AP: To Ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν είναι βιώσιμο και θα φέρει το χρέος στο 129% αντί του 120 %

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (AP) – Το τρέχον σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας από την οικονομική κατάρρευση,  αφήνει τη χώρα με χρέος πολύ πάνω από το μέγιστο επίπεδο, που τέθηκε από τους διεθνείς πιστωτές της, δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης την Πέμπτη.

Όταν οι ηγέτες των 17 χωρών του ευρώ διστακτικά συμφώνησαν σε μεγαλύτερη βοήθεια της Ελλάδας τον Οκτώβριο, είπαν ότι το φορτίο του χρέους της χώρας θα έφθανε στο 120 % μέχρι το 2020.
Το νέο επίπεδο αναμένεται πλέον να είναι πιο κοντά στο 129 %, είπε ο διπλωμάτης.
Το γεγονός ότι ακόμη και η σημαντική νέα βοήθεια, τόσο από την Ευρωζώνη όσο και των ιδιωτικών ομολογιούχων, δεν μπορεί να μειώσει το φορτίο χρέους στην Ελλάδα, είναι μία από τις κύριες αιτίες, για αμφιβολίες που έχουν προκύψει για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης 130 δισ. ευρώ (170 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Αθήνα .

Ο διπλωμάτης επικαλείται στοιχεία από την νέα έκθεση των επιθεωρητών του χρέους στην Ελλάδα – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η έκθεση αναλύει τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια καθώς και τον αντίκτυπο των νέων μέτρων λιτότητας που υποσχέθηκε η Αθήνα, το 100δισ. ευρώ PSI και το νέο πακέτο διάσωσης.
Ο διπλωμάτης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η έκθεση είναι εμπιστευτική. Δεν μπορούσαε να πει πόσα χρήματα θα χρειαστούν να κλείσει το χάσμα μεταξύ του 129 και του στόχου 120 %. Αυτή τη στιγμή το χρέος στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από 160 % και χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, θα ανέλθει περίπου στο 200 % το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι πολιτικοί – ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, έχουν αναφέρει τη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, ως ένα από τα κύρια στοιχεία στην απόφασή τους για το αν θα στείλει περισσότερα χρήματα στην Αθήνα.

Αξιωματούχοι από τις χώρες της ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν συζητήσει για εβδομάδες το πως θα κλείσει το χάσμα με στόχο το 120 %.
Οι μεγαλύτερες ελπίδες πέφτουν στην ΕΚΤ, η οποία κατέχει περίπου 50 με 55 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα αγόρασε τα ομόλογα αυτά με έκπτωση – αναλυτές εκτιμούν η ΕΚΤ έδωσε περίπου 40 δισ. ευρώ και θα έχει μεγάλο κέρδος εάν αποπληρώθηκαν πλήρως.
Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσει να κλείσει το χάσμα θα είναι να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των δανείων της Ελλάδας από το Μάιο του 2010.
Ο διπλωμάτης είπε μια άλλη επιλογή είχε ήδη συζητηθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κλήσης συνδιάσκεψης τους το βράδυ της Τετάρτης: είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα με 5,5-δις ευρώ για την καταβολή τόκων προς τους κατόχους ομολογιών. Αλλά είπε ότι δεν είχε ληφθεί απόφαση για την πρόταση αυτή.
Εκτός από το χάσμα χρηματοδότησης αποκάλυψε ότι στη νέα έκθεση, πολιτικοί σε πολλές χώρες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις των ηγετών των κύριων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και περικοπές, ακόμη και μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο.
exomatiakaivlepo
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Photobucket

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *