Διαφημίσεις

Οι εξελίξεις τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουν πολλοί…

Πάνω από 20.000 άτομα βρέθηκαν στο Ντουμπάι, στην διοργάνωση «AI Everything», τη μεγαλύτερη εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη στην περιοχή. Ένα μέρος που χαρακτηρίζεται ως ο τόπος που μπορούν να έρθουν όλοι και να μιλήσουν για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της τεχνολογίας.

Εκεί βρίσκεται και ο πρώτος Υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, Ομάρ Μπιν Σουλτάν Αλ Ολάμα.

Όπως λέει ο ίδιος, «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να εξοικειωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη και τα όσα αυτή μπορεί να προσφέρει. Αλλιώς, απλά δεν θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε μέρος των πόλεων και των κρατών που ηγούνται αυτής της επανάστασης».

«Κάποιοι τομείς θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, ο τομέας της περίθαλψης, οι διαγνώσεις. Το να μπορούμε να διαγνώσουμε κάθε ασθένεια με μεγάλη βεβαιότητα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι γιατροί θα μπορούν να θεραπεύουν τους ασθενείς τους. Γι’ αυτό είναι πλασμένοι οι άνθρωποι. Είναι η έννοια του κοινωνικού δεσμού.», αναφέρει.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο τομέας της υγείας θα είναι στην αιχμή της επανάστασης που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο λόρδος Τίμοθι Κλέμεντ-Τζόουνς, εκπρόσωπος για θέματα ψηφιακής οικονομίας της Βουλής των Λόρδων στην Βρετανία, λέει: «Θα έχουμε τεράστιες αλλαγές στο χώρο της υγείας. Εδώ στο Ντουμπάι, πραγματοποιήθηκε μια καταπληκτική έκθεση στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Διακυβέρνηση, που εξήγησε τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες στην ανθρώπινη μακροζωία από σήμερα μέχρι το 2090. Και μόνο η δυνατότητα να διαγνώσουμε και να συνταγογραφήσουμε το τι χρειάζεται, δείχνει τον ισχυρό ρόλο που θα παίξει η τεχνητή νοημοσύνη».

Ο δρ. Γκο Ενγκ Λιμ που εργάζεται για την πασίγνωστη Hewlett Packard δηλώνει: «Είχαμε έναν πελάτη σε ένα δημοτικό νοσοκομείο, σε μια πόλη με πολλά περιστατικά φυματίωσης. Ήθελαν να κάνουν ακτινογραφίες σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό που κάναμε, ήταν να πάμε εκεί και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό να διαβάζει τις ακτινογραφίες με και χωρίς φυματίωση.

Καταφέραμε τώρα, όταν ένας ασθενής μπαίνει σε ένα μηχάνημα, μέσα σε δευτερόλεπτα να του λένε αν είναι εντάξει ή όχι. Πρέπει όμως να περιμένει δύο εβδομάδες, μέχρι να πιστοποιήσει ο γιατρός ότι είναι εντάξει. Και μέχρι τώρα το μηχάνημα δεν έχει κάνει λάθος σε σχέση με αυτά που πιστοποιούν οι γιατροί».

Όπως θα περιμέναμε σε μια τέτοια διοργάνωση, δεν θα τονιζόταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Επί του θέματος, ο Τίμοθι Κλέμεντ-Τζόουνς είπε:

«Υπάρχει πάντα αυτή η υπαρξιακή ανησυχία για το ποσοστό των θέσεων εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, αν θα είναι το 25% ή το 70%. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να αισθανθεί σιγουριά ότι μπορεί να επανεκπαιδευτεί και ότι θα υπάρχουν πόροι από την κυβέρνηση γι’ αυτό τον στόχο,ώστε να κάνουν κάτι διαφορετικό, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δεν πιστεύω ότι θα αντικαθίστανται πάντα. Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί αυξητικά: σε βοηθά να κάνεις τη δουλειά σου. Δεν θα στην αφαιρέσει έτσι απλά».

Στο ίδιο μήκος κύματος απαντά και ο ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη, Κέβιν Ντάλας:

«Υπάρχει μια άποψη που θεωρεί ότι υπάρχει μάχη ανθρώπων και μηχανών. Είναι ανακριβής. Ο τρόπος που πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα είναι ότι οι άνθρωποι έχουμε μοναδικές ικανότητες. Ένα χάρισμα που έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τα συναισθήματα. Ικανότητες που δεν θα έχουν ποτέ οι μηχανές. Το ζήτημα είναι πώς ταιριάζεις αυτά τα μοναδικά ανθρώπινα χαρίσματα με την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να προσφέρεις οφέλη στην κοινωνία».

Παρά τις καθησυχαστικές απαντήσεις των ειδικών όμως, ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι η ιδιωτικότητά του είναι ασφαλής, τη στιγμή που όλα τα συστήματα μπορούν να παραβιαστούν; Και πέρα από το πλαίσιο του απορρήτου, ποιο είναι το ηθικό πλαίσιο που πρέπει να συνοδεύει αυτή την τεχνολογική ανάπτυξη;

Σε αυτές τις ερωτήσεις δύσκολα μπορεί να απαντήσει ο οποιοσδήποτε… ειδικός, γιαυτό και γίνονται συνέδρια επί συνεδρίων για να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές της χρήσης και της ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτής.

O λόρδος Τίμοθι Κλέμεντ-Τζόουνς λέει: «Η βασική προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου είναι να συμφωνήσουμε σε ένα ηθικό πλαίσιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά το πιο σημαντικό να χρησιμοποιηθεί και σε διεθνές επίπεδο.
Θέλω η συνάντηση των G20 στην Οσάκα να έχει κάτι παραπάνω στην ατζέντα της από τη διαχείριση των δεδομένων. Αν ασχοληθούν με το ηθικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τεράστιο όφελος παγκόσμια, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξή της».

Ενώ ό Δρ.Γκκο Ενγκ Λιμ συμπληρώνει:«Η πρότασή μου είναι ότι για το ηθικό μέρος, καταλαβαίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στο πώς ένας άνθρωπος σκέφτεται και παίρνει μια απόφαση και πώς παίρνει απόφαση μια μηχανή. Ενώ οι μηχανές γίνονται ολοένα και πιο έξυπνες, θα παίρνουν ολοένα και πιο ορθές αποφάσεις για μας. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση , γιατί αυτό που είναι ορθό δεν είναι πάντα και το σωστό».

Με πρόσχημα τη βοήθεια προς τον άνθρωπο στις διάφορες εργασίες επομένως, προωθείται η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, μόνο που όταν ένα τέτοιο σύστημα φτάσει να είναι πιο ικανό από τον άνθρωπο, τότε θα προτιμηθεί από όλες τις επιχειρήσεις, ενώ ο άνθρωπος θα περιθωριοποιηθεί και θα χάσει τη δουλειά του.

Για ακόμη μια φορά, όλοι βλέπουν το τυρί, αλλά ελάχιστοι τη φάκα.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου
el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Μάθετε πρώτοι τι έρχεται: Το «συνέδριο» που θα κρίνει το μέλλον μας”
  1. Ζήτω ζήτω η ΑΙ!
    Ζήτω ζήτω η ΑΙ!
    Ζήτω ζήτω η ΑΙ!
    Όλοι μαζί ζήτω στο μέλλον μας την ΑΙ!
    Ζήτωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek