16:21 - 15/10/2014

«Επιδημία» δηλητηριάσεων από μανιτάρια στην Ελλάδα -Στην εντατική ένα παιδί 2,5 ετών

«Επιδημία» δηλητηριάσεων από μανιτάρια στην Ελλάδα -Στην εντατική ένα παιδί 2,5 ετών

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει στην Ελλάδα οι σοβαρές δηλητηριάσεις από την κατανάλωση άγριων μανιταριών. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 42 τέτοια περιστατικά, ανάμεσά τους η περίπτωση 44χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της, αλλά και ενός παιδιού 2,5 ετών που είναι διασωληνωμένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στη Θεσσαλονίκη.


Μετά από τα απανωτά κρούσματα, το υπουργείο Υγείας συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών, τα οποία συλλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα τυποποιημένα μανιτάρια, από εγκεκριμένες καλλιέργειες που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνα και ασφαλή.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης. Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη που προκαλούν δηλητηρίαση, τα muscaria και phalloides. Τα συμπτώματα- έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ.- είναι διαφορετικής βαρύτητας, ενώ ποικίλει ο χρόνος εμφάνισής τους.

Στην περίπτωση του είδους muscaria, εμφανίζονται 2-4 ώρες μετά την κατανάλωση, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί, μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Αν δεν δοθεί άμεσα το αντίδοτο (σιλλιμπινίνη), μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια. Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια.

iefimerida.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (7)

 1. 0
  0
  λιγο λαδι με οζον!
 2. 0
  0
  …το υπουργείο Υγείας συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών, τα οποία συλλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα τυποποιημένα μανιτάρια, από εγκεκριμένες καλλιέργειες που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνα και ασφαλή…

  Αν μαζεύω και καταναλώνω άγρια μανιτάρια καταβάλλοντας Φ.Π.Α. κινδυνεύω;

  … ….
 3. 0
  0
  ΤΙ ΝΑ ΦΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ?
  ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑ (ΠΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΑ ΧΟΡΤΑ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ?)
  ΚΑΙ ΘΑ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ (ΠΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ?)
 4. 0
  0
  Οταν τρως μανιτάρια, δεν ξέρεις ποτέ αν θα ξαναφάς…..

  ΥΓ Πήγε ο άλλος και έδωσε στο παιδί 2,5 ετών μανιτάρι….
  Τι να πεις…..
 5. 0
  0
  Ψέμματα είναι όλα. Συνωμοσία! Να ακούτε το katohika που προτείνει να τρώμε μανιτάρια γιατί γιατρεύουν τα πάντα.
 6. 0
  0
  Δεν θα ήταν από τα Γιαπωνέζικα μανιτάρια που προτείνετε φαίνεται.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί