06:16 - 22/10/2014

Βρόμικο παιχνίδι της Βρετανίας στην Κύπρο – Κάνει πλάτες στους Τούρκους

Βρόμικο παιχνίδι της Βρετανίας στην Κύπρο – Κάνει πλάτες στους Τούρκους
Η Βρετανία, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, μπλόκαρε το διάβημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.

Η επίσημη δικαιολογία των Βρετανών, που δεν πείθει όμως κανέναν, αναφέρει ότι το έκαναν επειδή επιθυμούν την αποφυγή πρόκλησης εντάσεων και διατάραξης των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα και σε δήλωσή του προς το Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστήριξε το διάβημα της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη διότι ήταν μία ασυνήθιστη διαδικασία με κίνδυνο πρόκλησης εντάσεων και διατάραξης της εξυπηρέτησης των συνομιλιών λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο «θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ενθαρρύνει τις πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για λύση».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως το Λονδίνο «αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα ορυκτά αποθέματα στην ΑΟΖ της και παραμένει θέση μας ότι τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο».

Η δήλωση προσθέτει: «Λυπούμαστε που η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει εντάσεις και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις.

«Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής λύσης. Ελπίζουμε επομένως ότι οι συνομιλίες για λύση θα μπορέσουν να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνουν μία διαρκή λύση».

Πρώτον, όλη αυτή η βρετανική βρομιά είναι απαράδεκτη, γιατί η Τουρκία δεν έχει καμιά δουλειά να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο είναι ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης, όχι της Τουρκίας η οποία δεν αποτελεί κάποια κοινότητα στην Κύπρο αλλά δύναμη κατοχής.

Ωστόσο, οι Βρετανοί παίζουν βρόμικα διότι θέλουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο να αναγνωριστούν ότι έχουν ΑΟΖ, δηλαδή, οι Βρετανοί θέλουν και αυτοί μερίδιο από τα κοιτάσματα της Κύπρου. Και έτσι, από εκεί που δεν το περίμενε ο σουλτάνος της Άγκυρας, βρήκε συμμάχους στους Βρετανούς, τους εγκληματικούς αποικιοκράτες που εξαιτίας των συνόρων που χάραξαν σε Μέση Ανατολή και Μεσοποταμία σήμερα καίγεται όλη η περιοχή.

Στον χάρτη που ακολουθεί βλέπετε (στον μικρό) με κόκκινο χρώμα τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και στον μεγάλο τις διεκδικήσεις των Βρετανών:

Σε σχετικό άρθρο του παλαιότερα, ο Έλληνας καθηγητής ειδικός στη γεωπολιτική, Νίκος Λυγερός, έχει γράψει για τις βρετανικές διεκδικήσεις στην ΑΟΖ:

Η ΑΟΖ της Κύπρου δεν έχει μόνο και μόνο οικονομικές επιπτώσεις.

Μπορεί να μην είναι άμεσα κατανοητό λόγω του ορισμού της ΑΟΖ, όμως οι στρατηγικές επιπτώσεις υπάρχουν.

Ένα απλό παράδειγμα είναι οι αγγλικές βάσεις τις οποίες παρουσιάζουν πειστικά και επίμονα ως κυρίαρχες.

Ενώ στην πραγματικότητα ο θεσμός που καθορίζει τις βάσεις είναι απλώς μια κρατική ενοικίαση, ανεξαρτήτως αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε ποτέ το ανάλογο χρηματικό ποσό από το Ηνωμένο Βασίλειο και δίνει πάντα άδεια για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή Ακάμα.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τη δράση της ΑΟΖ πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Οι διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ το 2003, το 2007 και το 2010 έχουν δημιουργήσει μια συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή στην νότια ΑΟΖ της Κύπρου, δηλαδή στη μοναδική που έχουν πρόσβαση οι αγγλικές βάσεις.

Αν τις μελετήσουμε λεπτομερέστερα θα αντιληφθούμε υπολογίζοντας τις γενικευμένες κυψέλες των διαγραμμάτων Voronoi, ότι η βάση της Δεκέλειας είναι εγκλωβισμένη ως προς την ΑΟΖ της, διότι οι καθαρά κυπριακές περιοχές, ακόμα και με τα λεγόμενα του αγγλικού φορέα, την κλείνουν, ενώ η βάση του Ακρωτηρίου μέσω της ΑΟΖ της θα αγγίζει και τις 3 ΑΟΖ της Αιγύπτου, του Λίβανου και του Ισραήλ.

Με άλλα λόγια, η πρώτη βάση είναι εκτός πλαισίου και δεν την αφορούν τα επόμενα επιχειρήματα.

Η δεύτερη βάση όμως λόγω των διακρατικών συμφωνιών της Κύπρου έχει όχι μόνο απορριφθεί, όπως το δείχνει ο χάρτης των διαγραμμάτων, αλλά η ΑΟΖ αποδεικνύει de facto και de jure ότι αυτή η βάση δεν έχει ούτε περιορισμένη ΑΟΖ, ενώ είναι κατοικημένη.

Κατά συνέπεια, η έννοια της ΑΟΖ αποδεικνύει ότι η βάση αυτή δεν είναι κυρίαρχη κι όπως οι δύο βάσεις έχουν το ίδιο καθεστώς αυτή η έλλειψη ιδιότητας μεταβιβάζεται και στην άλλη.

Συνοπτικά λοιπόν οι αγγλικές βάσεις δεν είναι κυρίαρχες. Αυτή η μη συμβατική απόδειξη, αφού χρησιμοποιούμε το Δίκαιο της Θάλασσας για να εξετάσουμε την ξηρά, βέβαια με την προϋπόθεση ότι η τελευταία έχει πρόσβαση στη θάλασσα είναι αποτελεσματική λόγω της δυναμικής της ΑΟΖ.

Έτσι η ΑΟΖ λύνει έναν προβληματισμό που συνεχίζει να επηρεάζει τον κυπριακό λαό λόγω της αδράνειας. Ενώ κάθε γεώτρηση αποδεικνύει ότι οι αγγλικές βάσεις δεν έχουν πια ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου της ΑΟΖ. Τώρα πλέον δεν είναι ανάγκη να ακούμε τα λεγόμενα του καθενός, αρκεί να κοιτάζουμε τον χάρτη της περιοχής μέσω της τοποστρατηγικής.

tribune.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (10)

 1. 0
  0
  Για να καταλαβει την αληθεια των γεγονοτων κανεις πρεπει να εχει νιωσει το σχεδιο της νεας ταξης..

  Ο γερο μπους την ελεγε.. ο γαπ την αναφερει… σε διαφορες συνεντευξεις πριν απο χρονια.. Και πολλοι ακομη..

  Ετσι ειναι ο αλλος σου μιλαει για το σχεδιο. και εσυ εκεινη την ωρα λες … δεν εχει ενδιαφερον η ομιλια του… την γνωμη του λεει …
  και ενω σου εχει δωσει με θρασος τα βασικα εσυ δεν εισαι ετοιμος να ακουσεις και τα προσπερνας αδιαφορα..

  Τα γεγονοτα δεν ειναι ετσι οπως τα δινουν.
  Το σιγουρο ειναι οτι η κοντρα για τις πρωτοκαθεδριες εχει παρελθει.
  Αυτος θα ειναι ο λογος μιας μεγιστης αυξησης της ταχυτητας των γεγονοτων σε πρωτη ευκαιρια.

  Ολοι προθυμοι ειναι να κανουν αυτο που πρεπει φτανει να ειναι οι επιβητορες να μην χαθει το τρενο.

  Ο καθενας θελει να κερδισει να εχει οφελος την επομενη μερα.να εχει μια θεση στον ηλιο.

  Γνωριζει την δυναμη του σχεδιου και δεν εχει ασφαλεια…

  Αυτο ζουμε…

  Ενα ατελειωτο συμφερον που μας κανει να υποφερουμε.


  Ο ενας θελει την κυριαρχια εδαφων ο αλλος ονειρευεται αγωγους…

  Αληθεια πιστευεις οτι οι. αζεροι θα φτιαχτουν απο τον ανυπαρκτο αγωγο
  Αυτος ο αγωγος ειναι μονο λογια. Ειναι μονο η αντιρηση

  Αληθεια πιστευεις οτι ανακοινωνουν???

  Οι μπλοφες δινουν και παιρνουν.

  Ο μονος αγωγος ειναι αλλος εχει γινει σαν σχεδιο και ολοι τσακωνονται για αυτον.

  Ειναι σαν να εχεις ενα καφε σε μια παραλια και να προσπαθεις να μαντρωσεις τον κοσμο απο τα πουλμαν που ερχονται…

  Υπαρχει ο οδηγος που ειναι ευκολος … υπαρχει ομως και η εταιρεια … αυτη κανονιζει τι θα γινει..

  Λιγο τους ενδιαφερει ο οδηγος εσυ η ακομη ακομη η παραλια.
  Αυτους τους ενδιαφερει να ειναι γεματοι…

  Αυτο που περιμενουμε ειναι ολοι αυτοι οι παγκοσμιοι οδηγοι και μαγαζατορες. να αρχισουν να εξαντλουν την τελευταια λυση που ειναι η χρηση βιας.

  Ο μονιμα κακομαθημενος πωλητης με τα συνεταιρακια του εχει το σχεδιο.

  Δεν θελει χρηματα..Θελει και λιγο εξουσια…ειναι εμιρης.. και θελει την ηγεσια της χωρας της Εσθηρ.
  Ο αλλος θελει την διοικηση … και ξεκαρφωνει εναν εναν οσους εχουν αντισταση.
  Ο γιγαντας θελει να ειναι μεσα σε ολα γιατι ετσι εχει μαθει.
  Ο ετερος διεκδικητης ανοιγει τα ματια σε αφελεις που ψαχνουν στον ηλιο μοιρα..

  Ετσι λοιπον τα κουτορνιθια τσακωνονται . παιρνουν θεσεις σαν πιστολερο. Ετοιμοι να θυσιασουν τους λαους τους για την εκδουλευση..

  Αυτο ζουμε αυτο θα ζησουμε και θα πρεπει να λαβουμε θεση..

  Η θα ακολουθησουμε την γραμμη κανοντας την υπερβαση βλακειας . δυναμης. σαν εφηβοι που μπορουν να κανουν και να δειξουν ποσο σκληροι μαγκες ειναι… η θα πρεπει να βαλουμε ενα φρενο στον εαυτο μας και να ζητησουμε ολα αυτα να γινουν αδιαφορα.

  Η εταιρια μας εχει στο ματι .. γιατι σαν εθνος εχουμε προστασια…
  Οι Ελληνες παντα η θα ειναι οπαδοι οι πολεμιοι… διχονια.
  Αληθεια νομιζω οτι ηρθε η ωρα να κανουμε αυτο που μεσα μας μας οδηγει να κανουμε.

  Μονο η πηγη της διαιωνισης μας μπορει να βοηθησει..

  Ας. δωσουμε την θεση της εξυπναδας μας στην πηγη μας…

  Μονο εκει…

  Υπομονη προσμονη αγαπη και ας διωξουμε ολα τα θηρια που θελουν να μας. αλλαξουν.

  Ας μελετησουμε ολοι πια ειναι η αληθεια.
  καλη δυναμη αδελφια


  Πρακτωρ…
  Οποιος το προλαβε…
 2. 0
  0
  Kai oi bretanoi kolotourkoi einai.tora tha tous mathoume
 3. 0
  0
  Καντε κατι ρε παιδια με την ορθωγραφια…..το βρομικο με 'ο'???? θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε…..
 4. 0
  0
  πες και σ' εμάς τους υπόλοιπους γιατί με ω και όχι με ο
  για να μαθαίνουμε και εμείς
  μόνο μην μας πεις γιατί ΈΤΣΙ

  https://lh6.googleusercontent.com/-nxu-QcsrDKY/T30v5gymK-I/AAAAAAAAB9o/dKyZtsFk8ao/s71/confuse.gif
 5. 0
  0
  Τι να περιμενεις απο τα ερπετα
 6. 0
  0
  Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΟΥΦΙΑΝΑ ΤΗΣ ΕΕ. ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΥ. ΘΕΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΒΔΕΛΥΓΜΑΤΩΝ. ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΡΗΜΩΝΕΙ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΗΜΩΣΗ ΑΠΟ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ ΜΕ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ. ΡΙΖΩΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΤΟΠΟΝ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΗΣΟΥΝ ΕΚ ΜΙΣΟΥΣ, ΘΑ ΔΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΤΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ.
 7. 0
  0
  Γιά να δούμε, αυτή η έρμη η χώρα έχει κανένα πραγματικό φίλο-σύμμαχο; Χμ! Οι Εγγλέζοι ήταν πάντοτε με το μέρος των Τούρκων στην Κύπρο. Οι Γερμανοί είναι χρόνια πολλά-από την εποχή της Αυστρο-Ουγκαρίας – φίλοι και σύμμαχοι με τους Τούρκους και διαχρονικοί εχθροί μας-ασχέτως αν δεν το ομολογούν.Λατρεύουν τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό αλλά θεωρούν ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουν καμμία σχέση με τους αρχαίους. Οι Γάλλοι είναι φιλικώτεροι προς ημάς, οι Ιρλανδοί και ίσως και οι Σκωτσέζοι. Οι Αμερικανοί , σε γενικές γραμμές, είναι κάπως μοιρασμένοι ως προς την συμπάθεια τους προς ημάς. Μας έχουν βοηθήσει πολλές φορές αλλά μας έχουν βλάψει άλλες τόσες λόγω άλλων προτεραιοτήτων στα υποτιθέμενα συμφέροντα τους. Εμείς όμως πώς διατηρούμε τις όποιες συμμαχίες μας; Νομίζω ότι γλείφοντας, σέρνοντας και αιτούντες μονίμως οικονομική βοήθεια δεν κάνουμε τίποτε.Ας μη ξεχνούμε, ότι ΚΑΜΜΙΑ μεγάλη Δύναμη ήθελε την ύπαρξη Ελληνικού κράτους κατά την Επανάσταση του 1821. Γι' αυτό και προσπάθησαν και κατώρθωσαν να μας ποδηγετήσουν, αρχικά οι Εγγλέζοι και οι Γερμανοί, μετά οι Αμερικανοί και τώρα Αμερικανοί και Γερμανοί. Το κακό είναι ότι δεν συνειδητοποιεί ο λαός ότι τον κρατούν δέσμιο εξωνημένοι σε ξένες δυνάμεις πολιτικοί σαλτιμπάγκοι, ότι διακατέχεται από διάφορες φοβίες και μονομανίες που του έχουν φυτέψει στο μυαλό οι εν λόγω δυνάμεις και οι υπηρέτες τους και δεν μπορεί να ορθώσει το ανάστημα του , να επιστρέψει στις αρχές του, να οργανωθεί, να αντισταθεί και να επιλέξει τους αρχηγούς του που θα τον κατευθύνουν στον σωστό δρόμο, του πατριωτισμού, της εργασίας, της ευημερίας και της πνευματικής καλλιέργειας. Αν συνεχίσουμε πάντως έτσι, αργά ή γρήγορα θα σβήσουμε από τον χάρτη του κόσμου.
 8. 0
  0
  Οι συμμαχοι και φιλοιμας …………… παντα καριολια

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί