13:54 - 13/11/2015

Η Παγκόσμια Τράπεζα (Όργανο της Νέας Τάξης) στην Ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

trapeza

Η Παγκόσμια Τράπεζα (Όργανο της Νέας Τάξης) στην Ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών

ΔΩΣΤΕ ΠΟΛΎ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ… Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΑΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Τη συμμετοχή του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών προανήγγειλαν υψηλόβαθμα στελέχη της World Bank που βρίσκονται στην Αθήνα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω του IFC (International Finance Corporation, που αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα διατεθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που συνεδρίαζε χθες το απόγευμα, ωστόσο από νωρίτερα είχε προεξοφληθεί το πράσινο φως.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IFC Δημήτρης Τσιριγκάνος , η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Ελλάδα και έχει ως κύριο στόχο όχι τόσο την κάλυψη κάποιου σημαντικού μέρους των αναγκών σε κεφάλαια αφού ούτως ή άλλως τα χρήματα που θα διατεθούν δεν είναι πολλά αλλά πρωτίστως στοχεύει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς ένας οργανισμός με το κύρος της World Bank δίνει θετική ψήφο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προφανής στόχος της απόφασης είναι να κινητοποιηθούν και να προσελκυσθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ώστε να έχει επιτυχία η διαδικασία. Πάντως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, καθοριστική για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα NPLs.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, ο οργανισμός δίνει έμφαση όχι τόσο στη χρηματοδότηση αλλά πρωτίστως στη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα αναμένεται να υπάρξει δραστηριοποίηση της τράπεζας όχι μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση αλλά και σε projects που αφορούν τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι όπως ανέφερε ο Dirk Reinerman, Program Manager, Southern Europe της World Bank, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει κατά το παρελθόν από την παγκόσμια τράπεζα να έρθει στην Ελλάδα ως σύμβουλος και όχι ως δανειστής, όπως χαρακτηριστικά είπε, μεταφέροντας τις καλύτερες πρακτικές και ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον και πρωτίστως βοήθεια για την εφαρμογή. «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλή νομοθεσία και λίγη εφαρμογή και νομίζω ότι εδώ μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο», σημείωσε ο κ. Reinerman.

Βεβαίως η παρέμβαση του υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας μπορεί να εκληφθεί και ως απάντηση στα σενάρια αλλά και στους κύκλους που θα έβλεπαν με θετικό μάτι την προοπτική η Παγκόσμια Τράπεζα να αντικαταστήσει το ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σχήμα προς την Ελλάδα, με την World Bank επί της ουσίας να κλείνει την πόρτα σε μια τέτοια προοπτική.
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα δώσει το «παρών” στην Ελλάδα ως τεχνικός σύμβουλος ή ακόμη και στο μέτρο που της αναλογεί ως χρηματοδότης για επενδυτικά project ακόμη και με μικρότερα ποσά που όμως θα δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από τις αγορές κεφαλαίου.

Παράλληλα η Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια και σε τομείς που εκφεύγουν του αυστηρά χρηματοοικονομικού και επενδυτικού πεδίου, όπως ο πυλώνας της κοινωνικής προστασίας.

Άλλωστε ο κ. Reinerman ανέφερε τις ανησυχίες της Τράπεζας για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα τόσο ως προς την επίπτωση της κρίσης στους ανθρώπους και την ευημερία τους με την αύξηση της φτώχειας, όσο και ως προς την υποχώρηση της ανάπτυξης που περιορίζει τον ανθρώπινο παράγοντα. Σε αυτή την κατεύθυνση η Τράπεζα έχει εμπειρία και μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια σε συγκεκριμένους τομείς όπως η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και η αναμόρφωση του συστήματος πρόνοιας, ώστε αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό και οι πόροι του να κατευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Χαιρετίζοντας τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θέλει να βοηθήσει στην κατεύθυνση της κινητοποίησης κεφαλαίων προς την ελληνική αγορά, κάτι που όπως εκτίμησε μπορεί να γίνει και μέσω των αγορών κεφαλαίου.

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Μαζί και η Νέα Τάξη Βλακείας που εκπροσωπείται εδώ μέσα.

    300 εκατομμύρια στα 14+ δισ. που χρειάζονται, Χμμμ… συνωμοσία.

    Από euro2day: “Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, έχουν πλέον διορία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών τους, που αναλύονται σε 4,93 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 4,60 δισ. για την Εθνική Τράπεζα, 2,74 δισ. για την Alpha Bank και 2,12 δισ. ευρώ για τη Eurobank.”

    ΝΤΒ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*