Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ριάντ σε νέα φάση συναγερμού μετά τις επιθέσεις των Χούθι – Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να στηρίξει στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία

· Κατοχικά Νέα

Ριάντ, Σαουδική Αραβία – εικόνα αρχείου

Η κλιμάκωση γύρω από τη Σαουδική Αραβία περνά σε νέα φάση, μετά τις επιθέσεις που οι Χούθι της Υεμένης λένε ότι πραγματοποίησαν με πυραύλους και drones εναντίον στόχων στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η αεράμυνά της αναχαίτισε απειλές προς την πρωτεύουσα, ενώ φωτιά και καπνός έγιναν ορατά κοντά στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από τη συγκεκριμένη επίθεση.

Η Τουρκία μπαίνει πιο βαθιά στην εξίσωση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία σε τεχνικές και στρατιωτικές ανάγκες, στο πλαίσιο του νέου αμυντικού μηχανισμού που συνδέει Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν.

Η δήλωση δεν ισοδυναμεί αυτομάτως με άμεση τουρκική στρατιωτική εμπλοκή. Δείχνει όμως ότι οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των Χούθι αρχίζουν να ενεργοποιούν βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία σε αεράμυνα, τεχνολογία και στρατιωτική υποστήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο στόχαστρο Ριάντ και ενεργειακές υποδομές

Οι Χούθι ανέφεραν ότι στόχευσαν «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις στο Ριάντ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν επίσης ανακοινώσει επιθέσεις σε πετρελαϊκές και λιμενικές υποδομές.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους του κόσμου. Οποιαδήποτε παρατεταμένη απειλή προς εγκαταστάσεις της Aramco, αεροδρόμια ή θαλάσσιες διαδρομές μπορεί να έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την περιοχή.

Αντίδραση και στις αγορές

Η κλιμάκωση επηρέασε και τις αγορές του Κόλπου. Η σαουδαραβική αγορά υποχώρησε σήμερα, με πιέσεις και σε μεγάλες εταιρείες, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη επειδή συμπίπτει με τις συνεχιζόμενες εντάσεις γύρω από το Ιράν και την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών της Ερυθράς Θάλασσας.

Το νέο αμυντικό δίκτυο στην περιοχή

Η προθυμία της Τουρκίας να υποστηρίξει το Ριάντ δείχνει ότι οι χώρες της περιοχής επιδιώκουν μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία και συνεργασία. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει ήδη προηγμένα δυτικά συστήματα αεράμυνας, όμως η απειλή μαζικών επιθέσεων με drones και πυραύλους απαιτεί περισσότερα επίπεδα επιτήρησης και αναχαίτισης.

Σχετικό θέμα στα Κατοχικά Νέα: Σαουδική Αραβία: Συναγερμός αεράμυνας και έκρηξη στο Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρίσιμο πλέον είναι αν οι επιθέσεις θα περιοριστούν ή αν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή κρατών της περιοχής.

Πηγές: Reuters, 19–20 Σεπτεμβρίου 2026.

Φωτογραφία αρχείου: سيف الظاهر / Unsplash

⚡ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙΠαρακολουθούμε το θέμα. Αν προκύψουν ουσιαστικά νέα στοιχεία και αξίζει βαθύτερη έρευνα, θα αναβαθμιστεί στο ίδιο άρθρο και θα περάσει στο κόκκινο κουμπί LIVE για συνεχή ενημέρωση.
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κρήτη - εικόνα αρχείου για αστυνομική επιχείρησηΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

Ρέθυμνο: 10 συλλήψεις στον Μυλοπόταμο για επιδοτήσεις, ναρκωτικά και ζωοκλοπές – Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Διεθνείς σημαίες – εικόνα αρχείου για σχέσεις ΗΠΑ και ΚίναςΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ–Κίνα: Νέος γύρος συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για AI, εμπόριο και κρίσιμα ορυκτά πριν τη συνάντηση Τραμπ–Σι

Βόρεια Κορέα – στρατιωτική παρέλαση, εικόνα αρχείουΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς τη θάλασσα – Σε επιφυλακή Σεούλ και Τόκιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *