in

Είναι επικίνδυνη η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Οι ολοένα και αυξανόμενες δυνατότητες επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων, οδηγούν την τεχνολογία των υπολογιστών σε μια πραγματική επανάσταση. Η οποία αφορά την υλοποίηση συστημάτων που θα μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Προγράμματα δηλαδή, που θα έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και σκέφτονται μόνα τους.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης είναι απεριόριστες και ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Ξεκινώντας από τα αυτόνομα οχήματα εναέρια και επίγεια, που θα μπορούν να κατευθύνονται με ασφάλεια στον προορισμό τους μέχρι και σε ρομπότ που θα μαθαίνουν και θα βελτιώνονται ξεπερνώντας τα όρια του ανθρώπινου μυαλού.

Αυτές οι προοπτικές είναι που οδήγησαν μεγάλες εταιρίες όπως η Google, να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια στην τεχνητή νοημοσύνη προσδοκώντας να αποκομίσουν τα κέρδη που υπόσχεται η ανάπτυξη των έξυπνων μηχανών. Δεν είναι όμως λίγοι οι επιστήμονες που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό κίνδυνο για την Ανθρωπότητα.

Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τον άνθρωπο και θα μπορεί να βελτιώνεται και να αντιγράφει τον εαυτό της, ίσως να είναι η στιγμή που θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της ανθρωπότητας δεν είναι πλέον απαραίτητη. Κάτι που είδαμε στις ταινίες της σειράς “Ο Εξολοθρευτής”, με το Skynet και την κυριαρχία των μηχανών στον κόσμο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη να αυτονομείται είναι το πείραμα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Facebook όταν δυο ρομπότ-προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε μια παράξενη γλώσσα που μόνο εκείνα καταλάβαιναν. Το παράξενο περιστατικό συνέβη όταν το Facebook ανέθεσε σε δυο chatbots να προσπαθήσουν να ανταλλάξουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας κάποιο χρηματικό ποσό. Ωστόσο το πείραμα πήρε απρόσμενη τροπή όταν τα δυο ρομπότ μετέτρεψαν την αγγλική γλώσσα σε μια γλώσσα περισσότερο λειτουργική για τα ίδια αλλά μυστηριώδη για τους ανθρώπους που υποτίθεται τα επέβλεπαν.

Από την στιγμή που οι συνομιλίες έπαψαν να είναι χρήσιμες για τον σκοπό του πειράματος, οι ερευνητές αποφάσισαν να τις διακόψουν. Η περαιτέρω μελέτη των συνομιλιών οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι τα ρομπότ ακολουθούσαν συγκεκριμένους κανόνες στην επικοινωνία τους και δεν υπήρχε σφάλμα στο σύστημα.

Ωστόσο το πείραμα του facebook δεν είναι το μόνο στο οποίο μορφές τεχνητής νοημοσύνης επινοούν νέες μορφές γλώσσας. Η Google αποκάλυψε πως η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί στο εργαλείο της μετάφρασης δημιούργησε μια δική της γλώσσα. Μόνο που η Google όχι μόνο δεν προχώρησε στην διακοπή της, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί τον τρόπο που αυτή εξελίσσεται.

dnamag.gr

Report

What do you think?

Written by GiorgosDimou

2 Comments

Leave a Reply
  1. Λές , υπάρχουν οι μηχανές που αναλαμβάνουν τον ρόλο του ανθρώπου , και θέλουν να επιβληθούν επάνω σε αυτούς. Κι όμως από μόνες τους , οι μηχανές δεν το ξεκίνησαν , αλλά ο ίδιος άνθρωπος έφτασε στο σημείο να θέλει να επιτεχθεί αυτό το ‘Πείραμα ” των μηχανών.
    Συνειδητά ή ασυνείδητα δεν έχει σημασία , το αποτέλεσμα πάντα μετράει. Σαν την γη υπάρχουν άγονα και πλούσια σε βλάστηση εδάφη. Στο πρώτο δεν υπάρχει νερό , στο δεύτερο υπάρχει νερό αλλά υπάρχουν και άλλα “Αγριόχορτα” που μερικές φορές σταματούν την ανάπτυξη της πλούσιας βλάστησης. Τι χρειάζεται να κάνεις ; Τα κόψεις , δεν κάνεις και τίποτα.. γιατί αυτά θα ξαναβγούν. Τα ξεριζώνεις γιατί οι ρίζες είναι αυτές που ωθούν να ξαναναπτυχθούν.
    έΤσι και οι άνθρωποι εάν τους παρομοιάσεις με τον παραπάνω συλλογισμό αυτήν την προοπτική έχουν. Η ενέργεια που λαμβάνουν δεν είναι πάντα η σωστή όχι μόνο για την δική τους ανάπτυξη αλλά χωρίς να το θέλουν προσπαθούν να καταστρέψουν και τους άλλους. Τι τους κάνει αυτό , κάτι που δέχονται σαν αλήθεια , και αυτήν η αλήθεια θα πρέπει κατά τα δικά τους λεγόμενα να ισχύουν και για τους διπλανούς. Και το χειρότερο παρασέρνουν και άλλους ..άθελα τους , πάντα..
    Η άγνοια υπάρχει αλλά στο τέλος τους συγχωρείς , για την άγνοια που υφίστανται. έτσι και αλλιώς γιατί να τους πολεμήσεις με την ενέργεια που εκπέμπουν αφού είναι καταστροφική; χΡειάζεται να την αντιστρέψεις .. Πώς ; Ένας τρόπος υπάρχει , δεν τους δίνεις την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Τους αγνοείς και σε κάποια στιγμή βλέπεις ότι απλά δεν υπάρχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι θα κάνουν οι Έλληνες σε περίπτωση ενός πολέμου με την Τουρκία;

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ Είναι ψεύτες, άχρηστοι και επικίνδυνοι.