in

Φαινόμενο placebo: Είναι η πίστη το πιο ισχυρό φάρμακο;

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Φαινόμενο placebo: Είναι η πίστη το πιο ισχυρό φάρμακο;
Πολλές φορές, στην ιατρική έρευνα, προκειμένου να ελεγθεί η αποτελεσματικότητα ενός καινούριου φαρμάκου για μια συγκεκριμένη πάθηση, ταυτόχρονα με την χορήγηση σε ομάδες εθελοντών του πραγματικού φαρμάκου, χορηγείται σε κάποια άλλη ομάδα εθελοντών ένα ψεύτικο φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο δεν περιέχει ενεργές ουσίες (placebo).Στα κλασσικά πειράματα, οι ασθενείς της μίας ομάδας λαμβάνουν το ανενεργό χάπι για το οποίο έχουν ενημερωθεί ότι δύναται να βελτιώσει τα συμπτώματα τους, χωρίς όμως να τους αποκαλυφθεί ότι το χάπι είναι ανενεργό και δεν περιέχει καμμία θεραπευτική ουσία.

Η άλλη ομάδα λαμβάνει κανονικά το φαρμακευτικό σκεύασμα που είναι υπό δοκιμή.

Το αξιοθαύμαστο της υπόθεσης είναι ότι συχνά, το ψεύτικο χάπι αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία μιας πάθησης όπως και το πραγματικό χάπι. Πάμπολλες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, αποδεικνύουν ότι οι ψεύτικες αυτές θεραπείες έχουν βοηθήσει ασθενείς με πόνο, στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης,του άγχους, της νόσου Πάρκινσον και διάφορες λοιμώξεις.

Σε μία πρόσφατη μελέτη (1), οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από την Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών SSRI (αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων και των placebo ήταν πολύ μικρές για να είναι κλινικά σημαντικές εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες ασθενών οι οποίοι είχαν πολύ σοβαρές μορφές κατάθλιψης. Εκ πρώτης όψεως, το εύρημα αυτό μπορεί να παρερμηνευτεί ως ένδειξη ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν καμμία δραστικότητα. Αυτό όμως που είναι το ενδιαφέρον, , είναι η δύναμη των πεποιθήσεων , της υποβολής και εν γένει της πίστης στην πορεία της θεραπείας. Τελικά, όπως φαίνεται ο νούς μας έχει πραγματική επιρροή στο σώμα και αυτό πλέον είναι κάτι που αποδεικνύεται επιστημονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελτίωση αυτή των συμπτωμάτων δεν είναι απλά μια υποκειμενική εντύπωση των θεραπευόμενων μιας και έχει πλέον ερευνητικά αποδειχθεί οτι το placebo αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα με τον ίδιο τρόπο που την αλλάζουν τα φάρμακα (απλά σε διαφορετικές περιοχές). Ερευνητές στο UCLA (2), εξέτασαν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα 51 αθενείς που είχαν είτε δεχτεί θεραπεία placebo είτε με αντικαταθλιπτικά και βρήκαν ότι οι πρώτοι επέδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου ενώ οι δεύτεροι έδειξαν μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Ο προμετωπιαίος φλοιός συνδέεται με γνωσιακές διαδικασίες όπως η μνήμη, η επεξεργασία πληροφοριών, η οργάνωση της συμπεριφοράς και η προσοχή. Η έρευνα αυτή όχι μόνο απέδειξε για μια ακόμη φορά την απότελεσματικότητα του placebo στην κατάθλιψη, αλλά ότι το φαινόμενο αυτό αλλάζει ακόμη και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας.

Ενώ το placebo μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενόχληση στις κλινικές δοκιμές, είναι γεγονός ότι είναι ένα φαινόμενο με συνεχή παρουσία σε όλες τις θεραπείες. Κάποιοι ερευνητές προτείνουν ότι συναντάται συχνότερα σε συγκεκριμένες παθήσεις όπως στον πόνο, το πρήξιμο,τα στομαχικά έλκη, την κατάθλιψη και το άγχος.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στον πόνο, συμβαίνει κάτι παράδοξο : η αναλγητική δράση του placebo αυξάνεται όσο αυξάνεται και η σοβαρότητα του πόνου.Μια μελέτη(3) έδειξε ότι η χορήγηση ορού σε ασθενείς σε μετεγχειρητικό στάδιο είχε τις ίδιες αναλγητικές ιδιότητες όπως 6-8 mg μορφίνης(αφού βέβαια τους είχαν πεί ότι η ένεση ορού ήταν ισχυρό αναλγητικό).

Σε αντίθεση όμως με αυτό που θα περίμενε κανείς καθώς και με τα κλασσικά πειράματα, νέες μελέτες δείχνουν ότι «το ψεύτικο χάπι» συνεχίζει να επιδρά θετικά στη θεραπεία ακόμα κι όταν οι ασθενείς γνωρίζουν ότι είναι ανενεργό!

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ted Kaptchuk (Harvard Medical School) θέλοντας να μελετήσει τα όρια του placebo (4),χώρισε 80 άτομα που έπασχαν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου σε δύο ομάδες: η μία δεν έλαβε καμμία θεραπεία ενώ η άλλη έπρεπε να παίρνει ψεύτικα χάπια δύο φορές την ημέρα. Οι γιατροί εξήγησαν ξεκάθαρα στη δεύτερη ομάδα, ότι τα χάπια που θα έπαιρναν ήταν ανενεργά, σαν «χαπάκια από ζάχαρη», τα οποία σύμφωνα με κλινικές μελέτες είχαν αποδειδεγμένα βελτιώσει τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου μέσω της ολιστικής διαδικασίας αυτο-ίασης (σώμα-πνεύμα). Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι τα ψεύτικα χάπια ήταν πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία του συνδρόμου από την μη-θεραπεία.

Εάν λοιπόν, το ψεύτικο χάπι συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό ακόμα κι όταν οι ασθενείς γνωρίζουν ότι είναι ανενεργό, ίσως να μην προέρχεται μόνο από την συνειδητή πίστη ότι ένα φάρμακο είναι θεραπευτικό αλλά και από ασυνείδητους συνειρμούς μεταξύ της ανάρρωσης και της εμπειρίας της ιατρικής παρακολούθησης . Με άλλα λόγια, «η ιατρική τελετουργία», ίσως να είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας της θεραπείας.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι που δημιουργούν το placebo, φαίνεται πώς είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και μια ένδειξη ότι η αυτο-θεραπεία είναι μια εκδοχή πραγματική και όχι βγαλμένη από τα παραμύθια. Ο νούς μας έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο ανασοσοποιητικό σύστημα και η ακριβής σχέση μεταξύ ψυχολογικών διεργασιών και ασθενειών μελετάται από τον κλάδο της ψυχοανασολογίας.Εάν λοιπόν το στρές μπορεί να επιδεινώσει ή να κάνει μια ασθένεια να εμφανιστεί, με τον ίδιο τρόπο, η σκέψη ότι δεχόμαστε μια αποτελεσματική θεραπεία, ότι η κατάσταση μας είναι αναστρέψιμη, ότι «κάποιος ξέρει καλύτερα από εμάς» , ίσως μειώνει το άγχος για την κατάσταση μας και αυξάνει τις θετικές μας πεποιθήσεις και συναισθήματα για την έκβαση της θεραπείας. Βιώνοντας λιγότερο άγχος, ο οργανισμός μπορεί ευκολότερα να επαναδιοργανωθεί και αξιοποιήσει την έμφυτη του ικανότητα για αυτοθεραπεία.

1. Kirsch, I., Deacon, B.J., Huedo-Medina, T.B., Scoboria, A., Moore, T.J., et al. (2008). Initial Severity and Antidepressant Benefits: A Meta-Analysis of Data Submitted to the Food and Drug Administration. PLoS Med 5(2).

2. Leuchter, A.F., et al., (2002). «Changes in brain function of depressed subjects during treatment with placebo» Journal of Psychiatry, 159(1):122-129,

3. Levine, J.D, Gordon, N.C, Smith, R., Fields, H.L, (1981). Analgesic responses to morphine and placebo in individuals with postoperative pain . Pain 10 (3): 379–89.

4. Kaptchuk, T.J, Friedlander , E., , Kelley, J.M., Sanchez, M.N, Kokkotou, E., (2010). Placebos without Deception: A Randomized Controlled Trial in Irritable Bowel Syndrome. PLoS ONE 5(12).

boro.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
 1. ΟΧΙ και παλι ΟΧΙ !!!!!
  αυτα ειναι παγιδες των μεσανατολιτικων κουλτουρων
  για να εχουν τον ελεγχο επι των μαζων των προβατων
  που μας λενε ΠΙΣΤΕΨΕ στην παναγια την καναλλα και θα βοηθησει
  ΠΙΣΤΕΨΕ και κανε ταμμα και μετα περνα και απο το παγκαρι και τον δισκο

  ΝΑΙ και παλι ΝΑΙ!!!!
  στην ΓΝΩΣΗ και στην αναλυση της ΑΙΤΙΑΣ
  οι Ασκληπιοι οι Ιπποκρατηδες και οι Κενταυροι
  οταν εβαζαν τους ασθενεις στο μυστικο δωματιο
  που θα περνουσαν το βραδυ τους οραματιζομενοι
  τον θεο Ασκληπιο να τους θεραπευει
  τους εξηγουσαν το ειδος της ασθενειας και τον τροπο
  ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ εξ αιτιας της ΓΝΩΣΗΣ

  ΟΧΙ στην πιστη… ΝΑΙ στην ΓΝΩΣΗ!!!!!

  δουλεψετε και λιγουλακι με την κβαντικη του χωροχρονου
  σταθειτε σε αποσταση απο την πραγματικοτητα της ασθενειας
  και ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ τον εαυτο σας σε αλλη στιγμη και αλλο χωρο
  ΠΛΗΡΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΟΙ …

  μην φοβαστε τιποτα και ναστε καλα παντα!

  • Πρώτον…Εσύ είσαι άπιστος.Δικαίωμα σου.Δεν εχεις όμως το δικαίωμα να αναιρεί τη πίστη.Αφού από δέχεσαι την γνώση,πως αναιρεις τη πίστη η οποία ταυτόχρονα έρχεται απο την γνώση.Για να ακολουθεί κάποιος τη πίστη παει να πει οτι διάβασε.Αρα γνωση.Αρα πίστη γνώση ταυτίζονται.Δε μπορεί να διαχωρίζονται.
   Δεύτερον…Φαίνεσαι σπουδαγμενος.Απόρων όμως με κάτι…Είσαι και συ στην ομάδα αυτών που λένε οτι…Απο διαβασμενους και σποτδαγμενους θα ρθει το κακό? Αν ναι…τοτε για το δικο μου μυαλό δικαιολογείται ο διαχωρισμός που κανεις μεταξύ γνωσης-πιστης.Τρίτον και τελευταίον..Λες στο τέλος του άρθρου σου…ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ κλπ.Απάντησε μουσε κάτι..Για να μην φοβάται κανεις πρεπει να πιστεύει,να ελπίζει.Εσύ,αφού είσαι ενάντια στη πίστη πως μπορείς να επί καλεί σε το φόβο.Και μην μου πεις μέσο γνώσης διότι απλα θα σου πω οτι όσο πιο πολλά γνωρίζει κανεις τόσο πιο πολύ φοβάται αρα τόσο πιο πολύ χρειαζεται την ΠΙΣΤΗ.Αυτά φιλαρακο…

   Ναι στη γνώση αρα και στην πίστη.

  • ρε μπλακη (ανώνυμε 12:02)

   χέσε μας με τις ηλιθιότητες που λες συνέχεια.

   έπιασες τώρα και κβαντικό χωροχρόνο ενώ

   αγνοείς τα βασικά.

   χεσε μας σου λέω…τα χεις κάνει όλα ίσιωμα

   • δηλαδη ρωταω …σας περνα μηπως…. απο το μυαλο η περιπτωση να ΜΗΝ ειναι ο μπλακ-αης;;…. μπαααα..εε!

    σας εχει τρελλανει ολους εσας….της κλικκας των ελιτιστων (οχι αλητιστων…του αυτουνου και της αυτουνης…. που βλεπουν…δεν βλεπουν…) που σας εκανε να τον βλεπετε αυτον…και καλα και παντου!!!…χα χα χα χα χα!!!

    ΚΥΝΟΘΘΘΘΘΘΩΝΑ…εσυ εισαι αυτος/αυτη ;;;….

 2. Ήταν η πίστη της αιμορρούσας γυναίκας που την έκανε να πιστεύει ακράδαντα , ότι και μόνο αν άγγιζε το ρούχο του Ιησού θα ιατρεύονταν από την χρόνια πάθηση . Ήταν η πίστη στο πρόσωπο του Ιησού που έκανε τους δύο τυφλούς να κράζουν "Κύριε , Υιέ Δαβίδ ελέησον ημάς". Ήταν η πίστη της Χαναναίας που την έκανε να φωνάζει ικευτικά πίσω από τον Ιησού για την δαιμονισμένη κόρη της . Είναι η πίστη στον Ιησού που μας κάνει , όσους τον πιστεύουμε , υιούς Θεού . Γιατί όσοι εβαπτισθήκαμε εις τον Χρστόν , έχουμε ενδυθή τον Χριστό.Δεν υπάρχει Έλληνας ή αλλόφυλος , δούλος ή ελεύθερος , άνδρας ή γυναίκα , γιατί όλοι μας είμαστε ένας άνθρωπος εν Χριστώ Ιησού .

  • Δεν υπάρχει Έλληνας ή αλλόφυλος , δούλος ή ελεύθερος , άνδρας ή γυναίκα , γιατί όλοι μας είμαστε ένας άνθρωπος εν Χριστώ Ιησού

   ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ,ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ,ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ,ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ,
   ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ;

  • Προς 1:59 . Φίλε μου , νομίζω ότι είμαι ξεκάθαρος σε αυτά που γράφω . Εν Χριστώ , δηλ όσοι είναι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους . Οι αβάπτιστοι και ειδικά οι μουσουλμάνοι , σίγουρα δεν θα συμφωνήσουν μαζί μου .

  • δηλαδή η αιμορρούσας γυναίκα πήγε στον Ιησού για να "ιατρεύονταν" από την 🙂 χρόνια πάθηση ,από κάτι τόσο "φυσιολογικό"?Οι τυφλοί "Κράζαν",μάλιστα,μάλιστα!Αυτοί είναι πιστοί,γεμάτο λογική!Πως ξέρεις ότι ο Θεός θα την επιτημήσει,τα λέτε συχνά,στο είπε κατιδίαν.

   νεοταξικό τάγμα οι-αιμορρούσας παρθένες-

 3. ωχ ωχ ωχ …οι πατερημαδες..οι ρημαδες..ηρθαν να μας τα κανουν ρημαδιω…

  ρε παγιδευτες ψυχων και αιχμαλωτιστες καρδιων

  οτι και να κανετε πλεον εχετε ξεβρακωθει …ολο μπλα-μπλα και εξηγησεις επεξηγησεων …για να μπερδευετε την Αληθεια…

  η ΓΝΩΣΗ βρε ανοοι οπαδοι δεν χρειαζεται την πιστη αλλα την ερευνα της επιστημοσυνης για να αποδεικτη και να γινει αποδεκτη…

  σαφως οτι οποιος εχει ΓΝΩΣΗ εχει και δισταγμο μεχρι να καταλαβει οτι δεν εχει κενα η ΓΝΩΣΗ του και οχι φοβο που ειναι ο τροπος ΕΠΙΒΟΛΗΣ της πιστης…

  αντε πατερημαδες τραβατε να αναψετε κανα καντηλι…να κτυπησετε καμμια καμπανα…και να βαρεσετε καμμια θεολογικη προσευχη…

  πατερημων Γεωργιε δεν ειμαι σπουδασμενος… ενας εργατης σκαφτιας ειμαι που μορφωθηκα στα πεζοδρομια που εσκαβα…..την ευλογια σου καλογεροντα μου…

 4. Eν έτη 2014 αναρωτίωμαστε αν η πι στη μετακινεί το απειρο.Γιώργο είχες δώσει την πιό σωστή οδηγία ελπίζουμε να σε ακούσουν οι στριμενοι διότι πολύ κουβέντα και τα λόγια θα στερεψουν κάποια στιγμή για όλους.

 5. Τα παραδείγματα εδώ είνα και μιλούν απο μονα τους…Στο πρώτο που επιτέθηκαν η πίστη ήταν προκαλώντας αμφιβολες βάσεις και πάει καιρός απο τότε ακόμα και οι ίδιοι φοβούντε πολύ και σιγουρεύουν η κατωχυρώνουν τα βηματά τους έτσι όπως νομίζουν αυτοί…Αν αυτοί δέν ακούν δέν σημαίνει πω΄ς όλοι είναι κουφοί.Με την κραδια χιλια κομμάτα αφού χτυπήθηκε ο παλμός της ο άνθρωπος πάει όπου του πούν κι ας ξέρει οτι θα πάθει μεγάλο κακό.Μηδενιστες

 6. Πρώτε βλάκα κόπια του μπλάκ με γκουρουπλατωνική διάλεκτο σαλάτα.ΕΣΥ εχεις κάποιο συμφέρον να λες αυτές τις κουταμάρες; Μα δε βλέπεις που οδηγεί η γνωση ισον Γ κρεμάλα
  Για πές μας για την κβαντική του χωροχρόνου ρε χαντακωμενε διαλογιστή

 7. 7.58 εισαι ιλουμινατος? Και πως ειναι αυτο? Ποναει? Γιατι κατι λενε περι γνωσης και μεθοδου μεταβιβασης.
  Εγω ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΩΝΕΥΩ. Οταν ημουν μικρη με απεριψαν για μελος στα πουλακια, ξερετε κατι προσκοπακια κλπ. Αυτο μου δημιουργησε παιδικο τραυμα. 'Πορτα' στο δημοτικο?
  Απο τοτε τους μισω. Βεβαια εχω και κατι παραπονα επιπλεον αλλα το παιδικο βαρυνει.
  Στα ταρταρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Θέλουν την Ελλάδα σε 5 κομμάτια ξέρουν πως θα το κάνουν και έχουν βρει συμμάχους!

Αρχαίοι Εξωγήινοι – Ο σύνδεσμος της NASA