08:44 - 27/11/2014

Χτίζοντας με cob

ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Αυτός είναι ο ξεχασμένος τρόπος για να χτίζουμε τα σπίτια μας. Ας το μάθουμε γιατί ποτέ δεν ξέρεις …

Ναι είναι αλήθεια, υπάρχει και αυτός ο ξεχασμένος τρόπος για να χτίζουμε τα σπίτια μας. Έρχονται τα παιδιά από το cob.gr να μας το θυμίσουν.


Τι είναι το cob;

Σε μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.

Η διαφορά του κομπ από το κτίσιμο με πλίνθους συνίσταται στην ευκολία της κατασκευής και την ελευθερία του σχεδιασμού. Εφόσον δεν απαιτούνται ίσιες φόρμες ή καλούπια το ίδιο το υλικό οδηγεί σε οργανικά σχήματα: καμπύλοι τοίχοι, θόλοι και αψίδες. Χτίζοντας με το κομπ είναι εμπειρία παρόμοια με γλυπτική με πηλό.

Με τα χέρια και τα πόδια σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα.

Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος. Μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά.

Η διαφορά του κομπ από το κτίσιμο με πλίνθους συνίσταται στην ευκολία της κατασκευής και την ελευθερία του σχεδιασμού. Εφόσον δεν απαιτούνται ίσιες φόρμες ή καλούπια το ίδιο το υλικό οδηγεί σε οργανικά σχήματα: καμπύλοι τοίχοι, θόλοι και αψίδες. Χτίζοντας με το κομπ είναι εμπειρία παρόμοια με γλυπτική με πηλό.

Τα γήινα σπίτια είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Η αντοχή τους σε μια μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών τα κάνει άνετα και βιώσιμα στα πιο κρύα κλίματα αλλά και συνθήκες ερήμου. Οι τοίχοι με πάχος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Απαιτείται ελάχιστη πρόσθετη θέρμανση τον χειμώνα και καθόλου ψύξη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες. Το κομπ χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες ακόμη και στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες των βρετανικών ακτών στο ύψος των Αλεούτιων νήσων. Χιλιάδες άνετα και γραφικά σπίτια από κομπ στην Αγγλία κατοικούνται συνέχεια εδώ και αιώνες έχοντας μάλιστα και πολύ μεγάλη τρέχουσα εμπορική αξία.

Η αναγέννηση του κομπ ξεκίνησε στην Αμερική όπου απολαμβάνει μια συνεχώς αυξανόμενη δημοσιότητα όχι μόνο λόγω των παραπάνω αναφερομένων πλεονεκτημάτων αλλά και από την δυνατότητα που προσφέρει στον ιδιοκτήτη – κατασκευαστή να αποφύγει τα τεράστια οικονομικά φορτία και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η αγορά κατοικίας.

Αυτή η αρχαία τεχνική δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε στο πιο αθώο φθηνό και υγιεινό οικοδομικό υλικό;

Δείτε το βιντεο:

Επισκεφτείτε το http://www.cob.gr για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. 0
  0
  γιατι πρεπει να μοιαζουν με μανιταρόσπιτα?
  συνήθως τα φτιάχνουν κάτι φρικιά ντεμεκ οικολόγοι
  ανάθεμα κι αν γνωρίζουν κάτι παραπάνω απ την αναλογία των υλικών
  σήμερα υπάρχει ολόκληρη ξεχωριστή επιστήμη για το σχεδιασμό βιοκλιματικών κτιρίων
  ΝΑΙ και με τα συμβατικά υλικά….δεν γίνεται διαφορετικά
  Οικολογικά σπίτια ΚΑΙ με συμβατικά υλικά
  Έλεος με το μικρό σπίτι στο λιβάδι
  χάνουμε την ουσία
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
  υπάρχει λ΄ύση…. σοβαρή λύση για δόμηση με ασφαλή υλικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ….. εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς ιδιαίτερο κόστος κατασκευής….η παραδοσιακή Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα μας διδάσκει τα πάντα…..ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΑΣΠΟΣΠΙΤΑ ΕΛΕΟΣ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ 70% ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η/Μ ΠΑΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΜΗΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΥΣ ΜΑΖΑΣ …..ΧΩΡΙΣ ΛΑΣΠΗ
  ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
  ΓΙΑ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ
 2. 0
  0
  "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα" για να απαντήσω στην άποψη του ανώνυμου….και κάτι άλλο …πόσο κοστίζει το σπίτι που λέτε ???

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί