Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε! 10 οδηγίες επιβίωσης!ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

ΜΉΝΥΜΑ ΑΠΌ ΚΑΤΟΧΙΚΆ ΝΈΑ ΣΤΙΣ 15/10/2013 


ΕΣΎ ΠΟΥ ΚΆΝΕΙΣ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΌ ΑΥΤΈΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΈΡΕΣ ΤΙ ΣΕ ΈΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΨΆΧΝΕΙΣ? ΜΉΠΩΣ ΈΤΣΙ ΔΊΝΕΙΣ ΧΏΡΟ ΣΤΟ ΠΕΔΊΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΉΣΕΙ? ΜΗΝ ΣΤΟΧΕΎΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΈΨΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΘΈΜΑ ΣΕΙΣΜΟΎ !!

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο ‘ Triangle of Life’, επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee , 13/4/04
Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης ( American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης.

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ ‘τρίγωνο της ζωής’…


Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα ‘τρίγωνα’ που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ


1. Σχεδόν όλοι που απλά ‘βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι’ όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

   

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.


 

4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.
6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.


8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί. Διαδώστε αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές…
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...

49 thoughts on “Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε! 10 οδηγίες επιβίωσης!ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

 1. Kapas says:

  Καταλαβαίνω ότι αναπαράγετε ένα άρθρο, αλλά διασταυρώνετε καθόλου αυτά που γράφετε;; Αναλογίζεστε καθόλου τις ευθύνες σας για αυτά;;Έλεος δηλαδή…
  Επίσημες συμβουλές και οδηγίες για το σεισμό δίνει μόνο ο ΟΑΣΠ. Τέλος! Όλα τ' άλλα απλά δεν ισχύουν. Ενημερωθείτε εδώ: http://www.oasp.gr/

 2. Ανώνυμος says:

  Πολύ σωστό: Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

  Είναι το λεγόμενο "Τρίγωνο της ζωής"

 3. Ανώνυμος says:

  Kapas… ο ΟΑΣΠ λέει να κάτσω κάτω από ένα ξύλινο έπιπλο (πχ τραπέζι) σε περίπτωση σεισμού.. Εσένα ποιά από τις δύο συμβουλές σου φαίνεται πιο λογική; Το ξύλινο έπιπλο στη μέση του δωματίου ή το "τρίγωνο της ζωής";

  Αν το επίπεδο οργάνωσης και υπευθυνότητας του ΟΑΣΠ κυμένεται στα ίδια επίπεδα οργάνωσης του υπόλοιπου δημόσιου τομέα, σόρι αλλά θα πάρω τη συμβουλή του Αμερικάνου 🙂

 4. Ανώνυμος says:

  ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ!!! Το παραπάνω κείμενο μπορεί να έχει εφαρμογή ΜΟΝΟ σε περίπτωση κατάρρευσης της οροφής, δηλαδή αστοχία του φέροντα οργανισμού, κάτι που είναι πολύ σπάνιο σε σχέση με τις απλές αστοχίες (π.χ. τοιχοποιία). Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί σε περίπτωση σεισμού προκαλούνται από πτώσεις αντικειμένων, επίπλων, σοβάδων, κλπ. Γι αυτό το λόγο προτείνεται από όλες τις σοβαρές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας η κάλυψη κάτω από τραπέζια ή γραφεία ώστε να αποφευχθούν αυτού του τύπου οι τραυματισμοί. Σκεφτείτε λιγάκι: έχετε στερεωμένα τα ντουλάπια και τις βιβλιοθήκες στο σπίτι σας, ή στην πρώτη ταλάντωση θα σας πλακώσουν; Αυτό είναι πολύ σημαντικότερο και πολύ πιθανότερο να το πάθετε…

 5. CookiemestoStyle says:

  Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια!!! συμβουλές δίνει μόνο ο ΟΑΣΠ και μόνο αυτός!..επίσης και με το τελευταίο σχόλιο συμφωνώ..γιατί όπως λέει και ο φίλος οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται από τα μικρά αντικείμενα..εάν βρίσκεσαι φόρα παρτίδα δίπλα σε ένα έπιπλο, το κεφάλι σου όμως απροστάτευτο, τότε φέξε μου και γύρισα!!για να πέσει η οροφή σε κάποιο κτήριο ειδικά στην Ελλάδα που τα κτίρια πληρούν αρκετά καλές προδιαγραφές για σεισμό, πρέπει να κάνει πάνω από 7,5 R σεισμό, πράγμα πιθανό αλλά όχι συνήθες!! άντε πλέον με την τρομολαγνία που επικρατεί τις τελευταίες μέρες..λογικό είναι να σείεται η χώρα μας, είμαστε σε μία περιοχή υποβύθισης. σεισμοί πάντα γινόντουσαν και πάντα θα γίνονται μέχρι η Αφρική κολλήσει με την Ευρώπη.!!! είμαστε τυχεροί που κάνει τόσο συχνά σεισμούς, και δη σε ρήγματα τα οποία δίνουν στατιστικά μεγάλους σεισμούς, έτσι ώστε η ενέργεια του να μειώνεται!!

 6. Kapas says:

  Με προλάβατε και με καλύψατε απόλυτα…Στο σεισμό οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται από πτώση αντικειμένων. Αν θέλετε εσείς οι υπόλοιποι περιμένετε να μην σας πέσει η οροφή από το να σας πέσει ένα φωτιστικό ή πολύ πιο απλά ο σοβάς στο κεφάλι!! Ακούτε έναν διασώστη και όχι την επίσημη θέση του ΟΑΣΠ. Ξανά έλεος!!

 7. Kapas says:

  Ζητάω συγνώμη και για την επιθετικότητά μου… αν φαίνεται έτσι… αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αναπαράγεται κάτι το οποίο μπορεί να κοστίσει ζωές….

 8. Ανώνυμος says:

  μαλακιες του καθενος ανευθυνου που αυτοονομαζεται αρχηγος διασωσης ενος δηθεν οργανσμου ΚΑΠΟΥ στη ν αμερικη και λεει την καθε παπαρια του…μην ακουτε τπτ απο ολα αυτα…πολυ απλα αν μεινεις ακλαυπτος και διπλα απο ενα μεγαλο αντικειμενο μπορει να σκοτωθεις απο ενα μιρκο τουβλο και ενα μικρο κομματι τσιμεντου…ΑΓΝΟΕΙΣΤΕ ΤΟΝ..ΚΑΙ ΕΣΕΙς ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟς ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙς ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…ΕΛΕΟ ΠΙΑ

 9. Ανώνυμος says:

  Όπως παρατηρείται στις φωτογραφίες με τα αυτοκίνητα ή καναπέδες κτλ που δημιουργείτε αυτό το τρίγωνο κ πιο συγκεκριμένα στα αυτοκίνητα..Η μια μεριά δν έχει πάθει τπτ.. Η άλλη όμως?? Στην μια μεριά θ ζήσεις κ στην αλλά θα συνθλίβεις από τα ερείπια.. Δν τ καταλαβαίνω αυτό…

 10. Ανώνυμος says:

  Το καλυτερο σε μια χωρα με πολλους σεισμους οπως ειναι η Ελλαδα ειναι να εχουμε κανει καποια ειδικη γερη κατασκευη μεταλικη μεσα στο υπνοδωματιο που αν γινει σεισμος να μπουμε απο κατω ..Τον υπολοιπο καιρο ας το εχουμε σαν γραφειο ……..Η προληψη μονο σωζει ζωες …

  • Ανώνυμος says:

   Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι χώρα με πολλούς σοβαρούς σεισμούς. Από μικροσεισμούς δεν παθαίνεις τίποτα. Υπάρχουν μεν μέρη της Ελλάδας με αρκετά συχνούς σεισμούς αλλά καμία σύγκριση με την π.χ. Ιαπωνία.

 11. panagiotis spirou says:

  Το θεμα ειναι να μην εισαι μεσα οταν πεσει!!
  Κατα ταλλα το γνωστο τριγωνο της ζωης. Το αρθρακι ειναι πολυ καλο , οποιος δε φοβαται καθεται και απο κατω !!

 12. Ανώνυμος says:

  Mia plhroforia gia opoion endiaferetai na to psaxei.Ta thumata sto megalo seismo tou Kombe th Iapwnias brethhkan se auta ta trigwna.Prokeitai gia thanatous oxi logw ths olikhs katareushs alla logw ths prwths ptwshs twn mikrwn antikeimenwn kata ta prwta 10 deuterolepta ths talantwshs.Epeita akolouthhse h olikh katareush kai o egklvbismos.Ayto pou anaferei o sugkekrimenos diaswsths sigoura exei bash otan prokeitai na katareusei monomias to ktirio pragma to opoio ufistatai spania(prwta sumbainei h merikh katarreush kai epeita akolouthei h olikh katareush).Safeis odhgies den uparxoun to mono sigouro einai pws se mia tetoia katastash as prostateuteis
  prwta apo ta mikra kai mesaiou megethous antikeimena kai epeita an eisai tuxeros epizeis apo thn katarreush ths plakas…..

 13. Nikos Fil says:

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΠΑΡΙΑ. ΟΤΑΝ ΚΑΤΣΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΘΙΚΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΡΙΓΩΝΟ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΘΑ ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ.

 14. Nikolas Hagar says:

  Καταρχάς για να σοβαρευτούμε λίγο … η επιβιωση σε περίπτωση σεισμου είναι θεμα προετοιμασίας άλλα και τύχης. Σε ότι αφορα την θεωρία του τριγώνου αυτη μάλλον καταρίπτεται στην 8η φωτο οπου χωρος υποστήριξης της ζωής υπάρχει και κάτω απο το γραφείο. Τα στατιστικά του εμπνευστη της θεωρίας δεν έχουν επίσημο ή επιστημονικό χαρακτηρα μιας και δεν υπαρχει σχετικη καταγραφή συγκριση κλπ με τρόπο που να είναι επιστημονικά ορθός. Κοντολογίς πρόκειται για προιον ανάλυσης προσωπικών εμπειριών (εάν και εφ' όσον αυτές υφίστανται πραγματικά και σε "μέγεθος" που να τους αποδίδει κάποιο "κύρος".Ψηφιζω ΟΑΣΠ δαγκωτο

  • Ανώνυμος says:

   ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΛΕΝΧΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΕΠΙΠΛΑ Η ΙΚΕΑ…?
   Η ΣΤΥΓΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΒΡΙΣΚΩΝΤΕ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ.

 15. Ανώνυμος says:

  Κι όμως το άρθρο είναι απολύτως σωστό, είναι το λεγόμενο τρίγωνο ζωής, έχω πάει σε μεγάλους σεισμούς σαν διασωστης μπράβο….

 16. Ανώνυμος says:

  Και η MAA Safety Committee σοβαρός οργανισμός φαίνεται. Η Καλιφόρνια έχει τα πρωτεία σε επικινδυνότητα. Και μου φαίνονται λογικές οι συμβουλές. Δεν είμαστε όμως ούτε στατικοί ούτε σεισμολόγοι. Καλό είνα να ΄χουμε υπόψη όλες τις απόψεις και… ο Θεός βοηθός. Αυτό πάντως που μου έχουν πει και μηχανικοί στην Ελλάδα είναι να μην στεκόμαστε κάτω από κουφώματα, κάτι που μας συνιστούσαν από παλιά.

  • ANEFIX says:

   Ίσα-ίσα, που κάτω από κουφώματα πρέπει να στεκόμαστε διότι τα συντρίμμια θα βρουν στο πάνω μέρος τής κάσας και θα σε προστατέψουν αν είσαι κάτω από αυτήν. Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε τώρα;

 17. Ανώνυμος says:

  Εγώ θα συμφωνήσω με τον Αμερικάνο. Είναι πολύ μπροστά οι συμβουλές από αυτές του ΟΑΣΠ. Εξάλλου έχω συμμετάσχει σε διάφορα τέτοια σεμινάρια από την Πυροσβεστική και οι συμβουλές τους συμφωνούν απόλυτα με αυτά που αναφέρει εδώ ο διασώστης. Για όσους υποστηρίζουν τα του ΟΑΣΠ, αναρωτηθήκατε αν έχουν ανανεώσει τις απόψεις τους μέσα από επίσημες έρευνες; από ποιον είναι πιστοποιημένες οι συμβουλές του ΟΑΣΠ επί του θέματος; και πότε πιστοποιήθηκε; και αυτός που πιστοποίησε είναι πιστοποιημένος και αυτός; ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ !!! Λοιπόν, το να μπαίνεις κάτω από τραπέζια είναι λάθος !!! Είναι συμβουλή που μας δίνανε πριν από 35 χρόνια, όταν ήμουν και γω μαθητής. Τα πράγματα έχουν αλλάξει γιατί από τότε υπήρξαν πολλές καταστροφές και έχουν γίνει πολλές έρευνες οι οποίες ενισχύουν την άποψη του τριγώνου. Το σωστό λοιπόν είναι το τρίγωνο είτε σας αρέσει είτε όχι.

 18. Ανώνυμος says:

  Είναι εντυπωσιακή η μωροπιστία πολλών… Κοιτάξτε πόσα στοιχεία τοιχοποίιας έχουν πέσει εκέι που προτείνει να κάτσετε σε εμβρυακή στάση… Έχει σκεφτεί κανένας με τι ορμή πέφτει ένα κομμάτι σοβά από ύψος 2,5 μέτρων κατευθείαν στο "ξερό" το κεφάλι σας;

 19. Ανώνυμος says:

  ΟΑΣΠ και ο,τι να'ναι! Ειδαμε καθε τι ελληνικο πως μας προστατευει. ΕΟΠΠΥ, προστασια του πολιτη κτλ κτλ. Ολα για συμφερων μας δουλευουν!

 20. Ανώνυμος says:

  Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΠ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΝΞΗ ΤΟΝ ΠΛΗΘΗΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΙΝΕΗ ΟΔΗΓΙΕΣ. ΝΑ ΑΚΟΥΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΗ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΩΓΙΑΚΑΔΕΣ.

 21. Ανώνυμος says:

  Διαβάστε την επίσημη απάντηση του ΟΑΣΠ σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, τα οποία είναι τα ίδια που προτείνονται διεθνώς, και μετά κάντε ότι σας φωτίσει: http://www.oasp.gr/node/2585

 22. Ανώνυμος says:

  ΕΓΩ ΔΙΝΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ …ΚΑΙ ΤΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΧΑΖΑ…ΕΚΕΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ!!!! ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΙΣΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!!!

 23. Ανώνυμος says:

  O ΟΑΣΠ όπως και η άλλες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας είναι του κώλου δέν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία είναι θέσεις τις όποίες βόλευε το καθε κόμμα τους δικούς του ανθρώπους,απο εκπάιδευση μηδέν ας μας δείξουν ποιοι είναι αυτοί του ΟΑΣΠ και μόνο που θα τους δείς καταλαβαίνεις οτι είναι εκεί μόνο για τον μισθό,οι σοβαρές χώρες έχουν και σοβαρές υπηρεσίες.

 24. Ανώνυμος says:

  Αυτοί στον ΟΑΣΠ έχουν δεί ποτέ σεισμό η συμετείχαν ποτέ σε διάσωση? αυτοί μαθαίνουν για τους σεισμούς απο τα κανάλια,έχουν και κάτι φυλλάδια απο αμνημονεύτων εποχών, και τα αναπαράγουν και τα μοιράζουν, ούτε αυτοί πιστεύουν σε αυτά που γράφει το φυλλάδιο,αλλά και κανείς τους δέν κάνει μιά προσπάθεια να εργαστεί και να βγάλει νέες οδηγίες, το μόνο που τους νοιάζει είναι το μεροκάματο να πέφτει, δυστυχώς.

 25. Ανώνυμος says:

  http://earthquakecountry.info/dropcoverholdon/ Ορίστε βρε παιδιά… Αφού δεν εμπιστεύεστε τον ΟΑΣΠ απλά επειδή είναι "Ελληνικές οδηγίες", διαβάστε τι προτείνουν κ στο εξωτερικό!!! Οσο μπουρδέλο και να είναι η χώρα, δεν γίνεται να δίνουν σε ανήλικα παιδάκια λανθασμένες οδηγίες επιβίωσης….Λίίίίγο θα το ψάξανε και αυτοί οι καημένοι!!!!!

 26. efedriko onoma says:

  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί παρακινούν τον κόσμο να κρύβεται μέσα στα κτίρια. Εσείς καθίστε μέσα. Εγώ απλά βγαίνω έξω μακρυά από κτήρια

 27. efedriko onoma says:

  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να μείνω μέσα στο κτήριο αν έχω την δυνατότητα να βγω έξω. Για να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε τεράστια κτίρια και εγκαταστάσεις έχει περάσει μέσα στο μυαλό του κόσμου ότι ακόμα και στο σπίτι του πρέπει να κάτσει μέσα και να κρυφτεί. Εγώ απλά βγαίνω έξω

  • ANEFIX says:

   Εννοεί σε περίπτωση που δεν προλάβει να βγει έξω από το σπίτι. Δεν μένουν και όλοι στον πρώτον όροφο… Αν κάποιος μένει π.χ στον πέμπτο, μέχρι να κατέβει κάτω και να βγει έξω, ο σεισμός θα έχει τελειώσει και ίσως να την έχει κάνει την ζημιά.

 28. Ανώνυμος says:

  Καλά και στο σχολείο γιατί μας λέγανε την ώρα του σεισμού να μπούμε κάτω απ'τα θρανία ;
  Νομίζω ότι ο Αμερικάνος κάνει λάθος ;;; 🙁
  Μόνο ο ΟΑΣΠ μπορεί να δίνει τέτοιες οδηγίες !!!!!!

 29. Ανώνυμος says:

  Σαν πολιτικός μηχανικός Συμφωνώ με το άρθρο . Η κατάρευση σύγχρονου κτηρίου απαιτεί τεράστια σεισμική ενέργεια , που στον ελλαδικό χώρο έχει απαντηθεί μονο 2 η 3 φορες , μια εκ των οποίων η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορινης . Η καλυψη πλησίον υψηλού και με μεγάλη θλιπτική αντίσταση αντικειμένου , θα δημιουργήσει μια "ράμπα" αφήνοντας κάποιον κενό χώρο απο κάτω . Γιατί αν υπάρξει κατάρευση πλακών θα γίνει στα σημεία που καταπονούνται περισσότερο και είναι τα σημεία πακτωσης του οπλισμένου σκυροδέματος . Ο αμερικανός έχει πολλά λογικά και απλουστευμένα παραδείγματα .
  Συνηστω στους παντογνωστες συμπατριώτες μου να αφήνουν τα συμπεράσματα στους ειδικούς

 30. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΜΑΚΑΒΟΣ says:

  Ας μην μηδενιζουμε τιποτα
  οι αλλαγες στα πρωτοκολα γινονται και απο τετοιες εμπειριες
  θελει πολυ σκεψη να σκεφτει καποιος συνδιαστικα..; γιατι θα πρεπει ή το ενα ή το αλλο ;;; στα σεμηναρια τα σχετικα τονιζουμε οτι πρωτα καλυπτουμε το κεφαλι μας (με τα χερια, βιβλιο, μαξιλαρι κλπ ) παραλληλα επισημαινουμε το τριγωνο ζωης και τα πλεονεκτιματα του- ενα απ αυτα ειναι η δυνατοτητα ευκολης διαφυγης και αποφυγης εγκλοβισμου
  ας μην ειμαστε μηδενιστες λοιπον και ας κερδιζουμε απ την εμπειρια των αλλων (σε καθε σπιτι υπαρχουν τραπεζια καναπεδες κρεβατια με τα παρελκομενα τους δηλ μαξιλαρια κουβερτες βιβλια δισκοι κλπ με αυτα ας προετοιμαστουμε να προστατευτουμε //// σε χωρους εργασιας υπαρχουν ντουλαπες γραφεια παγκοι βιβλια ντοσιε τελαρα κλπ ομοιως)
  η γνωση και η προετοιμασια ειναι δυναμη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *