15:42 - 26/06/2014

Mετωπική Βουλγαρίας-ΕΕ για τον South Stream – Αλλάξε στάση η Σόφια: “Θα κάνουμε τον αγωγό κι ας λέτε ότι θέλετε”!

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Μετωπική σύγκρουση έχουμε πλέον μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΕΕ για το θέμα του South Stream, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά – ακόμα και ουσιαστικής αποαστασιοποίησης της Βουλγαρίας από την ΕΕ χωρίς να αποκλείεται ακόμα και αποχώρησής της από την ΕΕ.

Πριν λίγο αποκαλύφθηκε επιστολή της βουλγαρικής κυβέρνησης Ορεσάρσκι – η οποία τελεί υπό παραίτηση εν όψει τον εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου – προς την ΕΕ, ως απάντηση στην απαίτηση της Ενωσης να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του South Stream λόγω παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.

Με την επιστολή αυτή καθίσταται σαφές ότι αλλάζει η πολιτική της Σόφιας απέναντι στις Βρυξέλλες για τον South Stream και πάλι η φιλορωσική τάση “παίρνει κεφάλι” στο θέμα του αγωγού.

Η απάντηση που περιέχεται στην επιστολή είναι πραγματική “βόμβα” αφού με απλά λόγα τονίζεται ότι “Δεν υπάρχει καμία παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη διαδικασία ανάθεσης/αναδοχής της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream και η Βουλγαρία θα συνίσει την κατασκευή του South Stream”.

Και όπως αναφέρει ο βουλγαρικός τύπος “Δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τις παραμέτρους του σχεδίου παρά την απειλή να αρχίσει ποινική διαδικασία και να υποβληθούν μεγάλα πρόστιμα στη χώρα”!

Στην επιστολή, η οποία απεστάλη χθες στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι “Με την υπογεγραμμένη το 2008 διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό δεν παραχωρούνται αποκλειστικά δικαιώματα, ούτε έχει γίνει παραχώρηση του Δημοσίου ή κάποια δημόσια ανάθεση στη μεικτή εταιρία “South Stream Bulgaria” SA να χρηματοδοτεί, να κατασκευάζει και να εκμεταλλεύεται τον αγωγό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «24 Ώρες», στην επιστολή που αποτελεί απάντηση της βουλγαρικής κυβέρνησης στο ερωτηματολόγιο διά του οποίου άρχισε πρόσφατα η ποινική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Σόφιας για το South Stream η κυβέρνηση απαντά με απότομο ύφος ότι “Δεν υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ αναφορικά με την ίση αντιμετώπιση των εταίρων και τις διαφάνειες στις συναλλαγές της μεικτής βουλγαρο-ρωσικής εταιρίας και θα προχωρήσει κανονικά το έργο που σταμάτησε προσωρινά μέχρι να διακριβωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας”.

Η επιστολή δε έπσε ως “κερευναός εν αιθρία: Στην Βουλγαρία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Και τα κέντρα “πράσινης ανάπτυξης” των Βρυξελλών έχουν διαλύσει την οικονομία, έχουν μετατρέψει τον ηλεκτρισμό σε “είδος πολυτελείας”, οι Βούλγαροι πολίτες υποφέρουν (είναι η χώρα με την μεγαλύτερη φτώχεια στην ΕΕ, κάτω ακόμα και από την Ελλάδα και από την Πορτογαλία) και ο εκλεκτός της Δύσης Μ.Μπορίσοφ, οργανώνει ιδιωτικό Στρατό σε μια εξέλιξη που δείχνει ότι η τραγωδία της Ουκρανίας μπορεί πολύ εύκολα να επαναληφθεί.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες οι εκθέσεις των βουλγαρικών υπουργείων Βιομηχανίας και Ανάπτυξης που αποκαλύφθηκαν σήμερα (εκθέσεις οι οποίες δικαιολογούν την επιστολή με αντικείμενο τον South Stream της βουλγαρικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες) “Η υπερτροφική ανάπτυξη του τομέα των Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πηγών (ΑΕΠ) που ενθάρρυνε η ΕΕ, αποδείχτηκε πραγματική πέτρα στο λαιμό της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ), η οποία είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το “πράσινο ρεύμα” σε εξωφρενικές τιμές”.

Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Το “πράσινο κύμα” των κυβερνήσεων Παπανδρέου με τις ΑΕΠ και την παγίδα στην οποία έπεσε κόσμος και κοσμάκης με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Και αυτό αφορά για την ώρα μόνο τους επενδυτές.

Σε πολύ λίγο θα δούμε αυξήσεις στην ΔΕΗ που θα κάνουν την Βουλγαρία να μοιάζει ως “παράδεισος του ηλεκτρισμού”. Και να σκεφθεί κανείς ότι επί κομμουνισμού η Βουλγαρία εξήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα!

Η βουλγαρική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στις 8 Ιουνίου ότι “παγώνει” την συμμετοχή της στον South Stream, μπλοκάροντας ουσιαστικά το έργο αφού είναι η χώρα-“κλειδί” από την οποία το ρωσικό φυσικό αέριο θα όδευε προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη ως εναλλακτική οδός σε σχέση με την Ουκρανία.

“Εως ότου λάβουμε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματάμε την πρόοδο του έργου” ανακοίνωσε τότε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Πάντως στην Βουλγαρία έχουμε καταστάσεις που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε ανάλογες με αυτές της Ουκρανίας, δεδομένης και της πρωτοφανούς και συνεχιζόμενης επί 25 χρόνια τώρα, εξαθλίωσης του βουλγαρικού πληθυσμού.

defencenet

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Έτσι είναι. Οι φτωχοί Ευρωπαίοι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πλούσιους.

    Οι Βούλγαροι δεν είναι Γερμανοί να κάνουν ότι συμφέρει το έθνος τους και άρα ότι θέλουν.

    Μόνο οι Γερμανοί έχουν αυτό το "δικαίωμα". Οι Γερμανοί έκαναν τον αγωγό Nord stream για να παίρνουν ρωσικό αέριο αλλά οι Βούλγαροι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι ανάλογο. Ολόκληρο Σρέντερ "φόρτωσαν" στους Ρώσους για να διασφαλίσουν την μόνιμη "ροή" αερίου προς την Γερμανία. Αυτό δεν κατάλαβαν οι Βούλγαροι.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*