19:41 - 20/04/2015

Έκτακτη χρηματοδότηση για το προσφυγικό ζητά από την ΕΕ η Αθήνα

Βρυξέλλες
Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις επισήμαναν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλόπουλου στην έκτακτη υπουργική σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό που συνεκλήθη σήμερα στο Λουξεμβούργο με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά σημείωσε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, μετά από παρέμβαση και πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, την οποία στήριξαν η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα, οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα θα συζητηθούν εκτάκτως την Τρίτη στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ που γίνεται στη Ρίγα της Λετονίας.

O Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Ρίγα τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μία στενή διασυνοριακή συνεργασία των τεσσάρων χωρών προκειμένου να επεξεργαστούμε ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που αφορά στο μεταναστευτικό και το οποίο μέσα στους επόμενους μήνες θα ενταθεί».

Ο υπουργός Υγείας σημειίωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το μεταναστευτικό ζήτημα για τις χώρες μας δεν έγκειται απλά στον τομέα του επισιτισμού αυτών των ανθρώπων. Εμπεριέχει ευαίσθητα και σύνθετα προβλήματα και το βάρος αυτών των προβλημάτων οφείλει να το αναλάβει αναλογικά όλη η Ευρώπη.

»Επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και τα νοσοκομεία της είναι υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα από τις πολιτικές της τρόικας, δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος της περίθαλψης αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, γι αυτό όσοι διαπιστώνεται ότι πάσχουν από προβλήματα υγείας θα πρέπει να διανεμηθούν για φροντίδα υγείας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «καθίσταται επίκαιρο το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, που με την ισχύουσα μορφή του επιβαρύνει ανισοβαρώς τις χώρες υποδοχής».

Την Κυριακή, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στήριξε το ιταλικό αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ζήτησε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και πρότεινε ένα πλαίσιο τριών σημείων.

Σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν παρουσίασε στους ΥΠΕΞ και τους ΥΠΕΣ σχέδιο 10 σημείων.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (2)

 1. 0
  0
  Ευκαιρία είναι νά ροκανίσουν κανά κονδύλι οί συριζοπασόκοι. Πρώτα μάς φορτώνουν εκατομμύρια λαθροεισβολείς πού τούς βαπτίζουν ''πρόσφυγες'' καί μετά θ΄ αρχίσει ή μάσα. Καί ό εποικισμός καλά κρατεί. Νά είχαν ασχοληθεί οί ψευτανθρωπιστές συριζοπασόκοι καί μέ τούς χιλιάδες πού αυτοκτόνησαν ενώ ήταν νυκοκυραίοι………..μονομερώς ευαισθησία μέ τούς λαθροεποικους.
 2. 0
  0
  Δεν θέλουμε λεφτά, να φύγουν θέλουμε οι λάθρομετανάστες!!! Τα λεφτά δεν πρόκειται να μας σώσουν, όταν κάποιοι από αυτούς ξεσηκωθούν κι αρχίσουν να σφάζουν!!!!
  ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!!!!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί