Πηχτή ή αλλιώς τσιλαδιά

0
270
15.02.2026 • 15:52

Γνωστή σε πολλά μέρη της Ελλάδας, από την ορεινή ηπειρωτική χώρα μέχρι την Κρήτη, η πηχτή είναι ένας ιδιαίτερος μεζές με βάση το ζελέ από το άφθονο κολλαγόνο που περιέχουν συγκεκριμένα μέρη του χοιρινού, όπως τα πόδια και τα αυτιά ή ολόκληρο το κεφάλι του ζώου. Αρωματίζεται κυρίως με φλούδες και ξύσματα από εσπεριδοειδή, αλλά και με μπαχαρικά και βότανα. Είναι από τους μεζέδες που αξιοποιούν ακόμη και το παραμικρό από τον πολύτιμο οικόσιτο χοίρο. Σερβίρεται κρύα.

40′ προετοιμασία
4 ώρες και 30′ μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  το κεφάλι και τα ποδαράκια από 1 γουρουνόπουλο βάρους 12-14 κιλών, καλά καθαρισμένα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
  •  2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
  •  3 καρότα, ολόκληρα
  •  3 λεπτά κλωνάρια σέλερι
  •  τα κοτσάνια από 1/2 μάτσο μαϊντανό, δεμένα σε ματσάκι με σπάγκο μαγειρικής
  •  5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  •  2-3 φύλλα δάφνης
  •  4-5 κόκκοι μπαχάρι
  •  300 ml χυμός νεραντζιού*
  •  300 ml χυμός λεμονιού
  •  1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  •  200 γρ. αγγουράκια πίκλες, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  •  2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  •  αφράτο αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  •  καυτερή μουστάρδα
  •  μαγιονέζα έτοιμη ή σπιτική σαλάτα με ψιλοκομμένο λάχανο, λεπτά φετάκια σέλερι και τριμμένο καρότο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πηχτή ή αλλιώς τσιλαδιά στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βάζουμε το κεφάλι και τα πόδια του χοιρινού και συμπληρώνουμε με κρύο νερό που να τα σκεπάσει πολύ καλά.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, μέχρι το νερό να κοχλάσει έντονα.
  3. Βράζουμε για 5-6 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε τα υλικά. Πετάμε το νερό.
  4. Ξεπλένουμε καλά το κεφάλι και τα πόδια.
  5. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε ξανά εκεί τα υλικά.
  6. Προσθέτουμε και πάλι κρύο νερό που να τα καλύψει κατά τουλάχιστον 5-6 εκ. και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, ξαφρίζοντας και πάλι σχολαστικά για όσο χρειάζεται – είναι σημαντικό να μείνει πεντακάθαρο και απόλυτα διαυγές το νερό, για να γίνει διαυγές και το ζελέ.
  7. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι, τα κοτσάνια μαϊντανού, τη δάφνη, τα μπαχαρικά και αλάτι και περιμένουμε να πάρει ξανά βράση το νερό.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ καλά και σιγοβράζουμε για 3-4 ώρες, με ελάχιστα ανοιχτή κατσαρόλα, μέχρι το ψαχνό να ξεκολλά πανεύκολα από τα κόκαλα.
  9. Αφαιρούμε όλα τα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα ταψί.
  10. Τα λαχανικά δεν θα τα χρειαστούμε άλλο.
  11. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους χυμούς νεραντζιού και λεμονιού και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετράμε τον ζωμό: θα χρειαστούμε περίπου 1,5 λίτρο.
  12. Μόλις κρυώσουν τα κρεατικά, τα ξεψαχνίζουμε και ψιλοκόβουμε τα ψαχνά.
  13. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ κατά μέρος.
  14. Προσθέτουμε τα αγγουράκια πίκλες και την κάππαρη και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  15. Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα για κέικ.
  16. Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας πρώτα από λεπτή σήτα και μετά από διπλό τουλπάνι, για να μείνει εντελώς καθαρός και από το παραμικρό στερεό υπόλειμμα.
  17. Αδειάζουμε το υγρό στη φόρμα από χαμηλό ύψος, για να μην ανακατευτούν τα στερεά υλικά που έχουμε στρώσει εκεί.
  18. Σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα πιάτο ή με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέχρι ο ζωμός να πήξει και να γίνει ένα τρεμουλιαστό ζελέ.

Σερβίρισμα

  1. Βυθίζουμε τη φόρμα σε μια λεκάνη με καυτό νερό για 2-3 δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην πέσει νερό μέσα στο ζελέ.
  2. Καπακώνουμε τη φόρμα με μια μεγάλη πιατέλα και την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά για να ξεφορμαριστεί η τσιλαδιά στην πιατέλα.
  3. Κόβουμε την τσιλαδιά σε φέτες και συνοδεύουμε με τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και τη σαλάτα λάχανο-καρότο.

Μυστικά

*Αν μένουμε εκτός πόλης, σε περιοχή με καθαρή ατμόσφαιρα, μπορούμε να βρούμε νεράντζια στους περισσότερους δρόμους και να πάρουμε τον χυμό τους. Διαφορετικά, τα παραγγέλνουμε από παραγωγό εσπεριδοειδών, κατά προτίμηση βιολογικό. Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε τον χυμό αυτόν με χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 242.

Πηγή: www.kathimerini.gr

ezoic


Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Προηγούμενο άρθροΚύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα – Κατολισθήσεις και ζημιές σε όλη την επικράτεια
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Ενέργειας – Προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ