ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Η Ρωσία άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από την Αρκτική

· Κατοχικά Νέα

Ναυτεμπορική: Με καθυστέρηση σχεδόν μίας δεκαετίας, η Ρωσία άρχισε για πρώτη φορά να αντλεί πετρέλαιο στην Αρκτική, από το ίδιο κοίτασμα, όπου το Σεπτέμβριο συνελήφθησαν δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace, όπως ανακοίνωσε η Gazprom.

«Πρόκειται για το πρώτο πρότζεκτ στην ιστορία της Ρωσίας με στόχο την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική και για την απαρχή ενός έργου μεγάλης κλίμακας για την Gazprom, το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σημαντικού κέντρου παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο όμιλος. Προσθέτει ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί άλλα 29 κοιτάσματα και υποστηρίζει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διαρροή.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αρκτικής λέγοντας ότι κανείς ενεργειακός όμιλος δεν έχει την τεχνολογία ή τα μέσα να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Αναφερόμενη ειδικότερα στο κοίτασμα Πριραζλόμναγια, η Greenpeace υποστηρίζει πως ορισμένες από τις εξέδρες άντλησης είναι τόσο παλιές που είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλη εξόρυξη, πριν από 30 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση κάνει λόγο για μια «ζοφερή ημέρα για την Αρκτική» προειδοποιώντας ότι μια διαρροή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα. «Η Gazprom είναι η πρώτη εταιρεία στη Γη που αντλεί πετρέλαιο κάτω από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αν και το παρελθόν της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια είναι τρομακτικό», αναφέρει η Greenpeace. «Είναι αδύνατο να τους έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι θα πραγματοποιήσουν ασφαλείς εξορύξεις σε μια από τις πιο ευάλωτες και όμορφες περιοχές του πλανήτη.»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα του. Η Gazprom έχει υπολογίσει ότι, στην αρχική φάση των εξορύξεων, το κοίτασμα Πριραζλόμναγια θα μπορεί να δίνει περίπου 12.000 βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 120.000 βαρέλια, το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΗΓΗ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Λογότυπο της Apple ως συμβολική εικόνα για τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση πατεντώνΔΙΕΘΝΗ

Apple: Απόφαση-βόμβα στις ΗΠΑ – Ένορκοι επιδίκασαν 5,7 δισ. δολάρια σε υπόθεση πατεντών

Άποψη του Καράκας ως συμβολική εικόνα για τη συνομιλία ΗΠΑ–Βενεζουέλας σχετικά με εκλογέςΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ – Βενεζουέλα: Συνομιλία με τη Ντέλσι Ροντρίγκες για εκλογές

Διεθνείς σημαίες ως συμβολική εικόνα για τη συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας σε δασμούς και Τεχνητή ΝοημοσύνηΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ–Κίνα: Συμφωνία για μείωση δασμών 30 δισ. δολαρίων και νέο κανάλι διαλόγου για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *