in ,

H έκλειψη της Παρασκευής «απειλεί την Ευρώπη με μπλακάουτ»

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Στη διάρκεια της έκλειψης, η παραγωγή των ηλιακών πάρκων θα πέσει απότομα έως και κατά 75%

Οι εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ενδεχόμενα μπλακάουτ λόγω της ολικής έκλειψης Ηλίου στις 20 Μαρτίου, όταν η σκιά της Σελήνης θα καλύψει τα ηλιακά πάρκα και θα ρίξει απότομα την παραγωγή.

«Η έκλειψη αυτή θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου δοκιμή για το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (Entso-e).

«Ηλιακές εκλείψεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο με την αύξηση των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος επεισοδίων θα μπορούσε να είναι σοβαρός χωρίς τη λήψη αντίμετρων» προειδοποίησε.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 100 φορές από το 1999 ως σήμερα, και αντιστοιχεί πλέον σε ένα σεβαστό ποσοστό της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Η έκλειψη της Παρασκευής θα είναι ολική, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα την δει ως μερική.

Αν ο ουρανός είναι ανέφελος το πρωί της Παρασκευής, η έκλειψη αναμένεται να μειώσει την παραγωγή των ηλιακών πάρκων έως και κατά 75%, ή κατά περίπου 34 Gigawatt. Αυτό ισοδυναμεί με την ισχύ 80 συμβατικών σταθμών μέσου μεγέθους.

Οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτροδότησης συνεργάζονται για το σχεδιασμό των απαιτούμενων μέτρων «εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο» ανέφερε ο Κονσταντίν Στάσους, γενικός γραμματέας του Entso-e. Για το θέμα της έκλειψης έχει μάλιστα δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας, είπε.

Προκειμένου να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη πτώση της παραγωγής, οι εταιρείες ενέργειας αυξάνουν την ισχύ συμβατικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, και παράλληλα ετοιμάζονται να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια σε χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το δίκτυο μπορεί κανονικά να καλύπτει απότομες αυξήσεις της κατανάλωσης μέχρι 1.000 MW. Ενόψει της έκλειψης, το όριο αυξάνεται στα 1.700 MW.

H χώρα που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από τη σύντομη συσκότιση είναι η Γερμανία, όπου η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς φτάνει τα 40 GW και καλύπτει γύρω στο 18% της συνολικής ζήτησης. Μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη πτώση του μεριδίου της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να εκδηλωθούν στην Ιταλία (20.000 MW), την Ισπανία (6.700 ΜW) και τη Γαλλία (5.700 MW).

Στην Ελλάδα, η εγχώρια εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών το 2014 ήταν μάλλον μικρή στα 2.600 MW, κάτι που θα περιόριζε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται εξάλλου νοτιότερα στην Ευρώπη, και ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε μικρότερη έκταση από ό,τι στις βορειότερες χώρες.

Σύμφωνα με τον «υπολογιστή εκλείψεων» του TimeAndDate.com, στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40.

Θα φτάσει την κορύφωση της περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη) και θα λήξει γύρω στις 12.55.

Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου 40%.

ΠΗΓΗ

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
  1. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε διότι όλα τα ηλεκτρικά συστήματα παραγωγής και μεταφοράς Ηλ ενέργειας είναι πλήρως ελεγχόμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Οι αντιφάσεις της εξουσίας

Ρανδομ στατιστικς ..με λιγο γιουνκ στο πλάι!