in , ,

Κλιματική Αλλαγή: Πάει ξεφύγαμε… ευθύνες σε μπριζόλες και παϊδάκια

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.

Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή).

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που σπαταλιέται και καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και με μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας (λιγότερη και πιο «έξυπνη» κατανάλωση νερού για άρδευση, ανακύκλωση λιπασμάτων, νέες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τη μελέτη τους στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τη βαρυσήμαντη μελέτη των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι οποίοι προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι στενεύουν τα περιθώρια για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα και αποφασιστικά μέτρα.

Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα-κλειδιά θεωρείται η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος – πράγμα που ασφαλώς πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Η μελέτη προβλέπει όμως ότι έως το 2050, εξαιτίας τόσο της συνεχούς αύξησης των εισοδημάτων ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και του αριθμού των κατοίκων του πλανήτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σημερινές διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξηθούν κατά 50% ως 90%.

Όπως είπε ο δρ Σπρίνγκμαν, «αυτό που έχουν κοινό όλες οι υγιεινές διατροφές, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι κυρίως είναι φυτικές». Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές, είτε πρόκειται για μεσογειακή διατροφή, είτε για φυτοφαγική ή ψαροφαγική, είτε για ένα συνδυασμό τους.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41586-018-0594-0

defence-point.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
  1. Είναι γεγονός ότι η τροφή που καταναλώνουν τα ζωντανά πριν φτάσουν στο τραπέζι μας είναι τόση πολλή που θα ήταν αρκετή να θρέψει διπλάσιους και πενταπλασιους ανθρώπους , και όχι μόνο αυτό αλλά είναι πολύ πιο υγιηνη τροφή σε σύγκριση με το κρέας.

  2. Οχι δεν ξεφυγαμε καθολου !

    Παμε μια χαρα, according to schedule !

    Τοσο μπιφτεκι απο εντομα τι θα γινει, ποιος θα το φαει, θα μεινει απουλητο ???

    kathimerini.gr/416222/article/epikairothta/kosmos/trwgontas-entoma-voh8ame-sth-swthria-toy-planhth

    newsbeast.gr/weird/paraxena/arthro/2563167/biftekia-apo-kreas-entomon-sta-souper-market-tis-elvetias

  3. Το ασύμφορο είναι το τεράστιο κόστος στο μέγεθος των εκτάσεων και της ποσότητας νερού για την εκτροφή της αγελάδας. Η υπόλοιπη κτηνοτροφία είναι πιό εύκολα διαχειρίσημη, όταν όμως την προτεραιότητα την έχει η γεωργική παραγωγή και μάλιστα με βιολογικό τρόπο, αν η ανθρωπότητα θέλει να συνεχίσει να ζει με αξιοπρέπεια καί μακροπρόθεσμα σ’ αυτό τον πλανήτη. Επίσης η ανθρωπότητα πρέπει να μάθει να αφήνει τα πετρελαιοειδή και τα αέρια του εσωτερικού της γης στο υπέδαφος διότι εκεί ανήκουν. Αυτό με το ότι φταίει το διοξείδιο του άνθρακα είναι λίγο ψεματάκι. Δεν είναι μόνο ο καιρός είναι καί τα γεωλογικά φαινόμενα, μήπως η αιτία είναι οι εξορύξεις και οι πυρηνικές δοκιμές; Καί μήπως η αιτία των αιτιών είναι ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι αγνοών μορφωμένος καί ευθυνόφοβος στην πλειοψηφία του. Ηλίας Α. Λυμπέρης

  4. Κάθε χρόνο σφαζονται περίπου 56 δις ζώα. Χώρια η συντήρηση των ζωντανών. Δίκιο έχουν, γιαυτό θα προωθήσουν το τεχνητό κρέας του εργαστηρίου. Καλή όρεξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στοχοποιούν 1.130 γονείς ως «ρατσιστές» – Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Χίο

Αργώ, το Αρχαίο Διαστημόπλοιο