21:33 - 12/07/2014

Αναζητώντας το μυστικό της συνείδησης

Αναζητώντας το μυστικό της συνείδησης

Αναζητώντας το μυστικό της συνείδησης εδώ και 2.000 χρόνια

Για αιώνες το μυστήριο της ανθρώπινης συνείδησης απασχολούσε κυρίως τους φιλοσόφους. Αργότερα προστέθηκαν οι ψυχολόγοι και οι νευροφυσιολόγοι.


60π.κ.ε: Ο Ρωμαίος πολιτικός και φιλόσοφος Κικέρων ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε την έννοια conscientis (= συνείδηση). O Κικέρων εννοούσε κατά βάση την ηθική συνείδηση, ένα σύστημα αξιών.

400 μ.κ.ε.: Ο επίσκοπος Αυγουστίνος διακρίνει το υλικό σώμα από την άυλη ψυχή.

1250: Ο Ιταλός φιλόσοφος και θεολόγος Θωμάς Ακινάτης υποστηρίζει ότι ακόμη και τα μικρά παιδιά έχουν συνείδηση του «είναι». Διαχωρίζει την αισθητηριακή αντίληψη από την επίγνωση ότι έχουμε αντιληφθεί κάτι.

1640: Με τη φράση «Σκέπτομαι άρα υπάρχω», ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Καρτέσιος (Rene Descartes) εισάγει μια δυϊστική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο υλικός εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ό,τι η άυλη ψυχή συνειδητοποιεί. Κατά τον Καρτέσιο, η ψυχή εδρεύει στην επίφυση.

1690: Ο Άγγλος φιλόσοφος John Locke χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τη λέξη «συνείδηση» με τη σημερινή της έννοια. Υποστηρίζει ότι το εγώ διαμορφώνεται από την ίδια τη ζωή, από τις εντυπώσει και τις εμπειρίες μας.

Γύρω στο 1700: Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Gottfried Wilhelm Leibniz υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος που αντιλαμβάνεται και η ψυχή που συνειδητοποιεί είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Αναφέρει σαν παράδειγμα μια ψείρα, που, αν γύριζε μέσα στο κεφάλι μας, δε θα έβρισκε ούτε μια σκέψη ή ιδέα.

1960: Ο Αμερικανός νευροβιολόγος Roger Walcott Sperry ανακαλύπτει ότι, αν η σύνδεση μεταξύ δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου στον εγκέφαλο καταστραφεί, η συνείδηση του ατόμου χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητα μέρη, που το καθένα μπορεί να έχει τις δικές του σκέψεις.

1980: Ο υλιστής Αμερικανόε φιλόσοφος Daniel Dennett υποστηρίζει ότι η συνείδηση και όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα προέρχονται από βιοχημικές διεργασία του εγκεφάλου.

1990: Ο ρωσικής καταγωγής νευρολόγος Mikhail Lebedev αποδεικνύει ότι άτομα στα οποία έχει ερεθιστεί ένα μικρό εγκεφαλικό κέντρο στο μετωπιαίο λοβό βιώνουν οπτικές ψευδαισθήσεις, που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά οπτικά ερεθίσματα.

2004: Ο Francis Crick, που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA, υποστηρίζει ότι η συνείδηση συνδέεται με ένα λεπτό στρώμα φαιάς ουσίας – πάχους μικρότερου του ενός χιλιοστού – , το λεγόμενο ταινιοειδή πυρήνα, που έχει επαφή με όλα σχεδόν τα κέντρα του εγκεφάλου, με νευρώνες και στα δύο ημισφαίρια. Πρόκειται για τον ταινιοειδή πυρήνα, που συνδέεται αφ’ ενός με το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού, όπου εντοπίζονται οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες, και αφ’ ετέρου με τα βαθύτερα τμήματα του εγκεφάλου, όπου έχουν την προέλευση τους τα συναισθήματα.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. 0
    0
    ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ…Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ…ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΙ ΗΧΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΣΜΕΣ ΚΛΠ…Η ΨΥΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΒΑΘΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΙΝΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ …Η ΧΑΡΑ Η ΛΥΠΗ Η ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ Η ΘΛΙΨΗ Η ΟΔΥΝΗ Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΛΠ…Η ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΟΡΘΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ…ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ Η ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ…ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΛΗ Η ΚΑΚΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΥΨΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ …ΕΙΝΑΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ…ΑΥΤΗΝ Η ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ [ ΕΛΕΓΧΟΣ ] ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΝΕΡΓΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί