CIA: Πρόγραμμα Weeping Angel (παρακολούθηση μέσω TV)

Στις 21 Απριλίου του 2017 η ιστοσελίδα Wikileaks διέρρευσε μία μεγάλη συλλογή εργαλείων ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών). Ένα από τα προγράμματα που δεν έλαβε μεγάλη προσοχή ήταν το «Weeping Angel» που είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης έξυπνων τηλεοράσεων της εταιρίας Samsung από τη σειρά F. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία ανάλυση για όλα όσα μάθαμε για το «Weeping Angel» μέσω αυτής της διαρροής.

CNET.com

Το πρόγραμμα που βλέπουμε εδώ γεννήθηκε με τη κωδική ονομασία «EXTENDING» από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 (Military Intelligence – Section 5, Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών – Τομέας 5) τις αρχές του 2014 και αργότερα το ίδιο έτος μοιράστηκε και με την αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία, στη CIA, με πιο περιορισμένες λειτουργίες. Οι δύο υπηρεσίες συνεργάστηκαν αργότερα στο πρόγραμμα επέκτασης του προγράμματος που μετονόμασαν σε «Weeping Angel».

WikiLeaks.org

Στις σημειώσεις του EDB (Embedded Development Branch, Τμήμα Ανάπτυξης Ενσωματωμένου Λογισμικού) της CIA από τις 16 Ιουνίου του 2014, διαβάζουμε οι δύο υπηρεσίες πέρασαν μία εβδομάδα συνεργασίας για τη βελτίωση του προγράμματος Weeping Angel. Κάποιες από τις βελτιώσεις ήταν οι εξής.
Σβήσιμο των LED της οθόνης για να φαίνεται κλειστή ενώ καταγραφεί ήχο από το μικρόφωνο της
Συστηματική καταγραφή ήχου όταν φαίνεται κλειστή
Δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης μέσω ενός τροποιημένου TinyShell
Βελτίωση του προγράμματος ώστε να μην επιτρέπει τις αναβαθμίσεις λογισμικού στη τηλεόραση
Σβήσιμο του Weeping Angel εάν από τηλεχειριστήριο πατήσει κάποιος το συνδυασμό: MUTE 182 POWER

IrishTimes.com

Όπως διαβάζουμε οι τηλεοράσεις αυτές έτρεχαν μία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Ubuntu 12.10 και έτσι η ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού ήταν σχετικά εύκολη. Από τις διαρροές διαβάζουμε επίσης ότι οι περισσότερες δοκιμές είχαν γίνει στο μοντέλο Samsung F8000. Κάποιες από τις ιδέες προς ανάπτυξη τη περίοδο της διαρροής, δηλαδή το 2014, ήταν οι εξής.
Υποκλοπή κωδικών πρόσβασης από περιηγητές ιστού της τηλεόρασης
Εξαγωγή και υποκλοπή κωδικών ασύρματων δικτύων WPA
Εισαγωγή κακόβουλου πιστοποιητικού για αποκρυπτογράφηση και υποκλοπή όλων των επικοινωνιών της τηλεόρασης
Απομακρυσμένη διαχείριση
Μόλυνση άλλων συσκευών που συνδέονται στη τηλεόραση
Αλλαγή του αρχείου /etc/hosts ώστε να διακόπτονται οι αναβαθμίσεις της Samsung
Συγχρονισμός του κακόβουλου λογισμικού μέσω NTP για ακριβείς ώρες καταγραφής ήχου

BrennanCenter.org

Η έκδοση του 2014 ήταν αρκετά πιο περιορισμένη όμως. Ένας αξιωματικός της υπηρεσίας έπρεπε να ρυθμίσει το «Weeping Angel» και να το αποθηκεύσει σε μία μνήμη USB. Έπειτα έπρεπε να τοποθετήσει τη μνήμη αυτή στη τηλεόραση-στόχο για να τη μολύνει με το κακόβουλο λογισμικό. Το «Weeping Angel» προσθέτει στη τηλεόραση τη λειτουργία «Fake Off» (ψεύτικη απενεργοποίηση) όταν κάποιος πατάει το κουμπί απενεργοποίησης της τηλεόρασης. Με απλά λόγια, κάνει τη τηλεόραση να φαίνεται κλειστή αλλά το ενσωματομένο της μικρόφωνο φωνητικών εντολών συνεχίζει να καταγράφει και να αποθηκεύει τοπικά (στο σκληρό δίσκο της τηλεόρασης) τις υποκλοπές.


Προτάσεις προϊόντων χρήσιμων για το άμεσο μέλλον σου

Teds Woodworking

Άμεση πρόσβαση σε περισσότερα από 16.000 σχέδια επεξεργασίας ξύλου Plus βήμα-βήμα βίντεο

Ενα φανταστικο προιον για ολους οσους θελουν να δημιουργουν καθημερινα , ειτε καποιος ειναι χομπιστας ειτε επαγγελματιας αυτο το προιον θα σας γλυτωσει χιλιαδες ευρω η θα σας δωσει κερδη αν θελησετε να το κανετε και σαν επαγγελμα !

ΤΙΜΗ 67$ Ηλεκτρονικο προιον για κατεβασμα
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TheHackerNews.com

Για να ανακτήσει ο αξιωματικός τις υποκλοπές πρέπει είτε να ξανατοποθετήσει το USB με το «Weeping Angel» στη τηλεόραση, και τότε θα αντιγραφούν τα αρχεία στο USB, είτε να έχει ρυθμίσει από την αρχή ένα δίκτυο WiFi στο οποίο η τηλεόραση θα στέλνει τα δεδομένα. Το δεύτερο προσφέρει απομακρυσμένη δυνατότητα υποκλοπών, αλλά μόνο για την εμβέλεια της κεραίας της τηλεόρασης, άρα το πολύ μερικές δεκάδες μέτρα. Με τη μέθοδο υποκλοπών με WiFi το «Weeping Angel» προσφέρει και δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης του ήχου, πέρα από τις αποθηκευμένες καταγραφές.

TheSun.co.uk

Είναι σίγουρα μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση στις τεχνικές υποκλοπές που παρότι δεν είναι πάρα πολύ δύσκολη από πλευρά της υλοποίησης, προσφέρει ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα εφόσον υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης επιχείρησης «close access» (εγγύς πρόσβασης) όπως ονομάζεται στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι επιχειρήσεις «close access» είναι αυτές όπου οι αξιωματικοί πληροφοριών πρέπει να έχουν άμεση ή κοντινή επαφή με το στόχο για την εγκατάσταση τεχνικών μέσων παρακολούθησης ή/και υποκλοπών. Κάτι όπως αυτό που είχαμε δει και από τη GRU πέρσι στη Ολλανδία στο άρθρο μας «GRU: Επιχείρηση πρόσβασης στο OPCW».

IBTimes.com

Κλείνοντας, για όσους επιθυμούν να μελετήσουν σε μεγαλύτερο βάθος το πρόγραμμα «Weeping Angel» μπορείτε να δείτε τον οδηγό χρήσης του από την ιστοσελίδα WikiLeaks ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

 
defensegr
 

Loading...

One thought on “CIA: Πρόγραμμα Weeping Angel (παρακολούθηση μέσω TV)

  1. ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ. says:

    ΟΣΟ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,
    ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΕΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
    ΕΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *