Artwork showing the designs of new folding Swedish krona, or kronor, currency notes due to be issued in 2014 stands on display at the Riksbank in Stockholm, Sweden, on Tuesday, Jan. 22, 2013. Sweden is struggling with the fallout from Europe's debt crisis, which has led to a slump in exports, about 70 percent of which go to Europe. Photographer: Casper Hedberg/Bloomberg via Getty Images
Διαφημίσεις

Οι πιστοί στη Σουηδία που θέλουν να πάνε στην εκκλησία θα πρέπει να ανάψουν το κεράκι τους αλλά αντί για κέρματα θα πρέπει να προβούν σε ηλεκτρονική συναλλαγή. Προθήκες περιοδικών για αστέγους αντί για κερματοδέκτη έχουν σύστημα αναγνώρισης πιστωτικής κάρτας, ακόμη το μουσείο του συγκροτήματος Abba, παρά το γεγονός ότι το μουσικό group έγραψε το κομμάτι «Money, Money, Money» θεωρεί τα μετρητά ξεπερασμένα και δεν τα δέχεται. Είσοδος μόνο με πιστωτική κάρτα.

Η Σουηδία οδεύει με ταχυτάτους ρυθμούς στην απεξάρτηση από τα μετρητά και σχεδόν παντού στη χώρα καθιερώνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές να γίνονται μέσω εφαρμογών ή πλαστικού χρήματος.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες εφαρμογές που καθιστούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές εύκολες, ο πελάτης δεν χρεώνεται και ήδη οι περισσότερες τράπεζες δεν δέχονται μετρητά.

Ωστόσο δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό. Οργανώσεις καταναλωτών, όπως σημειώνουν οι New York Times, εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς όπως λένε τίθεται ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ υπογραμμίζουν πως υπάρχει μεγάλη απειλή οι πολίτες να πέσουν θύματα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σουηδίας τον περασμένο χρόνο καταγράφτηκαν 140.000 περισσότερες περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης συγκριτικά με μια δεκαετία πριν.

Επίσης άλλοι υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο περιθωριοποιούνται οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι μετανάστες. Επίσης λένε ότι οι νέοι άνθρωποι με το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν αντιλαμβάνονται την αξία του χρήματος και πληρώνοντας τα πάντα μέσω εφαρμογών ή παίρνοντας δάνειο μέσω του κινητού τους τηλεφώνουν κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν υπερχρεωμένοι.

«Μπορεί να είναι της μόδας αλλά υπάρχουν ένα σωρό κίνδυνοι όταν η κοινωνία αποκόπτεται από τα μετρητά» λέει ο Bjorn Eriksson πρώην επικεφαλής της σουηδικής αστυνομίας και της Interpol.

Όμως ένας από τους υπέρμαχους μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά αρνείται αυτό τον φόβο. Ο κ. Ulvaeus, που επικαλούνται οι NY Times, λέει πως δεν έχει καθόλου μετρητά επάνω του και θυμάται όταν ληστές εισέβαλαν στο διαμέρισμα του γιου του πριν από δύο χρόνια.

«Οι ληστές πλέον δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα κλοπιμαία τους» σημειώνει ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή στη Σουηδία τα μετρητά αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% της οικονομίας στη χώρα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 7,7% και στην ΕΕ στο 10%. Το 2015 στη Σουηδία μόνο το ένα πέμπτο των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με μετρητά σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor International όταν στον υπόλοιπο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 75%.

Όμως ακόμη και η χρήση πιστωτικών καρτών φθίνει στη Σουηδία καθώς όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους εφαρμογές.

Τα περισσότερα από τα μισά υποκαταστήματα των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, όπως οι SEB, Swedbank, Nordea Bank και άλλες, όχι μόνο δεν έχουν καθόλου μετρητά αλλά δεν δέχονται και καταθέσεις σε μετρητά. Όπως υποστηρίζουν με αυτό τον τρόπο αποκλείεται και ο κίνδυνος ληστειών.

Πέρυσι, τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών διατηρούσαν 3,6 δισ. κορώνες όταν το 2010 είχαν 8,7 δισ. κορώνες. Ενώ ξηλώνονται κάθε ημέρα εκατοντάδες ΑΤΜ από όλη τη χώρα ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Association of Swedish Private Security Companies, μια οργάνωση που λειτουργεί ως λόμπι για εταιρείες που προσφέρουν ασφάλεια για την μεταφορά μετρητών κατηγορεί τις τράπεζες και εταιρείες στον χώρο των πιστωτικών καρτών ότι αυτές ενορχηστρώνουν την «επίθεση» κατά των μετρητών γιατί έτσι κάποιοι δημιουργούν ένα πολύ σοβαρό εισόδημα.

«Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφασίσουν μόνοι του» δηλώνει ο επικεφαλής του λόμπι ο κ. Eriksson.

Ωστόσο, σημειώνουν οι NY Times, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές η σουηδική κυβέρνηση έχει ωφεληθεί αφού η συλλογή φόρων έχει γίνει πιο αποτελεσματική δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αφήνουν ίχνη. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου η χρήση μετρητών γίνεται κατά κόρον η φοροδιαφυγή παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, σχολιάζουν ο ΝΥ Τimes.

Εν τω μεταξύ ο Leif Trogen στέλεχος της Ένωσης Τραπεζών της Σουηδίας παραδέχεται ότι οι τράπεζες κερδίζουν ένα αξιοσέβαστο εισόδημα από την «επανάσταση» κατά των μετρητών. ΄Όμως, όπως λέει, επειδή είναι κοστοβόρο για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις συνδιαλλαγές τους με μετρητά ο περιορισμός τους βγάζει νόημα.

Η γενιά μας σίγουρα μπορεί να ζήσει χωρίς μετρητά, λέει ένα 23χρονος φοιτητής του πανεπιστημίου Gothenbur όπου σχεδόν όλοι οι συνομήλικοί του χρησιμοποιούν εφαρμογές και κάρτες για τις συναλλαγές τους. Όμως παραδέχεται πως δεν σκέφτεται πριν ξοδέψει με αποτέλεσμα να του φεύγουν περισσότερα χρήματα.

«Εάν είχα επάνω μου ένα χαρτονόμισμα των 500 θα το σκεφτόμουν δύο φορές πως θα το αξιοποιήσω και που θα το ξοδέψω» λέει.

Την ίδια ώρα η εκκλησία Filadelfia στη Στοκχόλμη ανακοίνωνε σε μια γιγαντοοθόνη τον τραπεζικό της λογαριασμό και οι πιστοί έβγαλαν τα κινητά τους και άρχισαν να καταθέτουν χρήματα μέσω της εφαρμογής Swish η οποία έχει κάνει πανεύκολη την μεταφορά χρημάτων από τον ένα τραπεζικό λογαριασμό στον άλλο.

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ, λένε πολλοί, ανοησίες λένε άλλοι και ο δημοσιογράφος των NY Times προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες αλλά καταλήγει με ένα περιστατικό με έναν από τους συνεντευξιαζόμενους, δεν ξέρουμε εάν είναι πραγματικό αλλά δεν έχει σημασία.

«Σταμάτησε να αγοράσει ένα hot-dog, όμως όταν ήρθε η στιγμή να πληρώσει το μηχάνημα που διαβάζει την κάρτα χάλασε. “Λυπάμαι, μόνο μετρητά” του είπε ο πωλητής».



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

9 σχόλια στο “Μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Τον δρόμο ανοίγει η Σουηδία. Ευχή ή κατάρα;”
  1. Προχθες παραμονη Χριστουγέννων δεν περνούσαν οι κάρτες στα μαγαζια για πολλή ώρα, τόσο που πολλοί άνθρωποι τα παρατούσαν και δεν έκαναν τα ψώνια τους. Ας βάλουν πρώτα στην Ελλάδα καλώδια και οπτικές ίνες για τα κομπιούτερ και μετά συζητάμε για αχρήματη κοινωνία και κάρτες. Είμαστε 200 χρόνια πίσω……………..

  2. Αν δουλεύεις σερβιτόρα ή σερβιτόρος, το ηλεκτρονικό χρήμα σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς κέρματα κτλ για να δίνεις ρέστα. Φασαρία είναι να δίνεις πχ ρέστα σε μεγάλες παρέες που ήρθαν στο καφέ. Στην Αγγλία, σύμφωνα με ενημέρωση που έχω από άτομο που μένει εκεί, 4 στους 5 αγοράζουν πλέον τα πάντα με κάρτα. Πας σε ένα εστιατόριο ή σε μια καφετέρια και έρχεται το προσωπικό με το σύστημα POS και όλα γίνονται άμεσα.

  3. Κατάρα είναι. Επίσης, ο κ. Ulvaeus μάλλον είναι το μέλος τών ABBA. Κατά δήλωσή του είναι άθεος και εξηγείται ότι είναι υπέρ τής αχρήματης κοινωνίας.

    1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΡΕ ΣΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ….ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek