To CERN «έρχεται» στην Ελλάδα

To CERN «έρχεται» στην Ελλάδα

Ένα «παράθυρο» στα εντυπωσιακά πειράματα που λαμβάνουν χώρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) αλλά και στα καθηλωτικά ευρήματα των επιστημόνων αποτελεί η έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη».

Ο διαδραστικός «περίπατος» στις ανακαλύψεις για την εξέλιξη του Σύμπαντος και τη θεμελιώδη δομή της ύλης πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 12 Απριλίου ως τις 31 Μαΐου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

«Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε για να δείξουμε στο κοινό τι ακριβώς κάνει ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής (LHC)» λέει ο δρ Μανώλης Τσεσμελής, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Στόχος μας είναι, δηλαδή, να δείξουμε στο κοινό ποια είναι τα θεμελιώδη ερωτήματα τα οποία προσπαθούμε να απαντήσουμε μέσα από τα πειράματα του LHC. Επιπλέον επικεντρωνόμαστε στον ίδιο τον επιταχυντή, στην περιγραφή του, στην τεχνολογία και στον τρόπο λειτουργίας του.

Σημαντικό μέρος της έκθεσης είναι το κομμάτι των εφαρμογών που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία και η ευρύτερη επιστήμη του LHC και γενικότερα του CERN στην καθημερινότητα και στην κοινωνία μας. Στην Ελλάδα η έκθεση θα έρθει δύο φορές: την πρώτη φορά στο Ίδρυμα Ευγενίδου και τη δεύτερη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι η μόνη χώρα στην οποία η έκθεση παρουσιάζεται δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο».

«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μου. Τόσο εγώ όσο και άλλοι Έλληνες στο CERN προσπαθούμε μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων να φέρουμε τη χώρα αλλά και τους συμπατριώτες μας πιο κοντά σε αυτό. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η συγκεκριμένη έκθεση» προσθέτει. Σύμφωνα με τον δρα Τσεσμελή, η έκθεση αποτελεί μια εντυπωσιακή εκδήλωση πολυμέσων. Μέσα από οθόνες αφής, ταινίες, διαδραστικά μέσα, επεξηγηματικά γραφικά κ.ά. η επιστήμη λαμβάνει μια διασκεδαστική διάσταση και οι επισκέπτες αντλούν γνώση μέσα από την ψυχαγωγία τους.

«Οι νέες τεχνολογίες «ζωντανεύουν» τη βαριά επιστήμη. Την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα και παραστατική και έτσι το κοινό έρχεται πιο κοντά σε αυτήν. Στόχος μας ήταν να παραθέσουμε τις κύριες επιστημονικές ιδέες χωρίς δύσκολες, τεχνικές πληροφορίες και βαριά ορολογία γύρω από αυτό που κάνουμε στο CERN» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

5 thoughts on “To CERN «έρχεται» στην Ελλάδα

 1. Ανώνυμος says:

  ''ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ…ΒΑΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ..ΟΡΑΜΑΤΑ …ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ…ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ…ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ…ΒΑΡΙΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ''…ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ ΕΝΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΜΑΤΙ …ΤΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ…CERN ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ …ΜΟΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ …ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ…ΦΙΝΙΤΟ ΛΑ ΜΟΥΖΙΚΑ…ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ [ ΠΕΙΡΑΜΑ ] ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΤΕΛΟΣ[ ΝΕΤΡΙΝΙΟ ΚΛΠ ]….ΘΕΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΧΑΝΗ

  • Ανώνυμος says:

   ''ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕ-ΝΕ-Σ…

   ΒΑΡΙΑ ΠΑΠΑΡΟ-ΛΟΓΙΑ..

   ΟΡΑΜΑΤΑ …ΤΟΥ Κ-Λ-

   ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΥΤΟΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ…

   ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ… ΤΟΥ ΠΑΙΞΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ

   ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ…ΤΟΥ Κ-Λ-

   ΒΑΡΙΕΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ''

   • Ανώνυμος says:

    ΦΙΛΕ 10.21…ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΙΡΩΝΕΥΤΗΚΕΣ ΣΤΑ ''ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ '' ΠΡΙΝ ΚΑΝΑ 2-3 ΩΡΕΣ…ΘΑ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΩ … ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ…ΚΑΛΑ ΑΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ….ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    • Ανώνυμος says:

     Φιλε ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ εχεις γινει πιο παρανοικος απο μενα ! Οχι μονο ΔΕΝ σε ειρωνευομαι, αλλα ΥΠΟΓΡΑΜΙΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ…

     10:21

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *