Kρίση προ των πυλών: Η Αγκυρα «θα διαβεί τον Ρουβίκωνα»; – Εξήγγειλαν έρευνες νότια της Θάσου!

Την πιο σοβαρή κρίση από την κρίση των Ιμίων το 1996 απειλεί να προκαλέσει η Τουρκία στο Αιγαίο με την δημοσιοποίηση προγράμματος ερευνών όχι απλώς εντός της ελληνικής υφαλοκριπήδας, αλλά μεταξύ ελληνικών νησιών στο βόρειο Αιγαίο, πολύ μακριά από τα τουρκικά χωρικά ύδατα κα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού!

Για την ακρίβεια δίνουν ως περιοχή ερευνών την θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της Χαλκιδικής, δυτικά της Σαμοθράκης και νότια της Θάσου, ακριβώς επάνω στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα και πιο ειδικά στην περιοχή του ακρωτηρίου Μπάμπουρας, αντικείμενο της κρίσης του 1987!

Από τις πρώτες έρευνες στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φαίνεται ότι στην περιοχή το κοίτασμα είναι «καθαρό» από θειάφι. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφέρεται για μια παραγωγή που μπορεί να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως.

10 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ της Θάσου, υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και με κόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών που υπάρχουν στη Σ. Αραβία! Το κόστος εξόρυξης στη Σ. Αραβία ήταν 5 δολάρια το βαρέλι και η μελέτη καταδείκνυε ότι στην θαλάσσια περιοχή του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ το κόστος ήταν μόλις 4,8 δολάρια /βαρέλι γεγονός που την καθιστούσε ισότιμη με μια οποιαδήποτε εξόρυξη σε χερσαίο έδαφος. Αντίθετα, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές είναι πάντοτε ακριβότερες όπως αυτές για παράδειγμα του πετρελαίου Μπρέντ. Στον ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ, το κοίτασμα ήταν «καθαρό» από θειάφι, γεγονός που έκανε την εκμετάλλευσή του πιο ελκυστική Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφερόταν για μια παραγωγή που μπορούσε να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως. Στον διπλωματικό πυρετό που ακολούθησε η ευρωπαίοι είχαν αρχίσει να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελληνική συμμετοχή στην ΕΟΚ αφού προσδοκούσε από την Ελλάδα πολλά στον τομέα της Ενεργειακής Πολιτικής – See more at: http://www.inprecor.gr/archives/213538#sthash.TJceh6cv.dpuf

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα ερευνών των τουρκικών ερευνητικών πλοίων το οποίο έδινε ως ημέρα έναρξης των ερευνών την σημερινή ημέρα!

Αμέσως σήμανε συναγερμός τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ε.Βενιζέλος είναι part time υπουργός και ειδικά την περασμένη εβδομάδα ήταν ουσιαστικά απών από το υπουργείο λόγω προεκλογικής εκστρατείας, μετά από ενημέρωση του Α.Σαμαρά, την διαχείριση ανέλαβε ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών από την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να αποτρέψει μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν φυσικά ανεξέλεγκτη στην παρούσα φάση: Τυχόν αποδοχή των τουρκικών ερευνών δυτικά του 25ου Μεσημβρινού θα ήταν μια επανάληψη της κρίσης του Μαρτίου του 1987 με ότι αυτό συνεπάγεται και με όλες τις αναλογίες του τότε με το σήμερα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς συμφώνησε ότι η μοναδική λύση ήταν να ενημερωθούν οι ΗΠΑ για το ζήτημα, κάτι το οποίο έγινε: Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για την επερχόμενη κρίση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα και επικοινώνησε με την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή στα ελληνικά Επιτελεία σήμανε συναγερμός εν αναμονή της NAVTEX η οποία όμως δεν είχε εκδοθεί μέχρι την στιγμή που γράφοντας οι γραμμές αυτές. Και τα δύο ερευνητικά πλοία που αναφέρονταν στο πρόγραμμα ερευνών, το Piri Reis και το TCG CUBUKLU (A594), βρίσκονται μέχρι τώρα εντός των λιμένων τους. Το πρώτο στο λιμάνι της Σμύρνης και το δεύτερο στην Μαρμαρίδα.

Αριθμός πολεμικών πλοίων έχει «απλωθεί» στο βόρειο Αιγαίο (θα μας επιτραπεί να μην αναφέρουμε ποια και πού), ένας άλλος αριθμός βρίσκεται σε τρίωρη ετοιμότητα στο ναύσταθμο, ενώ τα ναυτικά παρατηρητήρια σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Χίο είναι σε επιφυλακή. Ταυτόχρονα υπάρχει και δορυφορική κάλυψη της περιοχής των τουρκικών ναυστάθμων με συνεχή ροή φωτογραφιών από το Helios II…

Η ΠΑ είναι στην κατάσταση που βρίσκεται πάντα: Αυξημένη επιφυλακή.

Το ότι δεν έχουν βγει ακόμα οι Τούρκοι στο Αιγαίο, δεν σημαίνει τίποτα. Και μόνο το ότι έχουν βάλει στον προγραμματισμό τους περιοχή δυτικά του 25ου Μεσημβρνού (όχι ότι τους … «χαρίζουμε» την περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, απλά τώρα πέρασαν από το «hall» του σπιτιού στην «τραπεζαρία».

Η προηγούμενη κρίση ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όπως είχε πάλι αποκαλύψει το defencenet.gr, όταν εκδόθηκε NAVTEX με το TCG CUBUKLU μεταξύ 21 και 25 Οκτωβρίου, αλλά τότε το σκάφος δεν βγήκε καν από την Μαρμαρίδα.

Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σήμερα. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος είναι σε ανοικτή σύνδεση με τις ΗΠΑ. Οσο μπορούνοι ΗΠΑ ακόμα να «συνετίσουν» τον Ρ.Τ.Ερντογάν που δείχνει να έχει αφηνιάσει…

defencenet

Loading...

4 thoughts on “Kρίση προ των πυλών: Η Αγκυρα «θα διαβεί τον Ρουβίκωνα»; – Εξήγγειλαν έρευνες νότια της Θάσου!

 1. Ανώνυμος says:

  Ο τούρκος δεν ειναι έλληνας μασόνος. (Δηλαδή πανιβλακας) θα πει οτι υποχωρεί απο την περιοχή με αντάλλαγμα να κάνει έρευνες λίγο πιο πίσω. Έτσι θα παει εκει που ήθελε εξής αρχής και κανά βόδι δημοσιογράφος θα πανηγυρίζει οτι υποχώρησαν.

 2. αγνωστος says:

  Όταν έχεις μάθει,τον αντίπαλο σου,να υποχωρείς βαπτίζοντάς το αυτό διπλωματία και δεν τρίζεις τα δόντια,δείχνοντας του τις προθέσεις σου σε θέματα που άπτονται τα εθνικά σου συμφέροντα, τότε να τον περιμένεις να απλώσει την αρίδα του και μέσα στο κρεβάτι σου.

 3. Ανώνυμος says:

  Ουδεμία κρίση προ των πυλών… η Άγκυρα δεν περνάει κανένα ρουβίκωνα!

  Είναι βαρετό να γινόμαστε επανειλημμένως αγγελιοφόροι δυσάρεστων αλλά λογικών ειδήσεων…

  Τα γράφαμε ΚΑΙ στις 5 Απριλίου 2014 – 10:42 π.μ. ως απάντηση στο άρθρο "Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ", του Γιώργου Χρήστου Δικηγόρου LLM Kent.
  http://www.katohika.gr/2014/04/aigaio-ola-osa-prepei-na-xeroume-gia-aoz-yfalokripida.html

  …"Γιώργο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι από την στιγμή που η ελληνική πλευρά αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο… Α.Ο.Ζ. στην οριοθετημένη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ΔΕΝ υφίστατε… μέχρι αυτά τα ανεγνωρισμένα (από εμάς) ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, διακπεραιωθούν και επανασηματοδοτηθούν μέχρι το που είναι!! Κάποιοι εδώ και 35 χρόνια λένε για 25ο παράλληλο.

  Μέχρι τότε τα περί Α.Ο.Ζ. απλά δεν υφίστανται και δια της υπογραφής μας!.. Εκτός και αν ανεραίσουμε την υπογραφή μας… οπότε αλλάζει!"…

  Προς στιγμήν η Τουρκία με πολιτικούς τρόπους εφαρμόζει την Συνθήκη της Μαδρίτης 1997! Τίποτα άλλο… ο πολιτικός τρόπος είναι κατά μυθολογία.. πολύτροπος… είναι μέσω είτε της οικονομίας, είτε της ενέργιας, είτε των μετακινήσεων εξαθλιωμένων πληθυσμών, είτε των όπλων κ.λ.π.

  Και ενώ η νεότερη Ελλάδα, βρίσκεται εν ενεργεία υπό πολλαπλού πολεμικού μετώπου… και εν μέσω κατοχής… οι κάτοικοι της χώρας βρίσκονται σε προσωπική καπιταλοσοσιαλιστική νιρβάνα, δυτικού τύπου! Είναι ένα από τα φαινόμενα της εποχής…

  Πέραν αυτών… εμείς δεν μπορούμε να πράξουμε ΤΙΠΟΤΑ, όσο αφορά την τουρκική στο Αιγαίο… εκτός και αν αναιρέσουμε την υπογραφή μας στην Συνθήκη της Μαδρίτης του 1997.. τόσο απλά! Αλλά τότε θα υπάρξει πολεμική κρίση…

  Κρίση και θερμό επισόδειο θα υπάρξει… εάν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι είναι μια καλή ευκαιρία, ώστε να μοιραστεί (καζάν – καζάν) το Αιγαίο, με ένα στημένο θερμό επισόδειο… εάν κρίνω από την στελέχωση των μελών του Δίκτυου 21, στην τωρινή Ν.Δ. κάτι τέτοιο αυτομάτως θα ρίξει την κυβέρνηση Α. Σαμαρά… αυτός ήταν και είναι ο βασικός ρόλος του δικτύου 21 στην κυβέρνηση Σαμαρά.

  Ο Αλέξης ίσως αποτελεί καλύτερη εναλλακτική λύση για κάτι τέτοιο… για το καζάν – καζάν εννοώ… εξ άλλου για πολλούς στην αριστερά (ελληνικού τροτσκιστικού τύπου), το Αιγαίο… ανήκει στα ψάρια του! Και αποτελεί ένα ακόμα προτότυπο πλαστό ιδεολόγημα, το πως ένα κλειστό αρχιπέλαγος να ανήκει στα ψάρια του.. ενώ είναι γνωστό, ότι ακόμα και ο ειρηνικός ωκεανός, έχει θαλάσσια σύνορα και ανήκει σε σφαίρες επιρροής!!!

  Πλαστά ιδεολογήματα υπάρχουν στην ελληνική πολιτική σκηνή… τόσο από δεξιούς, όσο και από αριστερούς. Μερικά από αυτά είναι όπως.. …"Καραμανλής η τάνκς"… ευρώ η χάος"… "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του… "η Ελλάδα δεν διεκδική τίποτα, αλλά δεν παραχωρεί και τίποτα"… "στρατηγική ψυχραιμία"… από μ@λ@κίες άλλο τίποτα, έχει φλομώσει ο τόπος.

  Αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *