Όλο το παρασκήνιο! Γιατί αποφασίστηκε έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

Μετά την περιοδεία στην Ευρώπη των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη -κατά τη διάρκεια των οποίων φάνηκε η ανυποχώρητη στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει επίσης πιστή στις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό- από τις Βρυξέλλες διαρρέεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup.

Επί τάπητος θα τεθεί η Ελλάδα αλλά και οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία δεν θα υποχωρήσει εύκολα αφού έχει λάβει σαφή εντολή κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το eurogroupπραγματοποιείται μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπου –όπως όλα δείχνουν- ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και το πρώτο τετ α τετ με την Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης Άνγκελα Μέρκελ.

Οι λόγοι για το έκτακτο Eurogroup είναι βασικά δύο: Πρώτον, προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται μεν το θέμα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά η προσοχή θα πέσει στον νέο Έλληνα πρωθυπουργό και θα γίνει συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Δεύτερον, καθώς το προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 16 Φεβρουαρίου και το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαία άλλη μία συνάντηση σε επίπεδο Eurogroup, σε περίπτωση «ατυχήματος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από μια σειρά Κοινοβουλίων (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.), μια απόφαση που δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή καθώς τηρούνται διαδικασίες μερικών ημερών.

crashonline

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.