10:21 - 22/03/2015

Delek: Μισό δισ. ευρώ τον χρόνο στην Κύπρο από το ‘Αφροδίτη’

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η ώρα του «ταμείου» έχει φθάσει για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς ξεκίνησε εγκαίρως τις έρευνες για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, με τις κατάλληλες συμμαχίες, χωρίς να πτοείται από τις συνήθεις απειλές του διεθνή ταραξία και αυτής της περιοχής, της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην Κύπρο, Άρης Βικέτος, τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προβλέπεται ότι θα ανέρχονται με σημερινές τιμές περίπου στο 1,5 εκατ. δολάρια (1,39 εκατ. ευρώ) ημερησίως ή περίπου 550 εκατ. δολάρια ετησίως (510 εκατ. ευρώ), για περίοδο περίπου 25 ετών, χωρίς όμως να αφαιρούνται τα έξοδα.

Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ισραηλινής εταιρείας Delek, την οποία η εταιρεία κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», τα ποσοστά της Κυπριακής Δημοκρατίας -που θα καθορίζονται σε ημερήσια βάση – ξεκινούν από 60% σε παραγωγή 150.000 εκατ. κυβικών ποδών ημερησίως και φτάνουν κλιμακωτά σε 83% σε παραγωγή 1,4 δισ. κυβικών ποδών ημερησίως, με τα έσοδα να αποδίδονται μετά από σταδιακή κατανομή των (εγκεκριμένων) δαπανών που έγιναν για μέχρι τότε έρευνα και ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Μάλιστα, παρέχονται οκτώ πίνακες με υπολογισμούς με βάση διαφορετικές εκδοχές ημερήσιας παραγωγής, με τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με βάση την αναφορά σε παραγωγή 800 εκατ. κ. ποδών ημερήσια, το ποσοστό που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζεται σε σχεδόν 70%.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει με πλωτή μονάδα άντλησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, που είτε θα ενοικιαστεί μακροχρόνια ή θα αποκτηθεί ως ιδιόκτητη, με την πρώτη ροή αερίου να υπολογίζεται περίπου το 2020, με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 800 εκατ. κυβικών ποδών.

Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση το συμβόλαιο ανάθεσης, θα κυμαίνεται από 60% μέχρι και 83% των εσόδων – όσο περισσότερα θα είναι τα ημερήσια έσοδα, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμα, Noble Energy και Delek έχουν προγραμματίσει ότι θα γίνουν συμπληρωματικές έρευνες και αναλύσεις γεωλογικών δεδομένων στο τμήμα του οικοπέδου «12» που παραμένει υπό την ευθύνη τους, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να αποφασίσουν και αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση εκτός του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με στόχο κοίτασμα πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η απόφαση για γεώτρηση με στόχο κοίτασμα πετρελαίου θα ληφθεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου 2015.

Η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» θα γίνει σε συμφωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση και αυτό προβλέπει προμήθεια φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά στην Κύπρο και εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής αγοράς, περιλαμβανομένης και της τοπικής αγοράς της Αιγύπτου και άλλων αγορών που περιγράφονται επίσης ξεχωριστά ως «στόχοι αγορών». Πρόκειται για τις γνωστές γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία κτλ.

Το κόστος της πλωτής πλατφόρμας άντλησης και αποθήκευσης του φυσικού αερίου υπολογίζεται από 3,5 έως 4,5 εκατ. δολάρια και αυτή τη στιγμή μελετούνται τα ενδεχόμενα ενοικίασης ή κατασκευής ιδιόκτητης τέτοιας μονάδας, με βασικό κριτήριο το πιο χαμηλό κόστος.

Η τεχνική ικανότητα παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» υπολογίζεται σε ικανότητα άντλησης της τάξης των 800 εκατ. μετρικών κυβικών ποδών (MMCF) την ημέρα. Όπως αναφέρεται, η κυπριακή Κυβέρνηση στον σχεδιασμό της που θέτει ενώπιον των συνεταίρων του τεμαχίου «12», προβλέπει ότι θα πρέπει η παροχή φυσικού αερίου να ξεκινήσει το α’ εξάμηνο του 2020.

ΠΗΓΗ

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*