες οι αρρωστιες ανεξαρτητως αποτελεσματος ειναι κακες οποτε ειχαμε 2 ανθρωπους με 2 σχεδον ιδια προβληματα ηταν και οι 2 αρρωστοι.

   Ο ενας χαλια γιατι ειχε πυρετο ο αλλος χαλια γιατι ειχε καρκινο.
   Ο αυτος με το πυρετο ηταν εκεινη τη στιγμη κομματια αυτος με το καρκινο ηταν ηδη ψυχικα κοματια αλλα λιγο καλυτερα τη συγκεκριμμενη στιγμη.

   Στον καρκινο πεθαινεις συνηθως στο πυρετο συνηθως τη γλιτωνεις μπορει βεβαια να συμβει και το αντιστροφο εαν αποφυγεις τη χημοθεραπεια εχεις καποια πιθανοτητα επιβιωσης.

   Δε μπορουμε ομως να ξερουμε και να κρινουμε γιατι δεν ημασταν εκει κι ο καθε ανθρωπος εχει τη δικια του εκδοση σε οτι συνεβηκε.

   Βλεπεις 2 ανθρωπους ας πουμε ενα ζευγαρι τη μια μερα ηταν μια χαρα την αλλη χωρισαν οι γνωστοι συγγενεις τους αναρωτιουνται τι ακριβως εγινε.

   Ο ενας εχει τη δικη του εκδοση ο αλλη εχει τη δικη της οι γνωστοι δε ξερουν κι απλα πιστευουν αυτον που θα τα πει με το πιο πειστικο τροπο.
   Ακομα κι αν αυτος αυτη που θα τα πουνε με το πιο πειστικο τροπο λεει ψεμματα αυτος ειναι που θα πιστευτει.

   Γι αυτο λεω οτι ειναι καλο να μη κρινουμε κι αν κρινουμε να ειμαστε 100% σιγουροι για οτι εγινε κι οχι επειδη μας το ειπαν οι αλλοι.

   Φυσικα και ειναι καλο να πιστευουμε τους γυρω μας και τους κοντινους μας οταν ομως η ιστορια εχει κι ενα τριτο ατομο που δε γνωριζουμε καλο ειναι να πιστεψουμε να πουμε και την αποψη μας γιατι οχι αλλα παντα να κραταμε μικρο καλαθι και να μη κρινουμε αυτον τον οποιον δεν ξερουμε..


   Ασωτος
 4. 0
  0
  ΑΣΩΤΕ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΠΧ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΕΙ Η' ΝΑ ΤΟ ΠΑΩ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΝΑ ΒΑΨΕΙ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ-ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ 10 ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ- ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΤΑΚΙΔΕΣ-
  ΠΑΡΤΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΕΥΧΗ- ΕΚΕΙ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΣΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ-
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ-ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Η ΤΡΙΧΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΙΝΙ-
  ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΩ-
 5. 0
  0
  ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΟΥ ΟΤΙ ΠΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΗΓΟΡΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ–ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΧ ΓΙΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ-Ο ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΖΥΓΙΖΕΤΑΙ -ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ-
  Ο ΝΟΡΜΑΛ ΛΕΕΙ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΟΝΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΟΧΙ ΕΓΩ ΠΟΝΑΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ-
  ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΚΕΙΝΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΩΜΑΣΤΕ- ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣ-
  ΔΙΝΩ ΠΑΙΡΝΩ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ-ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΙΑ-ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ-ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΙΠΛΑΝΟΙ ΣΟΥ-
  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ-


 6. 0
  0
  ΑΣΩΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ''Η''
  ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ''
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΔΕΣΤΟ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ-
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ-
  ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ-

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί