17:22 - 12/12/2014

Ψεκάζοντας τα σύννεφα: Ανάμεικτα αποτελέσματα από μεγάλο πείραμα τεχνητής χιονόπτωσης

Είναι μια αμφιλεγόμενη ιδέα που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως να έχει υποβληθεί σε ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση. Φαίνεται όμως ότι η λεγόμενη «σπορά νεφών» μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τη βροχόπτωση ή τη χιονόπτωση, σύμφωνα τουλάχιστον με μεγάλο πείραμα που ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ.

Η ιδέα είναι μάλλον απλή: σωματίδια που ψεκάζονται στα σύννεφα, όπως για παράδειγμα σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, λειτουργούν ως πυρήνες για τη συμπύκνωση των υδρατμών και τη μετατροπή τους σε βροχή ή χιόνι.

Είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται εκτεταμένα στην Κίνα, χωρίς όμως να έχουν παρουσιαστεί επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

Στην ορεινή πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, οι αρχές ανέθεσαν στην εταιρεία Weather Modification Inc. να δοκιμάσει τη σπορά νεφών για έξι συνεχόμενους χειμώνες. Στόχος είναι η αύξηση της χιονόπτωσης και η αύξηση των αποθεμάτων νερού στην κοιλάδα του ποταμού Κολοράντο, η οποία υδροδοτεί επτά αμερικανικές πολιτείες και περιοχές του Μεξικού.

Ερευνητές που αξιολόγησαν την προσπάθεια παρουσίασαν προκαταρκτικά αποτελέσματα στις 10 Δεκεμβρίου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

«Είναι μια από τις λεπτομερέστερες μελέτες για τη σπορά νεφών που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ» λέει ο Ρόι Ράσμουσεν, μετεωρολόγος του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Κολοράντο και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Για επτά συνεχόμενους χειμώνες, οι υπεύθυνοι του πειράματος χρησιμοποιούσαν ραδιόμετρα για να αναγνωρίσουν τα «ώριμα» σύννεφα, γεμάτα κρύους υδρατμούς, καθώς περνούσαν πάνω από δύο οροσειρές της πολιτείας.

Ενεργοποιούσαν τότε τις οκτώ γεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί σε κάθε οροσειρά για να ψεκάζουν σωματίδια ιωδιούχου αργύρου στα διερχόμενα σύννεφα για οκτώ ώρες κάθε φορά. Στη συνέχεια μετρούνταν τα επίπεδα χιονόπτωσης στις περιοχές από όπου περνούσαν τα «ψεκασμένα» σύννεφα.

Για να κάνουν τη μελέτη όσο γίνεται πιο αξιόπιστη, οι υπεύθυνοι του προγράμματος πραγματοποίησαν τυφλές δοκιμές για λόγους σύγκρισης. Και οι δύο οροσειρές έχουν συγκρίσιμες καιρικές συνθήκες, όμως μόνο μία ψεκαζόταν κάθε φορά. Οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποια από τις δύο μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Η ανάλυση των συνολικά 188 ψεκασμών που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα έξι ετών έδειξε ότι η σπορά νεφών δεν αυξάνει την κατακρήμνιση.

Το αποτέλεσμα ήταν όμως διαφορετικό όταν εξαιρέθηκαν από την ανάλυση ορισμένοι ψεκασμοί, στους οποίους τα σωματίδια του ιωδιούχου αργύρου κατέληξαν σε λανθασμένη περιοχή ή περιορίστηκαν για να αποφευχθεί ενδεχόμενη χιονόπτωση σε αυτοκινητόδρομους.

Ο Δρ Ράσμουσεν θεωρεί ότι αυτή η μέθοδος ανάλυσης λέει την αλήθεια. «Η συγκέντρωση των ενδείξεων υποδεικνύει ότι η σπορά νεφών πράγματι λειτουργεί» λέει ο ερευνητής. «Αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση στον ερευνητικό τομέα μας» προβλέπει.

Η ομάδα του προτείνει τώρα στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ να υλοποιήσει πρόγραμμα βομβαρδισμού νεφών σε σταθερή βάση.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές του Γουαϊόμινγκ ανέκριναν τους ερευνητές για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, το κόστος και τις ενδεχόμενες συνέπειες στον ποταμό Κολοράντο.

Στο μεταξύ, οι γεννήτριες σωματιδίων έχουν απομακρυνθεί από τις οροσειρές, αν και ένα δεύτερο πείραμα σποράς νεφών συνεχίζεται σε μικρότερη κλίμακα.

Το μέλλον θα δείξει αν το Γουαϊόμινγκ θα αποφασίσει τελικά να εφαρμόσει τη μέθοδο και αν θα μπορέσει έτσι να ξεδιψάσει.

ΠΗΓΗ

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Ρε τους χαζους αφου εχουν το haarp που προκαλει μεχρι σεισμους κι αλλαζει τον καιρο του πλανητη- στο Κολοραντο οι ηλιθιοι δεν τους ''εκοψε'' να το χρησιμοποιησουν!!!!
    Τελειως αμερικανακια ….
    ΝΙΚΟΣ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*