Η Αυτόματη Μάθηση γίνεται πραγματικότητα. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τρόπο να γεμίζουν με γνώσεις τον εγκέφαλό μας

Το να φορτώνονται οι γνώσεις στον εγκέφαλό μας, όπως στην ταινία «Matrix», σύντομα θα γίνεται τόσο σύντομα όσο ένας υπνάκος, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες.

Οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ, τον όρο «νευροπλαστικότητα», αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει, όταν οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια μπορέσουν να εκμεταλλευθούν μια εκπληκτική ανακάλυψη, που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία εκμάθησης με απίστευτο ρυθμό.

Δοκιμές που έγιναν σε κάποιους ανθρώπους με τη διέγερση του εγκεφάλου τους, μετά από σύνδεσή τους με τα κατάλληλα ηλεκτρόδια, παρατηρήθηκε ότι έμαθαν νέες πληροφορίες 33% ταχύτερα από τους υπόλοιπους της ομάδας.

Η νευροπλαστικότητα επιτρέπει τους νευρώνες να αναγεννηθούν τόσο ανατομικά, όσο και λειτουργικά, και να σχηματίσουν νέες συναπτικές συνδέσεις. Η νευρωνική πλαστικότητα αντιπροσωπεύει την ικανότητα του εγκεφάλου να συνέλθει και να αναδιαρθρωθεί. Αυτή η προσαρμοστικότητα στο νευρικό σύστημα επιτρέπει στον εγκέφαλο να συνέλθει, μετά από διαταραχές ή βλάβες και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των αλλαγών που προκαλούνται από ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Parkinson, η νόσος του Αλτσχάιμερ , η δυσλεξία κλπ.

Η δυνατότητα αυτή του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει στον λεγόμενο μετανθρωπισμό.

Δηλαδή στη συγχώνευση του ανθρώπου με τις μηχανές και τη δημιουργία υπερανθρώπων.

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει έναν προσομοιωτή, που μπορεί να τροφοδοτεί πληροφορίες απευθείας στον εγκέφαλο ενός ατόμου και να του διδάσκει νέες δεξιότητες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτόν τον προσομοιωτή τον χαρακτηρίζουν ως «ζωή που μιμείται την τέχνη». Πιστεύουν ότι βρίσκονται στα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη ενός προηγμένου λογισμικού, που θα κάνει την άμεση εκμάθηση, του στυλ Matrix, πραγματικότητα.

την κλασσική πλέον ταινία «The Matrix», ο πρωταγωνιστής Nίο είναι σε θέση να μάθει κουνγκ φου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά τη «φόρτωση» της πολεμικής τέχνης κατευθείαν στον εγκέφαλό του.

Ερευνητές από τα εργαστήρια HRL, με έδρα την Καλιφόρνια, λένε ότι έχουν βρει έναν τρόπο ενίσχυσης της μάθησης, μόνο που γίνεται σε πολύ μικρότερη κλίμακα από αυτό που βλέπουμε στη συγκεκριμένη ταινία του Χόλιγουντ.

Μελέτησαν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου ενός εκπαιδευμένου πιλότου κι έπειτα φόρτωσαν τα δεδομένα σε αρχάριους, οι οποίοι μάθαιναν να πιλοτάρουν αεροσκάφη σε έναν ρεαλιστικό προσομοιωτή πτήσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν εγκεφαλική διέγερση, μέσω σκούφων με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια, βελτίωσαν τις ικανότητες πλοήγησης και έμαθαν να πιλοτάρουν κατά 33% πιο γρήγορα, από μια άλλη ομάδα ατόμων που εκτελούσε το ίδιο πείραμα με ψευδή εγκεφαλική επέμβαση (placebo).

«Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα του είδους του. Είναι ένα σύστημα εγκεφαλικής διέγερσης «, εξήγησε ο Δρ Μάθιου Φίλιπς. «Ακούγεται επιστημονική φαντασία, αλλά υπάρχει μεγάλη επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του συστήματός μας».

«Το θέμα που εξετάσαμε ήταν η πλοήγηση ενός αεροσκάφους, το οποίο απαιτεί συνέργια τόσο της γνωστικής, όσο και της κινητικής απόδοσης. Όταν μαθαίνετε κάτι, ο εγκέφαλός σας αλλάζει φυσιολογία. Νέες συνδέσεις γίνονται και ενισχύονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.

«Αποδεικνύεται ότι ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που είναι περίπου στο μέγεθος του μικρού σας δακτύλου».

Ο Δρ Matthews πιστεύει ότι η εγκεφαλική διέγερση θα μπορούσε τελικά να εφαρμοστεί σε εργασίες, όπως η μάθηση οδήγησης, η προετοιμασία για εξετάσεις και η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

el.gr

Loading...

4 thoughts on “Η Αυτόματη Μάθηση γίνεται πραγματικότητα. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τρόπο να γεμίζουν με γνώσεις τον εγκέφαλό μας

 1. ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ says:

  ΚΚΕ…- ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ…ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ…
  ΥΓ.-1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ – ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ -…ΚΛΕΙΣΤΕ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΙΣΗΣΑΝ ΤΗΝ [ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ] ΜΠΙΖΝΑ ΟΥΔΕΙΣ…ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ…ΕΝΩ ΑΠΟ ΔΕΞΙΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ [ ΚΑΛΟ ] ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ…
  ΥΓ.-2 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ [ ΟΧΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ]…ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΔΕΝ ΤΗΝ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕ – Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…

  ΥΓ.-3 ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ…ΜΑΛΛΟΝ ΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΑΣ [ ΜΑΙΟΣ 2019 ]…

 2. Σιμόν Ράπτης says:

  Εδώ και κάμποσα χρόνια τώρα, τα «παίρνω ενδoκρανικά» με τις γελοίες ανακοινώσεις για τα επιτεύγματα και τις δήθεν προσδοκίες των »διακεκριμένων» επιστημόνων αλλά και με τήν προβολή αυτών!!!
  *Εδώ και πόσο καιρό τώρα βλέπουμε διαφημίσεις, εδώ στο διαδίκτυο, για εκμάθηση ξένων γλωσσών σε χρόνο τετέ με τη χρίση συσκευών με ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο κεφάλι εν ώρα ύπνου του μαθητευόμενου;
  *Θαρρεί κανείς πως είναι τυχαίος ο χρόνος στον οποίο μας κάνουν προσιτή, η μάλλον καλύτερα, μας επιβάλλουν την τεχνολογία τους; Λέτε να μας έδωσαν την κινητή τηλεφωνία πάνω που η εξέλιξη του νού και της συνηδειτότητας της κοινής συνισταμένης της ανθρωπότητας της Γης θα της επέτρεπε να συνειδητοποιήσει την ικανότητα της τηλεπάθειας, τηλεκίνησης και άλλων ικανοτήτων ως εργαλείο καταστολής;
  Δέν έχουν φαντασία ούτε ευφυΐα οι άρχοντες του κόσμου τούτου! Κακά και διαστρεβλωμένα αντίγραφα της Επιστήμης της Τέχνης του Λόγου είναι η ‘τεχνολογία» τους! Το Δημιούργημά Του τον Άνθρωπο και τις λειτουργίες του αντιγράφουν και μας πλασάρουν ως δική τους «τεχνολογία»…
  *ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ, ΕΝΑ, ΠΟΥ ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ

 3. ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ says:

  ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΧΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ…ΝΑ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ…ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ…ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΞ’ ΑΝΑΤΟΛΩΝ…ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ …ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ….

  ΥΓ. -1 ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ…ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΛΑΝΤΖΑ…

  ΥΓ.-2 ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ [ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ] ΓΑΤΟΣ ΠΟΝΗΡΟΣ… ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΕΒΡΑΔΥΑΖΕ ΝΤΥΝΟΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ…ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΨΑΛΤΗ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ…

  ΥΓ.-3 ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΓΩΓΟΥ ΟΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΟΣΟ ΕΚΕΙΝΟΣ …ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ…

  ΥΓ.-4 [ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ] …ΠΑΟΚ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ… ΑΠΟ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *