Goldman Sachs: «Αν σχηματιστεί κυβέρνηση δεν βγαίνει από το ευρώ η Ελλάδα»

Η Goldman Sachs σε έκθεσή της επαναφέρει τα τρία σενάρια που ήδη έχει αποκαλύψει σε παλαιότερο δημοσίευμά του το defencenet.gr και τα επικαιροποιεί τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και υπογραμμίζει ότι είναι «Ελάχιστα πιθανό να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη άμεσα και είναι σαφώς λιγότερες οι πιθανότητες, γενικά, να εξέλθει από τη νομισματική ένωση. Θα διακόψει. δε, την….
χρηματοδότηση μόνο αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κυραική, αλλά και πάλι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ».

Οι ειδικοί αναλυτές του  οίκου τονίζουν λοιπόν πως στο  πρώτο και μάλλον σχετικά θετικό σενάριο, οι κάλπες βγάζουν «ασαφές» αποτέλεσμα και αμέσως «ο κίνδυνος διακοπής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αυξάνεται, καθώς η Τρόικα θα μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος».
Αυτό όμως είναι ένα σενάριο που θα προκύψει «εάν οι πολιτικές παρατάξεις αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ή εάν παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα». Ακόμα και τότε όμως, εκτιμά η Goldman Sachs, οι επιπτώσεις αυτού του σεναρίου θα είναι διαχειρίσιμες για την ελληνική οικονομία και δεν θα προκαλέσουν την έξοδο της χώρας την Ευρωζώνη.
Το δεύτερο σενάριο  θέλει την Ελλάδα να οδηγείται  σε μια «αργή ελεγχόμενη έξοδο», κάτι που είναι σαφώς λιγότερο πιθανό. Με βάση αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την εσωτερική ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η  ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, θα πάρει μέτρα  που δεν συνάδουν με την παραμονή της στο ευρώ, όπως η απαγόρευση διακίνησης κεφαλαίων και προετοιμασία εξόδου από το ευρώ με εκτύπωση νέου εθνικού νομίσματος κάτι που απαιτεί μια διαδικασία έξι μηνών τουλάχιστον.

Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ευνοϊκό για την Ευρώπη, καθότι θα έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί προκειμένου να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της εξόδου σε συστημικό επίπεδο.

Το τρίτο, ελάχιστα πιθανό σενάριο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε ταχεία έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  αρνούνταν τη χρηματοδότηση των  ελληνικών τραπεζών, ως συνέπεια της  μονομερούς καταγγελίας των δανειακών  συμβάσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Ωστόσο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό η όποια νέα κυβέρνηση να επιδιώξει το ακραίο σενάριο της άμεσης εξόδου της από τη νομισματική ένωση, ούτε η ΕΚΤ «να τραβήξει το σχοινί».

 defencenet.gr

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *