FEMEN και αντικειμενική δημοσιογραφία

του Παναγιώτη Καράμπελα *

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ένα από τα συστημικά κανάλια έκρινε σκόπιμο να μας παρουσιάσει το κίνημα των FEMEN. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τις γυναίκες εκείνες που γυμνόστηθες προσπαθούν να προκαλέσουν όλους και όλα, σε μια κατά κοινή ομολογία αρρωστημένη προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και να κανονικοποιήσουν κοινωνικά τις αποκλίνουσες, κλινικές σε ένα βαθμό, συμπλεγματικές συμπεριφορές τους.

Έχοντας ξεκινήσει στην Ουκρανία επεκτάθηκαν γεωγραφικά – η έδρα τους είναι στο Παρίσι – σε άλλες χώρες προσπαθώντας να προσβάλουν την «πατριαρχική κοινωνία», δηλ. άμεσα ή έμμεσα είτε το παραδέχονται είτε όχι, οτιδήποτε είναι κατ’ αυτές «συντηρητικό», «οπισθοδρομικό», παραδοσιακό, κοινωνικά αποδεκτό, ηθικό, ιερό κ.τ.λ., όπως π.χ. εκκλησία, έθνος, θεσμός της οικογένειας, ηθικοί κανόνες και φυσικά, χωρίς να το συνειδητοποιούν, την κοινή λογική.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει γνωστές οι επαφές που έχουν με συγκεκριμένους παλαιούς γνωστούς μας ξένους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες, που πέραν των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων ασχολούνται με το χόμπι της «κοινωνικής μηχανικής» (social engineering), αλλά και με μια κολοσσιαίων διαστάσεων έκδοση του γνωστού παιχνιδιού «Age of Empires» με αληθινούς όμως παίκτες, όλους εμάς! Σημαντική αξία έχουν και οι αναφορές για την αδιαφάνεια των οικονομικών τους ακόμα και από πρώην μέλη τους.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποια είναι όμως τα σημεία του αφιερώματος που μας τράβηξαν την προσοχή; Η όλη εκπομπή με πολύ έξυπνο τρόπο και προσπαθώντας να ντυθεί με τον μανδύα της αντικειμενικής ενημέρωσης, προσπάθησε θα μπορούσαμε να πούμε να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, αλλά και να τους δώσει και ένα χαρακτήρα «in», «cool» και «trendy» εις την καθομιλουμένην. Κοινώς να διαφημίσει το όλο κίνημα σε πρώτο στάδιο, σε προετοιμασία του επόμενου που θα είναι η εμφάνιση του συντόμως και στην χώρα μας.

Έτσι είδαμε να ερωτώνται γνωστές τηλεπερσόνες, μοντέλα και άλλες «προσωπικότητες» που μας ταλαιπωρούν με την παρουσία τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, για το π.χ. τι θα έγραφαν στο σώμα τους αν έπαιρναν μέρος σε μια τέτοια διαμαρτυρία κτλ. Μια πολύ προσεγμένη, όμορφη προώθηση και γενικότερη προσπάθεια απενοχοποίησης τέτοιων πρακτικών προς διευκόλυνση των προσεχώς…

Εκείνο, όμως, που έκανε εντύπωση ήταν η παρουσίαση της εκπαίδευσης, «σπαρτιατικής» όπως την απεκάλεσε η δημοσιογράφος. Εκεί σε οργανωμένο χώρο εκπαιδεύονται πως να αντιστέκονται στις συλλήψεις και σε όσους προσπαθούν να διαλύσουν τις εκδηλώσεις τους και σκληραγωγούνται χρησιμοποιώντας και κάποιες τακτικές που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σε βίντεο ακραίου «καψοναρίσματος» στον ρωσικό στρατό (!) πριν από χρόνια και είχε γίνει αφορμή θύελλας αντιδράσεων (από άλλο ρεπορτάζ στο 0:29 και αντίστοιχα στο 1:54).

Ιδιαίτερη αίσθηση και εντύπωση, όμως, έκανε η προσπάθεια πώρωσης, φανατισμού και καλλιέργειας της επιθετικότητας στα όρια του μίσους στις εκπαιδευόμενες.

Μοιραία, όλα αυτά δεν μπόρεσαν παρά να μας κάνουν να αναρωτηθούμε, ποιος θα ήταν ο σχολιασμός των ίδιων δημοσιογράφων, των ίδιων καναλιών αν αυτά ήταν βίντεο και ντοκουμέντα από γραφεία της Χρυσής Αυγής; Όλα όσα είδαμε στο ρεπορτάζ: οργανωμένα γραφεία εκπαίδευσης, «σπαρτιατική» σκληραγώγηση με παραπομπές σε αμφιλεγόμενες τακτικές, ιδιαιτέρως έντονη προσπάθεια φανατισμού, εκπαίδευση σε υβριστικές επιθέσεις (!), εκπαίδευση για αντίσταση κατά της Αρχής κ.τ.λ. Η χαρά του Πρετεντέρη!

Θα μας βομβάρδιζαν 6 φορές την ημέρα διακαναλικά με τα βίντεο και θα τα έδειχναν και στα σχολεία εν είδει υποχρεωτικού μαθήματος. Όλα όσα έχουμε δει στα περίφημα βίντεο της Χρυσής Αυγής συν όλα όσα μας είπαν χωρίς να μας δείξουν, πολλαπλασιασμένα επί 10 τα είδαμε στην εν λόγω εκπομπή συμπυκνωμένα, αλλά με σχολιασμό στα όρια του θαυμασμού.

Η Ελλάδα στα πλαίσια των κοινωνικών, ψυχολογικών και οικονομικών πειραμάτων στα οποία υποβάλλεται, κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστεί να υποστεί και αυτό το καινούργιο «αυθόρμητο» φρούτο που προέκυψε. Και οι πάντα «αντικειμενικοί» και «ακέραιοι» δημοσιογράφοι της χώρας θα συνεχίζουν να παίζουν το δικό τους ρόλο στο πείραμα, όπως πάντα με υποδειγματικό τρόπο.

* Ο Παναγιώτης Καράμπελας είναι στρατηγικός και πολιτικός αναλυτής, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ).

e-grammes.gr

lithosfotos.blogspot.gr

Loading...

32 thoughts on “FEMEN και αντικειμενική δημοσιογραφία

 1. Ανώνυμος says:

  Ενίσταμαι!!!

  Θα έπρεπε από τις FEMEN να απομακρυνθούν πάραυτα όσες ΔΕΝ είναι μασχαλοβίζες… και όσες έχουν μικρή ρώγα!!!

  Εντάξη!!! Επανάσταση… επανάσταση, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια ποιοτική καλαισθησία! Που να προδίδει μια ανόρθωση του… ηθικού μέρους!

  http://www.slate.fr/sites/default/files/imagecache/node-story/femen-bresil_1.jpg

  Διότι είναι γνωστό… ότι, όταν η αίγα είναι μασχαλοβίζα… τότε κατεβάζει πολύ γάλα!

  Πέραν του τομέα της καλαισθησίας αυτής της κοινωνικής κίνησης, με έντονα στοιχεία επαναστάσεως… και των ποιοτικών αγνών βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορούν να παραχθούν… όπως γάλα, ξυνόγαλο, γιαούρτι, τυρί… το ψυχολογικό υπόβαθρο της κοινωνικής κίνησης – επαναστάσεως των FEMEN, εδράζεται στην δυτικού τύπου υπόθεση του χαμένου πέους… θα ήθελαν να έχουν! Δεν έχουν.. και αυτό τις έχει οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις φθόνου, μίσους κ.λ.π. που απλά όλο αυτό, επικαλύπτεται με πολιτική χροιά… για ξεκάρφωμα.

  Με δύο λόγια, η πρόκειται για λεσβίες.. η απλά και μόνο για @γ@μητες… και το μεν πρώτο ΔΕΝ διορθώνεται, αλλά το δεύτερο διορθώνεται.. με τουρισμό στην Ελλάδα… και όχι μόνο, αλλά και με κοινωνική δράση!! Να πάνε οι FEMEN στο Υπ. Οικονομικών μαζί με τις καθαρίστριες… να καταγγείλουν και να αντισταθούν!

  這些

 2. Ανώνυμος says:

  ΚΑΡΙΟΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΖΙΤΟΥΔΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΙΓΟ ΒΙΖΙ…ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ…ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΔΟΣΙΛΟΓΗΣ Κ-Α-ΟΛΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ?

 3. Ανώνυμος says:

  Κυριε αρθρογραφε,το κειμενο σας δειχνει την προκαταληψη και τον μισογυνισμο σας. Ειναι βεβαιο επισης απο τα γραφομενα σας οτι ειστε ομοφοβικος, ρατσιστης και σιγουρα θεωρείτε οτι ανηκετε σε μια ανωτερη καστα. Με λιγα λογια ειστε απλα ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟΣ.
  Υγ:απευθυνθειτε σε καποιον ψυχοθεραπευτη. Εχετε συμπλεγματα ανωτεροτητας-κατωτεροτητας που χρηζουν βοηθειας.

  • Ανώνυμος says:

   Το μυαλό σου και μιά λίρα και του μπογιατζη ο κόπανος, Ο αρθρογράφος είναι ομοφοβικός και έχει συμπλέγματα η εσύ είσαι μια ανωμαλάρα ξεγυρισμένη και ξεφωνημένη, ¨οσες φορές στο παρελθόν στην Ιστορία της ανθρωπότητας επικράτησαν τέτοια ανώμαλα και διαστροφικά στοιχεία σαν την Κοντσίτα λουκάνικο τις Φεμέν, το κόμμα των παιδεραστών στην Ολλανδία, τούς οίκους ανοχής με ζώα πρός τέρψιν των κτηνοβατών στην Γερμανία, Οί γάμοι των ανωμάλων και κάτι σαν εσένα που δηλώνεις υποστηριχτής η Ανθρωπότητα καταστράφηκε ώστε να καθαρθεί και να εξαγνιστεί ώστε να ξεκινήσει πάλι απο την αρχή.

  • Ανώνυμος says:

   Δηλαδή αν είσαι ντυμένος στρειτ και διεδικείς το δίκιο σου με ηρεμία είσαι ανώμαλος; Μηπως εσύ πρέπει να πας σε ψυχολόγο; Το έχεις σκεφτεί λέμε ποτέ αυτό;

   • Ανώνυμος says:

    ΠΟΙΟ ακριβώς είναι το ΔΙΚΙΟ σου που σου έχουμε "αφαιρέσει" οι υπολοιποί;
    Το δικαίωμα να "τον παίρνεις" ; Γιατί δε νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν αυτό και οπωσδήποτε κανείς δε στο έχει …… αφαιρέσει.
    Το δικαίωμα να μπορείς να κυκλοφορείς ελεύθερα αγκαλιά με τον αγαπημένο σου; Ποιός στο έχει αφαιρέσει;

    Το δικαίωμα όμως να σε αποδεχτούν ή όχι το έχουν οι άλλοι, εσύ ΔΕΝ μπορείς να το επιβάλλεις.
    Κάνε εσύ τη ζωούλα σου όπως θες και άσε όμως και τους άλλους να επιλέγουν ποιόν και τι θέλουν να συναναστρέφονται και να αποδέχονται.

  • Ανώνυμος says:

   1. Δε νομιζω να μιλησα για παιδεραστια και κτηνοβασια που ειναι και οι δυο απαραδεκτες και καταπτυστες καταστασεις, γιατι ουτε το παιδι ουτε το ζωο συναινεί στην πραξη.
   Τα αναφερεις, γιατι στο υποτυπωδες μυαλο σου η ομοφυλοφιλία ειναι συνδεδεμενη με την διαστροφη, οπότε "χρεωνεις" σ'αυτην οτιδηποτε σε ενοχλει. Στο τελος θα πειτε οτι φταινε οι γκει για την οικονομικη κριση, τον πολεμο στη συρια και δεν ξερω και εγω τι αλλο.. ειστε τραγικοι…
   2.μπορείς να μου πεις γεγονοτα απο την παγκοσμια ιστορια που η ανθρωπότητα καταστραφηκε η' ειναι αποκυήματα της φαντασιας σου;

   • Ανώνυμος says:

    δεν είναι "στο μυαλό του συνδεδεμένη" ΕΙΝΑΙ διαστροφή
    σ' αρέσει δε σ' αρέσει σεξ δεν κάνουμε από τον κώλο, από τον κώλο χέζουμε, για αυτή τη χρήση έχει φτιαχτεί.
    Τώρα άμα θες εσύ πάρτον και από τα αυτιά, δε θα σε μαλώσει κανείς, μέσα στα δικαιώματα σου είναι βεβαίως, αλλά τα αυτιά υπάρχουν για να ακούς, αυτή είναι η ορθή χρήση δε θα μας πείσεις ότι φτιαχτηκαν για άλλη……

    Απλά πράγματα, πιο απλά δε γίνεται

  • Ανώνυμος says:

   Προς 3.06: και πιθανόν ψήφισες και χ.α. από "άποψη" και "ενσυνείδητα" παρ'όλο που δεν συμφωνείς 100% μαζί τους, επειδή θεωρείς ότι έτσι δημιουργείται ρήγμα στο σύστημα….. Εσείς ενθαρρύνετε τον τραμπουκισμό τους, νομίζοντας ότι η χ.α. είναι το αντίπαλον δέος της ν.τ.π.
   Να είστε έτοιμοι όμως να δεχτείτε και τις συνέπειες των επιλογών σας.

  • Ανώνυμος says:

   Γιατι ειναι αξιολυπητος? Επειδη ΕΣΥ δεν μπορεις να ξεχωρισεις τις πουτανες απο τις μη πουτανες? Το ηθικο απ το ανηθικο? Τις βουρτσες απ τις πουτσες και παει λεγοντας? Τα συμπλεγματα ΕΣΥ τα εχεις και εχουν χρονισει κιολας… Μη αναστρεψιμη η κατασταση της μαλακιας σου!

  • Ανώνυμος says:

   Απο που συμπεραινεις οτι ειναι πουτανες; τις ειδες να πηδιουνται? Απλα ο ακραιος τροπος διαμαρτυρίας τους σοκαρει κατι κομπλεξικους μικροτσουτσουνους σαν και του λογου σου.

   • Ανώνυμος says:

    πουτάνα είναι αυτή που βγαίνει με τα βυζιά στο δρόμο και φωνάζει, εσένα η μάνα σου κυκλοφορούσε έτσι έξω;
    έτσι πεταγόντουσαν και οι πουτάνες από τα μπουρδέλα όταν γινόταν καυγάς, ημίγυμνες και φωνάζαν σαν τρελές…..

    άσε να εμφανιστούν και στην Ελλάδα και θα φάνε πολύ γιαούρτι λέμε, εδώ θα πάρουν τα χαμπάρια τους τα ξέκωλα και θα είναι από γυναίκες, θυμήσου το αυτό

  • Ανώνυμος says:

   Σου "διέφυγε" βεβαίως η παράγραφος που αναφέρει τις διασυνδέσεις που έχουν αυτές οι καριόλες, σου "διέφυγε" η παράγραφος που αναφέρεται στα οικονομικά τους, σου "διέφυγε" η παράγραφος που αναφέρεται στην εκπαίδευσή τους μέσα σε στρατόπεδα (??!!) …..

   θες να μας πεις τι διάβασες τελικά από το άρθρο και τι κατάλαβες κιόλας γιατί πιθανολογώ ότι είναι θέμα αντίληψης το πρόβλημα σου κι όχι σκοπιμότητας.

   Απόψη εχεις παρόλα αυτά! Αλοίμονο……..

  • Ανώνυμος says:

   Εφοσον ο κωλος φτιαχτηκε για συγκεκριμενο σκοπό, γιατι βλεπουμε στο ζωικο βασιλειο αρσενικα να πηγαινουν με αρσενικα; και μη μου πειτε οτι δεν εχετε δει αρσενικο σκυλο να καβαλαει αλλον. Μηπως εχουν και αυτα διαστροφη; η' μηπως η φυση που επικαλειστε δεν ειναι και τοσο σοφη; η'μηπως το μυαλο σας δεν καταλαβαινει οτι η ομοφυλοφιλία ειναι τροπος ελεγχου του πληθυσμου απο την ιδια την φυση για τα υπεραριθμα ειδη;
   Συμπερασματικα, για σας φταινε οι εβραιοι, οι γκει, οι αλλοδαποι, οι αμερικανοι, οι εξωγηινοι, οι νεφελιμ κ.ο.κ. για ολα τα στραβα αυτου του πλανητη. Οποιος δεν ειναι ελληνας, ορθοδοξος, οικογενειαρχης στην πυρα! Ειστε τοσο τραγικοί και γελοιοι και δεν εχετε καμια σχεση με τους αρχαιους προγονους μας που ηταν αναζητητες της αληθειας και προοδευτικοι(οσο κ αν σας πειραζει αυτό ηταν απελευθερωμενοι…)
   Εχετε πολυ δρομο να διανυσετε, καλη τυχη!

 4. Ανώνυμος says:

  Όταν ο άνθρωπος "εμφανίστηκε" στην ύλη διαιρέθηκε σε άντρα και γυναίκα…η ένωση των οποίων αποδίδει το ολόκληρον. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα έμβια όντα (ή σχεδόν σε όλα).
  Οι διαφορετικοί ρόλοι των δύο φύλων, συντελούν στην βιωματική εκδήλωση των αντιθέτων εννοιών…..ο Άντρας είναι ο θετικός πόλος και η Γυναίκα ο αρνητικός….όπως σε μία μπαταρία υπάρχει αρσενικός και θετικός πόλος….και για να πάρεις "ενέργεια" χρειάζονται και οι δύο.

  Αυτό σημαίνει ότι κανείς απο τους δύο ΔΕΝ μπορεί να να ΑΝΕΛΙΧΘΕΙ μόνος (μονοπολικά).

  Και επειδή η ανέλιξη δεν είναι κάτι που μπορεί να εστιαστεί μέσα σε έναν μεμονωμένο βίο, αλλά κάτι που επιτυγχάνεται σε ένα κύκλο πολλών ενσαρκώσεων, το φύλο έχει αξία σχετική και μόνο αποσπασματική, όσον αφορά το βίωμα μιας ζωής……

  "ΔΕΛΤΑ"https://lh5.googleusercontent.com/-4X0hsEHtxCE/T30v7FkHRJI/AAAAAAAAB-M/qw6aipm3JY0/s69/hi_smile.gif

  • Ανώνυμος says:

   Οι μοναχοί των όποιων θρησκειων πως ανελισσονται μονοι τους και επιτυγχανουν την θεωση, χωρις την συμβολη του ετερου φυλου;

 5. Ανώνυμος says:

  Γιατί δεν κάνουν και καμιά διαμαρτυρία υπέρ της ελευθερίας των γυναικών ή των θρησκευτικών πεποιήσεων σε χώρες της ΣαουδικήςΑραβίας ή γενικά σε κάπιοια μουσουλμανική χώρα:
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • Ανώνυμος says:

   Δεν παρακολουθείς την επικαιροτητα μαλλον. Εχουν κανει εντονες διαμαρτυριες για το ισλαμ και τον τροπο που αντιμετωπίζει την γυναικα.

  • Ανώνυμος says:

   Δεν θελει και ιδιαιτερη ευφυια να καταλαβεις γιατι. Αυτα τα κρατη δεν εχουν δημοκρατικα πολιτευματα και δεν σεβονται την γυναικα την οποια τιμωρουν με θανατικη ποινη ουκ ολιγες φορές. Την ταινια "Εξπρές του μεσονυκτιου" υποθετω την εχεις δει.

 6. Ανώνυμος says:

  ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΤΟ PHOTO-FINISH ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΣΤΗΘΗ…ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΑ [ ΞΕΤΣΙΠΩΤΑ ] ΣΤΗΘΗ….ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 7. Ανώνυμος says:

  οι γυναικες ηταν οι εκφραστες του ωραιου και οι ανδρες της σοβαροτητας της εργατικοτητας και οι δυο μαζι ειχαν ηθικη.τωρα τις θελουν πορνες και τουςανδρες αδερφες αν και το πανε παραπερα με την ουδετεροτητατο διδασκουν και στα βιβλια της 1ης λυκειου,το φυλλο λεει δεν καθοριζεται βιολογικα απο την φυση αλλα απο την κοινωνικη εκπαιδευση και την εκμαθηση δηλαδη το αγορι βιολογικα δεν ειναι αγορι αλλα μονο αν εσυ το μαθεις να ειναι κτλ..ετσι μας θελουν με ολη την κατρακυλα σε καθε τομεα της ζωης.οσοι γουσταρετε ακολουθηστε οι υπολοιποι απλα προσπεραστε ετσι ειναι πλεον η ζωη.

  • Ανώνυμος says:

   και αφού ασχολήθηκες και το άνοιξες το ρημάδι το βιβλίο για να ανακαλύψεις τι μαθαίνουν στο παιδί σου (και μπράβο σου που ασχολείσε) εσύ τι του απάντησες; Του εξήγησες τουλάχιστον ποιό είναι το σωστό; Του ΤΟΝΙΣΕΣ πως τα έχει μοιράσει -σοφά- η φύση τα πράγματα;

   Γιατί ο σκοπός είναι, να ελέγχουμε μεν τι μπουρδολογίες του λένε στο σχολείο αλλά να κάνουμε και restart στο μυαλουδάκι του ώστε να "σβήνουμε" τη λάθος πληροφορία και να του "καρφώνουμε" τη σωστή!

  • Ανώνυμος says:

   "Να του καρφωνουμε τη σωστη". Βεβαιως. Οι πιο ακαταλληλοι υποψηφιοι για γονεις ειναι οι ιδιοι οι γονεις.
   Αλλιμονο γιατι να μην διαιωνιστει το ειδος σου; εναν ακομα στενομυαλο ρατσιστη τον χρειαζεται η ανθρωπότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *