16:50 - 20/02/2015

Βαρουφάκης: Ζήτω τα Μνημόνια!

Προχθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, έδωσε στη δημοσιότητα τα κείμενα εργασίας, που αφορούν: 1) Τις ομιλίες του στο Eurogroup της 11ης και 16ης Ιανουαρίου 2015. Και 2) Τα non-papers της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου 2015, που υποβλήθηκαν στα μέλη του Eurogroup από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Από επιστημονικής άποψης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο non-paper της 16ης Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα στο παράρτημα που αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους (debt sustainability)

Στο παράρτημα αυτό αναλύονται συνοπτικά οι τεχνικές-ποσοτικές προδιαγραφές, βάσει των οποίων πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), δύνανται να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Με τον όρο “βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους”, εννοείται η ικανότητα μιας χώρας, να εξυπηρετεί στο μέλλον με συνέπεια και απρόσκοπτα, το κρατικό της χρέος προς ξένους και εγχώριους πιστωτές.

Στο σημείο αυτό μένουμε άφωνοι! Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης και άρα ο κ. Τσίπρας, αποδέχονται και υποστηρίζουν τα ακόλουθα φοβερά:

1) Η μνημονιακή δημοσιονομική πολιτική της περιόδου 2010-2014 ήταν απόλυτα επιτυχημένη και άρα μπράβο στους ΓΑΠ, Σαμαρά και Βενιζέλο, καθότι “the deficit fell under the Maastricht benchmark of 3%. In structural terms … Greece is actually engineering a fiscal surplus of 1.6% of GDP”. Δηλαδή, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχεται ότι ο λόγος κρατικό έλλειμμα/ΑΕΠ, είναι χαμηλότερος από το δημοσιονομικό κριτήριο του 3% της Συνθήκης του Maastricht (benchmark) και μάλιστα σε όρους “διαρθρωτικού αποτελέσματος” (structural balance), υπάρχει κρατικό πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ. Άρα, με τη λογική του κ. Βαρουφάκη, θα πρέπει να φωνάξουμε: Ζήτω τα Μνημόνια! Πρωτοφανής είναι η παραδοχή που υπάρχει στο συγκεκριμένο non-paper, ότι, η απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πέτυχε και με το παραπάνω τους δημοσιονομικούς στόχους, που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2018.

2) Η δεύτερη καίρια διαπίστωση, είναι ότι με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και μέση ετήσια ονομαστική μεταβολή του ΑΕΠ 4%, ο λόγος δημόσιο χρέος/ΑΕΠ από 175% το 2014 θα πέσει σε 127% το 2020, 110% το 2030 και 75% το 2053.

Μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή και περίσκεψη το non-paper της 16ης Φεβρουαρίου 2015, διαπίστωσα ότι στην ποσοτική-μαθηματική διατύπωση, υπάρχουν πολύ σοβαρά τεχνοκρατικά λάθη. Με τα λάθη αυτά, θα ασχοληθούμε στις επόμενες επιφυλλίδες μας, αποσκοπώντας μέσα από την αμερόληπτη και τεχνοκρατικά θεμελιωμένη κριτική, να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση μας αφήνει, η άποψη του νυν κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, ότι, το δικομματικό καθεστώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέτυχε πλήρως και μάλιστα με το παραπάνω, τους κύριους στόχους της μνημονιακής δημοσιονομικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. 0
  0
  ΖΗΤΩ ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ . ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ . ΖΗΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ . ΖΗΤΩ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΑΣ ….ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΔΗΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΣΑΣ .
 2. 0
  0
  Με συγχωρητε για την έκφραση αλλα …Αϊσιχτιρ Βαρουφακομνημονακη.
  • 0
   0
   ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΙΣ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΥΠΑΚΙ . ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥΣ . ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ . ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ Σ ΑΥΤΟΝ , ΑΘΩΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟ ΤΡΑΓΟ . ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΒΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ , ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ . ΠΡΟΣΟΧΗ . ΕΙΝΑΙ ΟΟΟΛΟΙ ΜΑΖΙ . ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ , ΑΣ ΒΓΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΤΩΡΑ , ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΖΑΚΡΗ . ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΟΛΗ ΠΙΤΟΥΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ .
 3. 0
  0
  Το "Σχόλιο" του Κ.Π.Καβάφη για τις ομιλίες και τα non-papers του Mister V.

  Η Πόλις

  Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.
  Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
  Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
  κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.
  Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
  Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
  ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
  που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.»

  Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
  Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
  τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
  και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.
  Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις—
  δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
  Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
  στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες 4. 0
  0
  Απο οτι εχω δει παντως μεχρι τωρα, εχουν ολοι τους, καρυδια ελεφαντα. Αμφιβαλει κανεις?
  • 0
   0
   ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ .ΕΝΑΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑς Π.Χ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΣΒΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΡΥΔΙΑ , ΜΑ ΕΝΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥς , ΒΛΕΠΕΙ ΔΥΟ ΠΑΝΥΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ…ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ .
 5. 0
  0
  "Μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή και περίσκεψη το non-paper της 16ης Φεβρουαρίου 2015, διαπίστωσα ότι στην ποσοτική-μαθηματική διατύπωση, υπάρχουν πολύ σοβαρά τεχνοκρατικά λάθη. Με τα λάθη αυτά, θα ασχοληθούμε στις επόμενες επιφυλλίδες μας, αποσκοπώντας μέσα από την αμερόληπτη και τεχνοκρατικά θεμελιωμένη κριτική, να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής"
  Εθνοσωτήρια Πηγή Μας,Ο Θεός να μας "κόβει" Χρόνια και να στα δίνει Μέρες αφού Χάρη σ'Εσένα ο θυματοποιημένος, εξαθλιωμένος και μέχρι χθες καταδικασμένος σε (ενδεχόμενο) αφανισμό Λαός μπορεί πλέον να κοιμάται Ήσυχος ξέροντας -αναντίρρητα- πως Όταν Εί μετ'Αυτού Ουδείς κατ'Αυτού.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί