11:33 - 05/10/2011

Κάνουν «καλό» οι άπληστοι τραπεζίτες στην κοινωνία;

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Είναι οι άπληστοι τραπεζίτες κάτι «καλό» για την κοινωνία; Οι πολιτισμοί που έχουν ισότητα είναι «πιο αδύναμοι» από αυτούς που έχουν ανισότητα. Οι ελλείψεις τροφίμων επηρεάζουν περισσότερο τους φτωχούς, αλλά οι ανώτερες τάξεις είναι σε θέση να διατηρήσουν ιεραρχίες. Σε ίσες κοινωνίες όλοι υποφέρουν το ίδιο, κάνοντας αυτούς τους πολιτισμούς λιγότερο ικανούς να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες.

Κοινωνίες με παγιωμένα συστήματα τάξεων ευδοκιμούν καλύτερα από ό, τι εκείνες με μια ισχυρή αταξική ισότητα, προτείνει νέα έρευνα από τις ΗΠΑ

Όταν το κατώτερο άκρο της κοινωνίας έχει λιγότερα από την ανώτερη τάξη, κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών, σύμφωνα με την ομάδα του Stanford University της Καλιφόρνιας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσομοίωση σε υπολογιστή με μοντέλο δύο παράγοντες – την σταθερότητα και τα ποσοστά της μετανάστευσης για τους δύο τύπους της κοινωνίας, μια με «ισότητα», και μία με ανισότητα.

Τα αποτελέσματα δημιουργούν έκπληξη.

Στους «στρωματοποιημένους» πολιτισμούς, με άκαμπτες ταξικές δομές, η έλλειψη τροφίμων ή χρήματος επηρέασαν τους φτωχότερους ανθρώπους περισσότερο, ενώ όσοι βρίσκονταν στην κορυφή επηρεάστηκαν λιγότερο και οι κοινωνικές ιεραρχίες παρέμειναν άθικτες.

Η επιβίωση της άρχουσας τάξης – και η κοινωνική δομή που να την θέτει σε εφαρμογή – σήμαινε ότι οι κοινωνίες αυτές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν πιο γρήγορα.

Συγκριτικά, με τις κοινωνίες που λειτουργούν με πιο ισότιμες γραμμές, η στέρηση μοιράζεται μεταξύ του πληθυσμού.

Υποφέρουν τις επιπτώσεις ευρύτερα και είναι συνεπώς λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν, και πιο αργές για να ανακτήσουν.

«Το γεγονός ότι οι άνισες κοινωνίες υπερτερούν αριθμητικά από τις εξισωτικές κοινωνίες μπορεί να μην οφείλεται στην αντικατάσταση της ηθικής της ισότητας από μια πιο εγωιστική ηθική, όπως αρχικά μπορεί κάποιος να σκεφτεί», είπε η ειδική στην πολιτιστική εξέλιξη Deborah Rogers, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι «στρωματοποιημένες (άνισες) κοινωνίες απλά εξαπλώνονται και κυριαρχούν, παραγκωνίζοντας τους άνισους πληθυσμούς».

Αυτή η διαφορά στο «επιβίωσης» ήταν πιο εύκολα ορατή στα πρώτα στάδια των ανθρώπινων κοινωνιών.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό με τον οποίο οι στρωματοποιημένες κοινωνίες μπορεί να κατέχουν μεγαλύτερο μέρος του κόσμου», λέει ο Marcus Feldman, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Οι ανισότητες στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Η κατανόηση των αιτίων και των συνεπειών της ανισότητας και πώς μπορούν να μειωθούν είναι μια από τις κεντρικές προκλήσεις της εποχής μας ».

Αυτό σημαίνει ότι οι άνισοι πολιτισμοί αναπτύσσονται και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ίσοι πολιτισμοί εκτοπίζονται, προσθέτοντας στον κατάλογο των λόγων για τους οποίους απέτυχε ο κομμουνισμός ως κοινωνικό πρότυπο όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον καπιταλισμό.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, υπονοεί ότι ο πολιτισμός των «μπόνους των τραπεζιτών» κρατά τελικά την κοινωνία μας ισχυρή από τον να κάνει ένα αηδιασμένο και αγωνιζόμενο κοινό να φεύγει μακριά σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η ερευνητική εργασία γεννήθηκε μέσα από την εργασία για το διδακτορικό της Deborah Rogers, η οποία είναι σήμερα ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη της Γερμανίας.

Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί για την ανάπτυξη της ανισότητας και των ιεραρχικών κοινωνιών κατά τα πρώτα χρόνια του ανθρώπινου πολιτισμού, με μερικές να υποδηλώνουν ότι είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των συστημάτων άρδευσης των καλλιεργειών, ενώ άλλοι είπαν ότι συνέβη αργά λόγω των μικρών διαφορών στον πλούτο λόγω κληρονομικότητας.

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*