16:14 - 23/11/2014

Βάλε ένα αβγό στον τοίχο.

Ανοίγουμε μία τρύπα στον τοίχο και τοποθετούμε ένα αβγό, ωμό. Ύστερα κλείνουμε την τρύπα, στοκάρουμε και βάφουμε τον τοίχο, έτσι ώστε να μη φαίνεται πουθενά η τρύπα.


Λίγο καιρό μετά θα αρχίσει το δωμάτιο να μυρίζει από το σάπιο αβγό. Το οποίο θα σαπίσει μέσα στον τοίχο και μυρωδιά του θα απλωθεί σε όλο το δωμάτιο. Μέχρι που μήνες αργότερα όλο το σπίτι θα έχει την ίδια αφόρητη μυρωδιά παντού, σε κάθε χώρο.

Αν εμείς θυμόμαστε που είναι το αβγό και ότι από το αβγό ξεκίνησε αυτή η αφόρητη μυρωδιά, τότε θα ανοίξουμε πάλι τον τοίχο και θα φέρουμε την ισορροπία στο σπίτι μας με το βάψιμο κλπ.

Τι γίνεται όμως αν δεν μπορούμε να θυμηθούμε που είναι το αβγό?

Το αβγό είναι μία μας θλίψη, μία μεγάλη μας στεναχώρια.

Η τρύπα στο στον τοίχο είναι η καρδιά μας. Όταν θεωρούμε ότι κλείνουμε την τρύπα, στοκάρουμε και βάφουμε από πάνω, είναι όταν κάνουμε ότι αυτή η θλίψη πέρασε και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μη της δίνουμε σημασία. Κάνουμε δηλαδή ότι δεν υπάρχει.

Τη συνέχεια θεωρώ ότι την έχετε καταλάβει. Όλο το σπίτι, δηλαδή όλο μας το έσω γεμίζει από τη μυρωδιά της θλίψης και απλώνεται σε όλο το σώμα. Αρχίζουν δηλαδή τα προβλήματα υγείας, μέχρι που θα φτάσουν στο σημείο να μας κάνουν να «γονατίσουμε».

Αν θυμάμαι που είναι το αβγό- θλίψη τότε μπορώ να ασχοληθώ με εκείνο το σημείο και να βγάλω έξω τη θλίψη- αβγό. Με φροντίδα να επουλώσω τις πληγές και να ζητήσω συγνώμη από τον εαυτό μου που του φύτεψα κάτι ζωντανό μέσα του και το άφησα να νεκρώσει και να πεθάνει.

Γιατί η θλίψη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως και η χαρά. Γενικά τα έντονα συναισθήματα είναι αλήθειες, ζωντανές – υπαρκτές. Δεν είναι φαντάσματα, ούτε έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν για να μη χαλάσουμε είτε την εικόνα μας, είτε τη διάθεση των άλλων. Είναι η αλήθεια μας που τη θάβουμε ζωντανή μέσα σε μία τρύπα που ανοίγουμε στην καρδιά μας, ευελπιστώντας ότι θα ξεχάσουμε ή ότι τα καταφέραμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας σαν να μην τρέχει τίποτε. Όμως αυτός ο ζωντανός οργανισμός- θλίψη- αβγό κάποια στιγμή θα σαπίσει και θα αρχίσει να δημιουργεί αυτή τη δυσάρεστη οσμή.

Τη θλίψη λοιπόν δεν μπορούμε να τη θάβουμε στον τοίχο, αλλά καλό είναι να βρίσκουμε τρόπους, καθοδήγηση, εκτόνωσης και ισορροπίας της. Όταν έχουμε μία θλίψη ο μόνος που μπορεί να μας οδηγήσει είναι η καρδιά μας. Μείνετε λίγο με την καρδιά σας και ρωτήστε τη.

Τι νιώθεις ? Με υπομονή και επιμονή θα πάρει το θάρρος να σας πει. Δεν είναι απαραίτητο ανάλογα με τη θλίψη, να θέσουμε τους εαυτούς μας σε ένα ανελέητο κυνηγητό με το χρόνο, τα στάνταρ και τα πρέπει ως προς το χρόνο θεραπείας της. Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί αν έρθει στη θέση μας όσο και να το θέλει, όσο και να το προσπαθήσει. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι ποιος και αν θα έρθει σε θέση μας, αλλά εμείς να αποδεχτούμε αυτό που μας συμβαίνει, που ίσως να είναι μία πρώτη και τελευταία φορά που μας συμβαίνει το συμβάν που μας οδήγησε σε αυτή τη θλίψη, όπως είναι η απώλεια ενός γονέα. Άρα αφού είναι ένα μοναδικό συμβάν στη ζωή μας θα το αντιμετωπίσουμε όπως του αρμόζει σύμφωνα με τα δικά μας νιώθω ως οδηγό.

Σώφρον είναι κάθε μας θλίψη να της επιτρέπουμε να βγει, να εκδηλωθεί για να περάσει. Ο χρόνος που χρειάζεται να ιαθεί μία θλίψη είναι στο χρόνο του κάθε ανθρώπου που βιώνει τη θλίψη ανάλογα με τα βιώματα που είχε σε όλη του τη ζωή. Άρα σωστό και λάθος ως προς τη θλίψη δεν υπάρχει, παρά μόνο νιώθω.

Δωροθέα

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (10)

 1. 0
  0
  Παρα Παρα πολυ καλο !!!!
 2. 0
  0
  Καλό, πολύ καλο, αλλά …αυγό… , αλλιώς, Κυργιακή, αφτοδημιούργητος κ.λπ.
 3. 0
  0
  Απλά γραμμένο και σοφό. Οι λαοί της Μεσογείου εκ παραδόσεως ξέρουν να διαχειρίζονται την θλίψη ή πένθος, εκδηλώνοντας τα συναισθήματά τους και αναζητώντας ένα αυτί που θα τους ακούσει, χωρίς αναστολές. Οι βόρειοι και δυτικοί έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.
 4. 0
  0
  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΥΤΙΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ…ΚΑΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ…

  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ…Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ…

  ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ…ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ…

  ΣΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ…ΟΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΖΕΣΤΗ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙΣ ΜΑ ΚΑΙΕΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙΣ…

  ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΙΓΜΗ…ΑΛΛΑ ΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΚΑΝΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ…

  ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ…ΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ…

  ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ…ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΝΕΙΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ…ΚΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ…

  ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΠΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ…

  ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 5. 0
  0
  Βλέπω ενα φίλο το πρωί ….

  Εγώ – Καλημέρα.
  φίλος – Καλημέρα.
  Ε – Τιέγινε? Τι κάνεις?
  Φ – Σκάτα !!! Τι ψάχνεις?
  Ε- Γιατί ρε τι έπαθες?
  Φ – Τι να πάθω….
  Ε- Τα παιδιά καλά? Η γυναίκα?
  Φ- Μια χαρά.
  Ε- Υγεία υπάρχει?
  Φ- Ναι. Μια χαρά!!!
  Ε- Εχει ωράια μέρα σημερα. Με ήλιο!!!
  Φ- Ναι…
  Ε- Ρεύμα έχετε σπίτι?
  Φ- Ναι.
  Ε- Φαγητό?
  Φ- Ναι ρε….
  Ε- Αρα έχετε υγεία, ρευμα, φαγητό….
  Φ-Ναι…
  Ε- Τα "σκατά" που είανι ρε φίλε???
  Φ-……..
  Ε- Κλωτσιές που θέλετε!!!!!

  Σηκώθηκε κι έφυγε…..!!!!!
 6. 0
  0
  Θαυμάσια ανάρτηση!!!
 7. 0
  0
  καλη η ανάρτηση αλλα τα σχόλια ΜΑΠΑ
  Πολυ Αντ1 βλεπεις κοζανη

  τα ωραιοτερα πραγματα στη ζωη δεν ειναι πράγματα?

  το κολπο ειναι να μη ζηταμε πολλα πολλα……
  λιγα και καλά….να μενουν τα πολλα για τους λιγους
  δεν ειμαι κουμμουνι
  ουτε φασιστας
  ειμαι καποιος που τα θελει ολα για ολους και
  θελω να χυθει αίμα ….. αιμα προδοτών
  • 0
   0
   ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ …ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΟΜΩΣ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

   ΥΓ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΟΛΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΡΝΤΙΑ ΜΟΥ …ΕΙΝΤΙΚΑ ΑΝΤΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ…

   ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑ…ΑΥΤΑ…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί